JAMAL KHASHOGGI

POSTOJE SNIMKE UBOJSTVA SAUDIJSKOG NOVINARA!? Turci tvrde: 'Možete čuti kako ispituju, muče i ubijaju osobe koje pričaju arapski'

 
Supruga Jamala Khashoggija s prijateljicom čeka kod konzulata; u krugu Jamal Khashoggi
 Osman Orsal, Middle East Monitor/Handout / REUTERS

Turski istražitelji tvrde da postoje zvučne i video snimke koje dokazuju da je saudijski novinar Jamal Khashoggi ubijen, piše The Guardian i navodi da je to indikacija da je Ankara spremna nastaviti pritiskati Rijad da dokazima potkrijepi svoje tvrdnje da nisu imali ništa s Khashoggijevim nestankom.

Dužnosnici američke vlade rekli su za The Washington Post i The Guardian da su im pripadnici turske vlade rekli da navodne snimke potvrđuju da je Khashoggi ubijen i raskomadan prilikom posjete saudijskom konzulatu u Istanbulu. Dokazi su prema riječima Turaka, osobito snažni.

"Može se čuti njegov glas, ali i glasovi osoba koje govore arapski", rekao je izvor za The Washington Post. "Možete čuti kako ga ispituju, muče i ubijaju."

Dok Amerikanci tvrde da im je sadržaj snimaka prepričan, nije jasno jesu li osobno poslušali ili vidjeli snimke.

A still image taken from CCTV video and obtained by TRT World claims to show Saudi journalist Jamal Khashoggi as he arrives at Saudi Arabia's consulate in Istanbul, Turkey Oct. 2, 2018. Reuters TV/via REUTERS. ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Reuters TV / REUTERS
Jamal Khashoggi dolazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu
October 10, 2018 - °Stanbul, Türkiye - A still image from a security cam claims to show a car arriving at Saudi Arabia’s consulate in Istanbul.  It is claimed that this car were carrying Saudi intelligence officers  who killed Jamal Khashoggi., Image: 390591211, License: Rights-managed, Restrictions: * Turkey Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News
Automobil dolazi u konzulat Saudijske Arabije
October 10, 2018 - °Stanbul, Türkiye - A still image from a security cam claims to show Saudi people arriving at Ataturk Airport in Istanbul.  It is claimed that these people are Saudi intelligence officers  who killed Jamal Khashoggi., Image: 390591212, License: Rights-managed, Restrictions: * Turkey Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News
Saudijci dolaze na zračnu luku Ataturk u Istanbulu
A still image from a security cam claims to show a van arriving at Saudi Arabiaâs consulate in Istanbul. It is claimed that this van were carrying Saudi intelligence officers who killed Jamal Khashoggi., Image: 390665423, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca
Profimedia, Abaca
Kombi dolazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu

Turci u ovom slučaju koračaju iznimno oprezno budući da im nije u interesu otkriti kako i zašto motre strane državljane koji borave u Turskoj. Također, moraju održavati dobre političke i gospodarske odnose s Rijadom.

Saudija Arabija poriče da je imala ikakve veze s nestankom i ubojstvom novinara Khashoggija te tvrde da je nakon ulaska u konzulat ubrzo izašao.

Podsjećamo, u četvrtak je objavljeno da će američki istražitelji istražiti tursko-saudijskoj istrazi nestanka 59-godišnjeg novinara i kolumnista The Washington Posta.

Tim Saudijske Arabije stigao u Tursku zbog istrage nestanka novinara Khashoggija

Izaslanstvo Saudijske Arabije stiglo je Tursku kako bi se priključila istrazi nestanka istaknutog saudijskog novinara Jamala Khashoggija, navela su u petak dva turska izvora.

Saudijski izvor također tvrdi da je član kraljevske obitelji, princ Khaled al-Faisal posjetio Tursku u četvrtak. Kasnije istoga dana, Turska je izvijestila da su dvije zemlje dogovorile osnivanje zajedničke radne skupine na inicijativu Rijada kako bi istražili slučaj.

Khashoggi je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. listopada kako bi prikupio potrebnu dokumentaciju za nadolazeće vjenčanje. Saudijski dužnosnici rekli su da je otišao brzo nakon toga, ali turski dužnosnici i njegova zaručnica, koja ga je čekala ispred konzulata, tvrde da nikada nije izašao.

Turski izvori rekli su Reutersu da je prvotna procjena policije bila da je Khashoggi, otvoren kritičar saudijske vlade, ubijen unutar konzulata. Rijad je odbacio optužbe kao neutemeljene.

U četvrtak je princ Khaled, guverner Meke, stigao u kratak posjet Turskoj u ulozi posebnog savjetnika kralja Salmana, otkrio je Reutersu izvor povezan s prinčevom obitelji, što je potez koji sugerira da kraljevina rješavanje ovog slučaja smatra prioritetom.

Izaslanstvo Saudijske Arabije stiglo je u petak u Tursku u sklopu dogovora Ankare i Rijada da istraže slučaj, navode dva turska izvora.

"Izaslanstvo je došlo u Tursku u nastojanju da se formira zajednička radna skupina sa Saudijskom Arabijom", izjavio je jedan od izvora.

Turska novinska agencija Anadolu navodi da će izaslanstvo razgovarati s turskim vlastima preko vikenda.

Recep Tayyip Erdogan je ranije poručio da Turska neće šutjeti u vezi nestanka Khashoggija i pozvao dužnosnike u saudijskom konzulatu u Istanbulu da dokažu da je novinar napustio zgradu. (HINA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:58