ZAZIVALI KRISTA

Povijesni iskorak Vatikana: Kopti koje su pogubili pripadnici Islamske Države proglašeni i katoličkim mučenicima

‘Ti su mučenici kršteni ne samo vodom i Duhom svetim, nego i krvlju, krvlju koja je sjeme jedinstva svih Kristovih sljedbenika‘, rekao je papa Franjo

Poglavar Koptske kršćanske crkve, aleksandrijski papa i sveafrički patrijarh Tawadros II i papa Franjo

 Filippo Monteforte/Afp

Rimska katolička crkva prvi put u povijesti upisala je u svoj Martirologij (popis umrlih mučeničkom smrću radi svjedočenja vjere) pripadnike ine kršćanske konfesije. Posrijedi su kopti, pripadnici drevne egipatske (i etiopske) miafizitske kršćanske crkve.

Možda je u javnom imaginariju već izblijedio užasan snimak iz Libije 2015, kada su pripadnici terorističke "Islamske Države" oteli 21 građevinskog radnika s gradilišta blizu Sirte: 20 njih bili su Egipćani, kršćani kopti, a jedan iz Gane. Teroristi su ih odjenuli u narančaste kombinezone, po uzoru na one koje koriste Amerikanci za zatočenike muslimane u Guantánamu, izložene torturama bez optužbe i bez suda, katkada i dulje od 20 godina. Posrijedi je bila očita indirektna odmazda nad posve nevinom čeljadi.

Zatočenici u narančastome bačeni su na koljena, iza svakoga od njih stajao je po jedan muslimanski terorist u crnome, s handžarom u ruci.. Pročitali su im "osudu", uz psovke i prijetnje na račun kršćanskog Zapada, uz zaricanje da će osvojiti Rim, pa su im onda odsjekli glave. Kako se moglo razabrati iz snimka, svaka je žrtva u momentu smaknuća zazvala Krista. Snimak su teroristi objavili odmah na internetu, a posmrtni ostaci ubijenih pronađeni su dvije godine kasnije, na mjestu smaknuća, nedaleko od Hotela Mahary na obali našega Sredozemnog mora.

Poglavar Koptske kršćanske crkve, aleksandrijski papa i sveafrički patrijarh Tawadros II, donio je u Rim i poklonio katoličkome rimskom papi Frani jednu relikviju tih mučki ubijenih kopta. Tawadros je u Rimu da bi obilježio 50-godišnjicu povijesnog susreta tadašnjega rimskog pape sv. Pavla VI i tadašnjega aleksandrijskog pape Šenoude III. Šenouda III je tada, u listopadu 1972, pohodio i carigradskoga pravoslavnoga ekumenskog patrijarha Dimitriosa I. To je bio prvi osobni susret koptskog pape s poglavarima katoličkih odnosno pravoslavnih kršćana nakon raskola na Halkedonskom koncilu 451.

U tom povodu u srijedu su na općoj audijenciji na Trgu Sv. Petra u Vatikanu bili dvojica papa: Frane i Tawadros.

U četvrtak, nakon razgovora dvojice papa u Vatikanu papa Frane održao je govor o dugom putu prijateljstva katolika i kopta. Rekao je, među inim: "Nemam riječi da izrazim zahvalnost na dragocjenom daru jedne relikvije koptskih mučenika ubijenih u Libiji 15 veljače 2015. Ti su mučenici kršteni ne samo vodom i Duhom svetim, nego i krvlju, krvlju koja je sjeme jedinstva svih Kristovih sljedbenika. Drago mi je danas objaviti da će taj 21 mučenik biti upisan u Rimski martirologij kao znak duhovnog zajedništva koje sjedinjuje naše dvije crkve."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 02:01