ZAJEDNIČKA IZJAVA

POTVRĐEN NAJVEĆI VOJNI UGOVOR U POVIJESTI KONTINENTA Francuzi će Australcima za 55 milijardi dolara izgraditi 12 najmodernijih podmornica

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.02.2020. u 16:30

This computer-generated handout image released by the French industrial naval, defence and energy group DCNS on April 26, 2016 shows a 4,500 tonne Barracuda shortfin submarine. - France on April 26, 2016 beat off competition from Germany and Japan to win a Aus$50 billion (US$39 billion) contract to design and build Australia's next generation of submarines, a decision Tokyo called
HO / DCNS / AFP

Ilustracija

 

Australija i Francuska dale su punu potporu zajedničkom projektu izgradnje 12 vojnih podmornica za Kraljevsku australsku mornaricu, piše specijalizirani portal Janes.com, koji navodi i kako je cijeli posao težak 55,15 milijardi američkih dolara.

Zajednička izjava obje zemlje objavljena je 15. veljače, a njezin cilj je bilo umiriti industriju i javnost nakon što je glavni direktor australske Naval Group (koja je u francuskom vlasništvu) doveo u pitanje mogućnosti australskih tvrtki koje žele sudjelovati u projektu.

 - Svjesni smo da je budući program izgradnje podmornica ključan za obje države i naše strateško partnerstvo - stoji u zajedničkoj izjavi australske ministrice obrane Linde Reynolds i njezinog francuskog kolege Florencea Parlyja.

Riječ je o najvećoj australskoj mirnodopskoj investiciji u obranu, koju su, između ostalog, potaknule napetosti između SAD-a i Kine, a koje bi se prema procjenama nekih analitičara mogle prošiti i na more oko Australije.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo