NAJMANJE 49 MRTVIH

POTRESNE ISPOVIJESTI PREŽIVJELIH U TEŠKOJ AVIONSKOJ NESREĆI 'Čula se eksplozija, buknuo je požar, dim je ulazio u kabinu... Skakali smo kroz prozore'

 
 Navesh Chitrakar / Reuters

Zrakoplov bangladeškog avioprijevoznika US-Bangla srušio se u ponedjeljak prilikom slijetanja u međunarodnu zračnu luku Tribhuvan u Katmanduu. U zrakoplovu je bila 71 osoba, putnici i osoblje, a najmanje 49 osobe su poginule.

Svjedoci koji su preživjeli užas za BBC su ispričali kako su zapravo izgledali kaotični trenuci kad je letjelica počela padati. Kažu da se čuo glasan prasak i da se zrakoplov snažno zatresao, a putnici su plakali i molili za spas.

Uzrok pada još uvijek nije otkriven, no istraga je u tijeku, a stručnjaci analiziraju podatke iz crne kutije. Ovu nesreću smatraju najgorom u Nepalu u posljednjih više godina. Otkako je prva letjelica sletjela na tlo Nepala, 1949., imali su oko 70 avionskih nesreća, uglavnom zbog lošeg vremena, neiskustva pilota ili neadekvatnog održavanja.

Glasan prasak

Sedamnaest godina star turboprop zrakoplov Dash 8-Q400 kanadskog proizvođača Bombardier Aerospace letio je iz glavnog grada Bangladeša, Dake, za Tribhuvan. Jedan je putnik prisjetio požara, no nije se mogao sjetiti kako je izašao iz aviona:

‘Nakon pada pokušavao sam izaći iz aviona jer ga je zahvatio požar, no nisam mogao. Ruka i noga su mi bile zaglavljene. Sjedio sam na sjedalu kraj izlaza za nuždu pa sam možda jednostavno ispao kad je došlo osiguranje i otvorilo vrata. Nakon toga se ničega ne sjećam, pao sam u nesvijest’, rekao je Keshav Pandey za BBC Nepal.

Wreckage of an airplane is pictured as rescue workers operate at Kathmandu airport, Nepal March 12, 2018. REUTERS/ Navesh Chitrakar     TPX IMAGES OF THE DAY
Navesh Chitrakar / REUTERS

A plane lands near the crash site, a day after the US-Bangla airplane crashed while arriving from Dhaka, in Kathmandu, Nepal March 13, 2018. REUTERS/Navesh Chitrakar
Navesh Chitrakar / REUTERS

Sharin Ahmed, 29-godišnja nastavnica iz Bangladeša, opisala je trenutak udarca: ‘Izvana je buktio golemi požar, a dim nam je ulazio u kabinu. Zatim se začula eksplozija. Ugasili su vatru i spasili nas izvana.’

‘Zrakoplov se odjednom snažno zatresao i začuo se jaki prasak. Sjedio sam kraj prozora i mogao sam provaliti prema van. Sretan sam što sam živ’, rekao je Basanta Bohora iz bolničke postelje novinarima.

‘Zrakoplov je lelujao, išao je gore-dole, lijevo-desno… Mislio sam da su samo turbulencije’, rekao je Sanam Shakya koji je također pobjegao kroz prozor.

Shradha Giri, koja je s kćerkom čekala u avionu pokraj, rekla je: ‘Bio je strašan kaos, osiguranje je posvuda trčalo, bilo je puno kola hitne pomoći i vatrogasaca na mjestu gdje se avion srušio. Bilo je grozno i traumatizirajuće samo gledati to s kćerkom. Svi su bili potreseni jer nam se tako nešto nikad nismo doživjeli.’

