PRIJETI MU DOŽIVOTNI ZATVOR

ODLUKA MEĐUNARODNOG KAZNENOG SUDA Bivši ratni zapovjednik u Kongu proglašen krivim za masakr te brojne ratne i seksualne zločine

Bosco Ntaganda
 REUTERS

Međunarodni kazneni sud (ICC) proglasio je u ponedjeljak bivšeg kongoanskog ratnog zapovjednika Bosca Ntaganda krivim po 18 točaka optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, zbog pokolja civila i silovanja djevojčica unovačenih u Demokratskoj Republici Kongo.

"Terminator" Ntaganda (45) imao je ključnu ulogu u zlodjelima 2002. i 2003. u Ituri, na sjeveroistoku zemlje, nestabilnoj regiji bogatoj mineralima, ocijenili su suci.

Silovanja i seksualna ropstva maloljetnika, novačenja mlađih od 15 godina, ubojstvo jednog svećenika - samo su neke od optužbi s dugog popisa zlodjela koje je počinio.

Ntaganda je bio na "vrlo važnoj vojnoj funkciji i imao je ključnu ulogu u osnivanju oružane skupine kojoj je zadatak bio protjerati lokalno stanovništvo", rekao je sudac Robert Fremr.

- Izdavao je izravne naredbe za ubijane civila i vlastitim primjerom je poticao i odobravao zločine svojih vojnika - dodao je.

Suci ICC-a proglasili su ga krivim po 18 točaka optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Osim seksualnih zločina i masakara, optužen je i za progon stanovnika cijelih naselja i prisilno iseljavanje civila.

Ntagandi će presuda biti izrečena na sljedećem saslušanju.

Prijeti mu doživotni zatvor, ali može uložiti žalbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:30