POTRESNE SCENE

U Irpinu pronađeno 269 tijela: Radnici ubrzano kopaju svježe grobove, navodno su strijeljani civili

Na groblju u predgrađu Irpina iskopani su deseci novih grobova i prekriveni vijencima

Grobovi u Irpinu

 Metin Aktas

Ukrajinski istražitelji pregledali su 269 tijela u Irpinu, pored Kijeva, otkad je grad vraćen od ruskih snaga potkraj ožujka, rekli su policijski dužnosnici u ponedjeljak dok su radnici kopali svježe grobove u predgrađu.

Grad u kojemu je prije rata živjelo oko 62.000 ljudi bio je jedno od glavnih žarišta borbi s ruskim vojnicima prije nego što su se povukli iz sjevernih ukrajinskih regija kako bi pojačali ofenzivu na istoku.

Na groblju u predgrađu Irpina iskopani su deseci novih grobova i prekriveni vijencima. Praćeni pogledima nekolicine uplakanih ožalošćenih ljudi, radnici su u ponedjeljak žurno zatrpavali pješčanom zemljom jedan grob.

"Do sada smo pregledali 269 trupala", rekao je Serhij Pantelejev, prvi zamjenik načelnika glavnog policijskog odjela za istrage, na internetskom brifingu.

Rekao je da je forenzički rad u tijeku kako bi se utvrdio uzrok smrti mnogih žrtava, dijeleći fotografije pougljenjenih ljudskih ostataka.

On je rekao da je pregledano sedam mjesta u Irpinu na kojima su civili navodno strijeljani, ne iznoseći više detalja.

Rusija niječe da je gađala civile i odbacila je optužbe da su njezine snage počinile ratne zločine u okupiranim područjima Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:08