USPJEŠAN ZAHVAT

POTRESNA PRIČA O BORBI ZA SPAS DVIJU DJEVOJČICA ROĐENIH SA SPOJENIM MOZGOVIMA Lubanje su im bile kao izdužena cijev, a arterije i vene isprepletene

Blizanke Pakistanke Zainab Bibi bile su spojene vrhovima glava, lubanje su im bile kao izdužena cijev, a mozgovi isprepleteni, baš kao i mreža arterija i vena
 Profimedia

U operacijskoj sali je 20 ljudi, no svi rade kao savršeno uštiman stroj. Svaki je pokret unaprijed proračunat, precizan, bez stresa i napetosti.

Anomalija

No, operacija nije rutinska. Upravo suprotno. Tim liječnika radi na nadasve zahtjevnom slučaju, najrjeđem obliku ionako rijetkog stanja - na operacijskom stolu su sijamske blizanke spojene vrhovima glava. Svaki od tih pokreta ruku odlučuje o dva života - malenih Safe i Marwe.

Ovo je početak priče koju je prenio britanski BBC, čija je novinarska ekipa dobila ekskluzivan pristup nizu operacijskih zahvata izvedenih u Velikoj Britaniji, u jednoj od najpoznatijih pedijatrijskih bolnica na svijetu.

Priča o Safi i Marwi počela je 7. siječnja 2017. godine. Zainab Bibi, njihova majka, svu je svoju prijašnju djecu, njih sedam, rodila kod kuće. Isti je plan bio i s blizankama, no kad je ultrazvuk pokazao anomaliju, liječnici su joj savjetovali da rodi u bolnici.

Carski rez

Najavili su joj da će roditi sijamske blizanke, no nitko nije znao gdje će biti spojene. Bila je to samo još jedna u nizu teških vijesti. Dva mjeseca prije nego što je rodila, i to carskim rezom u Peshawaru na sjeveru Pakistana, njezin je suprug umro od srčanog udara.

Budući da se Zainab oporavljala od operacije, blizanke je prvi vidio njihov djed.

“Bio sam sretan što ih vidim, no razmišljao sam što ću s njima zbog njihovih spojenih glava”, ispričao je novinarima. Zainab će ih vidjeti tek peti dan nakon poroda. Prethodno su joj pokazali sliku kako bi je pripremili. Kad ih je vidjela, priča, istog se trena zaljubila.

“Bile su jako lijepe, s lijepom kosom i bijelom puti. Nisam ni razmišljala o činjenici da su spojene. Bile su dar od Boga”, ispričala je.

Mjesec dana kasnije obitelj je puštena iz bolnice te su ih odlučili, ako je ikako moguće, razdvojiti. Vojna bolnica je ponudila izvesti zahvat, no upozorili su ih da postoji mogućnost da se jedna od djevojčica ne izvuče. Zainab to nije dolazilo u obzir. Tražili su druge opcije.

Kad su napunile tri mjeseca, obitelj je stupila u kontakt s pedijatrijskim neurokirurgom Owaseom Jeelanijem, porijeklom iz Kašmira, koji je radio u bolnici Great Ormond Street (GOSH) u Londonu. Pogledao je nalaze. Bio je uvjeren da ih se može sigurno razdvojiti, no to bi trebalo napraviti prije nego što napune 12 mjeseci. Operacije razdvajanja su teške, a tako mala dječica imaju veću moć regeneracije. Bolje zarastaju tkivo i kosti, sve je lakše nego u starije djece.

REUTERS

Za Safu i Marwu sat je počeo otkucavati.

U kolovozu 2018. vize su bile spremne, ali ne i novac. Ono što se prikupilo nije bilo ni približno dovoljno. Djevojčice su tada imale već 19 mjeseci i svaka daljnja odgoda povlačila je sve ozbiljnije rizike. Jeelani, koji je djevojčice počeo smatrati osobnom odgovornošću, rekao je obitelji da odmah dođe u London. To su i učinili, a Zainab se “preselila” s curicama u bolnicu. Iako su spojene, pričala je, imaju različite osobnosti. Safa je pametna, vesela i puno priča, a Marwa je sramežljiva.

Troškovi

Nedugo nakon što su curice došle u London, Jeelani je pričao o njima sa svojom prijateljicom, odvjetnicom. Usred razgovara, ona je otipkala broj na mobitelu. S druge strane linije bio je imućni pakistanski biznismen Murtaza Lakhani. U svega nekoliko minuta ponudio je financirati troškove zahvata.

Pred liječničkim timom, predvođenim Jeelanijem te njegovim kolegom, plastičnim kirurgom Davidom Dunawayem koji je trebao rekonstruirati lubanje djevojčica, bio je nevjerojatan izazov. Sijamski blizanci obično budu spojeni u zdjelici, prsima ili abdomenu, a djevojčice ne samo da su bile spojene vrhovima glava, zbog čega su njihove lubanje formirale nešto nalik izduženoj cijevi, nego su i njihovi mozgovi bili, iako zasebni, međusobno isprepleteni.

Bila je tu, naravno, i kompleksna mreža zajedničkih arterija i vena. Bilo kakav krivi potez liječnika mogao je značiti gubitak jedne od njih. No, curice su bile u dobrim rukama. Ovo je bolnici u kojoj su se našle bio treći slučaj razdvajanja blizanaca spojenih glavama. Imali su ogromno iskustvo i tim od oko 100 ljudi posvećen takvim slučajevima, među ostalim 3D stručnjake i stručnjake za virtualnu stvarnost, čiji su modeli i prikazi liječnicima omogućavali da dobro prouče svaki korak operacije i potencijalne komplikacije i prije nego što je skalpel uopće dotaknuo kožu djevojčica.

Razdvajanje je teklo u više faza.

Prva operacija izvedena je 15. listopada 2018., s dva glavna cilja: ukloniti tri velika segmenta lubanje te razdvojiti zajedničke arterije. Operacija je trajala 15 sati i prošla je savršeno.

Ključna vena

Druga je bila mnogo dramatičnija. Naime, mjesec dana nakon što su radili na arterijama, kirurzi su u toj operaciji u trajanju od više od 20 sati razdvajali vene, pri čemu je došlo do komplikacija. Djevojčice su počele krvariti, u Safinim vratnim venama napravili su se ugrušci koji su, posljedično, ugrožavali i Marwu.

Jednoj je djevojčici tlak počeo rasti, drugoj padati i u jednom je trenutku izgledalo kao da će izgubiti Marwu. Kriza je, nasreću, prošla, no liječnici su se suočili s izborom. Postalo je jasno da je Marwa slabija te su joj, kako bi joj povećali šanse za preživljavanje, odlučiti dati ključnu zajedničku venu. Iako je ta odluka pomogla spasiti Marwu, bilo je jasno da bi na neki način mogla ugroziti jaču blizanku, Safu. Idući dan strahovi su se obistinili. Safa je imala moždani udar. Dva dana je bila kritično, a zatim se oporavila, no ima smanjenu pokretljivost lijeve noge i ruke. Kako će to razvijati u budućnosti tek treba vidjeti.

Treći zahvat, onaj konačne separacije, uslijedio je dva mjeseca kasnije, u veljači 2019. godine. Operacija je trajala 17 sati. Nakon nje, djevojčice su se prvi put u svom životu mogle pogledati oči u oči.

No, tijekom svih tih zahvata, liječnici su paralelno radili i na “kozmetičkom” aspektu razdvajanja djevojčica - nizu procedura kojima su rekonstruirali njihove lubanje kako bi one s vremenom zadobile što prirodniji izgled te su “uzgajali” dodatnu kožu kojom bi ih prekrili, što su radili ugradnjom posebnih implantata za proširenje kože. Isto tako, bavili su se i “potiskivanjem” njihovih mozgova, kako bi, laički rečeno, promijenili svoj dotadašnji, izduženi oblik te stali u zasebne lubanje.

Pet mjeseci nakon što su razdvojene, Safa i Marwa su napokon izašle iz bolnice. Obitelj će u Londonu ostati još mjesecima, zbog kontrola i fizikalnih terapija, kako bi djevojčice nadoknadile propuštene motoričke faze razvoja. U Pakistan se namjeravaju vratiti početkom 2020. godine.

“Vrlo sam sretna. Uz Božju milost mogu držati sat vremena jednu i zatim drugu. Bog je uslišao naše molitve”, rekla je Zainab nakon što je s curicama napuštala bolnicu u kojoj je provela 11 mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:17