PODRHTAVANJE

POTRES MAGNITUDE 7.1 UZDRMAO KALIFORNIJU Nema poginulih, ali ima oštećenih zgrada, lokalna TV voditeljica u panici se usred vijesti sakrila pod stol

REUTERS, screenshot CBS LA

 

Potres magnitude 7.1 pogodio je južnu Kaliforniju u petak te oštetio zgrade, s 11 puta većom snagom nego podrhtavanja koja su pogodila područje dan prije.

Zadnji potres područje je pogodio oko 20 sati po lokalnom vremenu pored grada Ridgecresta na rubu nacionalnog parka Death Valley, oko 200 kilometara sjeveroistočno od Los Angelesa, prema američkoj seizmološkoj agenciji, a 7.1 stupanj je izmjerila i europsko-mediteranska seizmološka agencija.

Lucy Jones, seizmologinja s kalifornijskog instituta za tehnologiju (CalTech) rekla je da je potres u petak bio najjači u toj regiji od 1999., kad je izmjeren potres također magnitude 7.1.

Vatrogasna postaja San Bernardino objavila je u petak da nije bilo žrtava, ali da su u potresu oštećene zgrade. Ipak, kasnije su stigle informacije o nekoliko ozlijeđenih.

Lights swing in Santa Clarita, California, U.S. during an earthquake that hit Southern California in this still frame taken from social media video dated July 5, 2019. Mandatory credit LU via INSTAGRAM @LUONTHEHOOKS/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVE. MUST ON SCREEN COURTESY LU via INSTAGRAM @LUONTHEHOOKS
LU via INSTAGRAM @LUONTHEHOOKS / REUTERS
 

Mnoge žitelje regije potres je omeo u obavljanju redovnog posla. Tako su, primjerice, televizijski voditelji lokalne podružnice CBS-a u eteru iskusili podrhtavanje tla, koje je voditeljicu Saru Donchey natjeralo da se sakrije pod studijskim stolom.

 

Iako je jačina potresa izjednačila rekord iz 1999. godine, to nije omelo bejzbol momčadi San Diego Padres i Los Angeles Dodgers, koje su u petak na stadionu Dodger u Los Angelesu unatoč potresu završili započetu utakmicu.

Kako građani regije na društvenim mrežama dijele videe s učincima potresa, na jednom se može vidjeti da je potres napravio valove u bazenu jednog stanovnika Ridgecresta.

Potres je izazvao paniku i u jednom restoranu, a i na koncertu glazbenika Shawna Mendesa koji je u petak održao koncert u Los Angelesu

An usher uses a flashlight to clear the front row during an earthquake ahead of a concert by Shawn Mendes at Staples Center in Los Angeles, California, U.S., July 5, 2019. REUTERS/Mario Anzuoni
Mario Anzuoni / REUTERS

Osiguranje uoči koncerta miče ljude iz prvih redova

 

Jaka podrhtavanja osjećaju se u južnoj Kaliforniji nakon potresa magnitude 6.4 u četvrtak ujutro.

U tom je potresu lakše ozlijeđeno nekoliko ljudi, a dvije kuće zahvaćene su vatrom izazvanom oštećenjima na plinskim instalacijama, rekli su dužnosnici.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo