BOSCO NTAGANDA

POVIJESNA ODLUKA: Međunarodni kazneni sud 'Terminatoru' iz Konga izrekao najdulju kaznu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 07.11.2019. u 14:19

Congolese militia commander Bosco Ntaganda enters the courtroom of the International Criminal Court, or ICC, to hear the sentence in his trial in The Hague, Netherlands November 7, 2019. Peter Dejong/Pool via REUTERS
Peter Dejong/Pool / REUTERS

Bosco Ntaganda

 

Bivši kongoanski vođa pobunjenika Bosco Ntaganda osuđen je na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) na 30 godina zbog ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti, prenosi u četvrtak BBC o dosad najduljoj kazni koju je taj sud izrekao.

Borci odani osuđenom Boscu Ntagandi počinili su pokolje nad civilima, rekli su u srpnju suci Međunarodnog kaznenog suda (ICC).

Ntaganda, državljanin Ruande i pripadnik etničke skupine Tutsi, osuđen je po 18 točaka, među kojima za ubojstvo, silovanje, seksualno roblje i novačenje djece u vojsku.

Četrdesetšestogodišnjem vojnom zapovjedniku, zvanom "Terminator",  izrečena je najduža kazna u povijesti ICC-a, sveukupno četvrta osuda od uspostave te institucije 2002. godine. Ntaganda je od pravosuđa bježao sedam godina da bi se 2013. predao američkom veleposlanstvu u Ruandi.

Iz Ruande je u Demokratsku Republiku Kongo stigao kao tinejdžer, bježeći od napada na Tutsije. Počeo se boriti već u 17. godini, izmjenjujući bojišnice u obje države. U domovini se borio pod zapovjedništvom trenutačnog predsjednika te države Paula Kagamea.

Osuđen je za zločine u rudama bogatoj regiji Ituri na sjeveroistoku zemlje. Borbe u toj regiji od 1999. odnijele su više od 60 tisuća života.

Sukobi u Kongu smatraju se najsmrtonosnijima od Drugog svjetskog rata, a kongoanski ginekolog Denis Mukwege, prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir, nazvao ih je "ratom za prirodne resurse" i pritom istaknuo da se u njegovoj državi proizvodi oko 70 posto svih ruda korištenih u industriji elektroničkih uređaja.

Svi koje je ICC zasad osudio bili su iz Afrike. Peta osoba, bivši potpredsjednik DR Konga Jean-Pierre Bemba, prvotno je bio proglašen krivim za ratne zločine, no prošle godine oslobođen je optužbi nakon što je uložio žalbu, piše BBC.

ICC je osnovan na temelju Rimskog statuta i počeo je djelovati 1. srpnja 2002. Ratificirale su ga 123 zemlje nad čijim teritorijima sud ima nadležnost.

Među njima nisu Sjedinjene Države, Kina, Rusija, Indija, Izrael, Pakistan, Saudijska Arabija, Turska i Iran.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo