BOSCO NTAGANDA

POVIJESNA ODLUKA: Međunarodni kazneni sud 'Terminatoru' iz Konga izrekao najdulju kaznu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti

 
Bosco Ntaganda
 Peter Dejong/Pool / REUTERS

Bivši kongoanski vođa pobunjenika Bosco Ntaganda osuđen je na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) na 30 godina zbog ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti, prenosi u četvrtak BBC o dosad najduljoj kazni koju je taj sud izrekao.

Borci odani osuđenom Boscu Ntagandi počinili su pokolje nad civilima, rekli su u srpnju suci Međunarodnog kaznenog suda (ICC).

Ntaganda, državljanin Ruande i pripadnik etničke skupine Tutsi, osuđen je po 18 točaka, među kojima za ubojstvo, silovanje, seksualno roblje i novačenje djece u vojsku.

Četrdesetšestogodišnjem vojnom zapovjedniku, zvanom "Terminator", izrečena je najduža kazna u povijesti ICC-a, sveukupno četvrta osuda od uspostave te institucije 2002. godine. Ntaganda je od pravosuđa bježao sedam godina da bi se 2013. predao američkom veleposlanstvu u Ruandi.

Iz Ruande je u Demokratsku Republiku Kongo stigao kao tinejdžer, bježeći od napada na Tutsije. Počeo se boriti već u 17. godini, izmjenjujući bojišnice u obje države. U domovini se borio pod zapovjedništvom trenutačnog predsjednika te države Paula Kagamea.

Osuđen je za zločine u rudama bogatoj regiji Ituri na sjeveroistoku zemlje. Borbe u toj regiji od 1999. odnijele su više od 60 tisuća života.

Sukobi u Kongu smatraju se najsmrtonosnijima od Drugog svjetskog rata, a kongoanski ginekolog Denis Mukwege, prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir, nazvao ih je "ratom za prirodne resurse" i pritom istaknuo da se u njegovoj državi proizvodi oko 70 posto svih ruda korištenih u industriji elektroničkih uređaja.

Svi koje je ICC zasad osudio bili su iz Afrike. Peta osoba, bivši potpredsjednik DR Konga Jean-Pierre Bemba, prvotno je bio proglašen krivim za ratne zločine, no prošle godine oslobođen je optužbi nakon što je uložio žalbu, piše BBC.

ICC je osnovan na temelju Rimskog statuta i počeo je djelovati 1. srpnja 2002. Ratificirale su ga 123 zemlje nad čijim teritorijima sud ima nadležnost.

Među njima nisu Sjedinjene Države, Kina, Rusija, Indija, Izrael, Pakistan, Saudijska Arabija, Turska i Iran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:58