Basanta Bohara, 27, a survivor from the US-Bangla plane crash lies on a hospital bed while undergoing treatment in Kathmandu, Nepal March 12, 2018. REUTERS/Navesh Chitrakar
Navesh Chitrakar / REUTERS
Preživjeli Basanta Bohara (27) u bolnici

Sanam Shakya, 33, a survivor from the US-Bangla plane crash speaks with his father as his mother sits next to him while undergoing treatment at a hospital in Kathmandu, Nepal March 12, 2018. REUTERS/Navesh Chitrakar
Navesh Chitrakar / REUTERS
Preživjeli Sanam Shakya (33)

Šef međunarodne zračne luke Tribhuva, Raj Kumar Chhetri, rekao je za BBC da obitelj žrtava stiže danas u Nepal. Od 22 preživjele osobe 11 ih je iz Nepala, a 11 biz Bangladeša.

I dok se traga za uzrocima ove grozne nesreće, zrakoplovna kompanija krivnju svaljuje na kontrolu leta, a iz aerodroma kažu da je avion počeo spuštanje iz pogrešnog smjera. Snimka razgovora između pilota i kontrole leta dokazuje nesporazum.

Opasan aerodrom

Umirovljeni pilot iz Bangladeša, Iqbal Hossain, opisao je kakve sve izazove prolazi pilot kad slijeće u Katmandu: ‘Odmah iza završetka piste počinje planina. Svaka letjelica prilikom slijetanja mora paziti na planinu i izvesti manevar odmah čim prođe taj dio. S lijeve strane piste nalazi se ravnica, no s desne je duboki klanac i ako avion slučajno skrene s piste, sigurno će pasti u ponor. To je jedna od 10 najopasnijih zračnih luka na svijetu.’

Pronađena crna kutija, identifikacija žrtava traje

Istražitelji su pronašli crnu kutiju u olupini bangladeškog aviona koji se srušio u ponedjeljak u Nepalu i u kojemu je poginulo najmanje 49 ljudi, uključujući članove posade, rekli su u utorak dužnosnici dodajući da je počela identifikacija žrtava.

Zrakoplov kompanije US-Bangla Airlines na letu iz Dake srušio se pri slijetanju u zračnu luku nepalskog glavnog grada Katmandua, udario je u ogradu i zapalio se, rekao je Raj Kumar Chettri, direktor zračne luke.

"Pronađena je crna kutija s podacima o letu", kazao je Chettri dodajući da je počela istraga o uzroku nesreće.

Glasnogovornik nepalske policije Manoj Neupane kazao je da je počela identifikacija žrtava te da će tijela biti predana obiteljima nakon njezina završetka, prenosi agencija dpa.

Dužnosnici zrakoplovne tvrtke i zračne luke u Katmanduu okrivljuju jedni druge za nesreću zrakoplova u kojemu je bila 71 osoba. Braneći pilote, direktor US-Bangla Airlinesa Imran Asif izjavio je kako je moguće da je do nesreće došlo zbog krivih signala koje je kontrola leta dala pilotima.

"Trominutni razgovor između pilota i kontrole leta prije slijetanja daje naznaku da su poslali krivi signal pilotu", kazao je Asif pozivajući se na transkript razgovora pilota s kontrolom leta u Katmanduu koi je objavila njemačka internetska stranica za zračnu sigurnost JACDEC. Transkript otkriva zbrku oko piste predviđene za slijetanje tog aviona.

Dužnosnici zračne luke u Katmanduu rekli su u ponedjeljak da su pitali pilote imaju li problema nakon što je avion promijenio smjer prilikom konačnog spuštanja, ali su oni odgovorili da nemaju.

Zrakoplov je zatim napravio dva zaokreta u smjeru sjeveroistoka i kada ga je zračna kontrola upozorila da nije u ispravnom položaju za prilaženje, nije odgovorio.

Nesreća je zadnja u nizu sličnih u planinskoj državi Nepal koja ima niske standarde zračne sigurnosti.

Putnički zrakoplov bangladeške kompanije bio je 17 godina star i spuštao se s visine od 1341 metara i zatim podignuo na 2012 te dvije minute poslije pao, navodi webstranica Flightradara24.

Hina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:27