ŠTO JE FAŠIZAM?

Povjesničar tvrdi: Sjedinjene Američke Države gube svoj demokratski status

‘Vođa zemlje X šalje federalne snage da uguše uglavnom mirne prosvjede za rasnu jednakost. Što biste rekli o takvoj zemlji?‘
Prosvjed u New Yorku
 Scott Heins/AFP

Otkako je termin prvi put popularizirao talijanski diktator Benito Mussolini u dvadesetim godinama prošlog stoljeća, fašizam i optužbe za fašizam česta su tema američkog političkog diskursa, piše NPR.

Glasovi s ljevice upozoravali su na fašizam u obličju Ronalda Reagana i Georgea W. Busha; konzervativci su optuživali liberale da su zapravo oni ti koji su prigrlili krajnje desnu ideologiju.

Povjesničari su zabilježili sličnosti između Donalda Trumpa i Benita Mussolinija i prije izbora 2016. godine. Neki od prosvjednika za rasnu jednakost ovoga ljeta su kazali da se bore protiv fašizma u formi Donalda Trumpa. A prisustvo antifa prosvjednika - anti-fašista - na nekim skupovima, privuklo je pažnju svjetske javnosti.

No oko toga što fašizam jest, a što nije, ne slažu se niti stručnjaci.

Jason Stanley, profesor filozofije na Sveučilištu Yale, ponudio je jednu prespektivu tog izraza. On fašizam definira kao 'kult vođe koji obećava nacionalnu obnovu nakon poniženja koje su naciji nanijeli navodni komunisti, marksisti, manjine i imigranti koji, opet navodno, predstavljaju prijetnju karakteru i povijesti nacije'.

Stanley, autor knjige iz 2018. 'How Fascism Works: The Politics of Us and Them' ('Kako funkcionira fašizam: Politika nas i njih', prev.) kaže: - Vođa ustvrdi da samo on može riješiti probleme te da su svi njegovi politički oponenti ili neprijatelji ili izdajice.

Stanley kaže kako su nedavni globalni događaji, uključujući pandemiju i prosvjede, ponovno potkrijepili njegovu zabrinutost o fašističkoj retorici koja se pojavljuje u politici diljem svijeta.

Evo izvadaka iz njegova intervjua:

O tome što se promijenilo od vremena kad je napisao knjigu 2018. pa do sada

- Pa, da vam je netko dao ovakav opis: 'Imate zemlju X. Vođa zemlje X tvrdi da će ostati na vlasti mnogo dulje nego je legalno. Šalje federalne snage da uguše uglavnom mirne prosvjede za rasnu jednakost u svojoj zemlji. Glavni državni odvjetnik je, čini se, predaniji njemu nego vladavini prava. Glavna politička stranka koja kontrolira sudove i većina vlade, baš kao i čitava platforma, odani su njemu.' Što biste vi mislili o takvoj zemlji? Što biste vi rekli o smjeru u kojem ide ta zemlja? Ja bih rekao da ta zemlja gubi svoj demokratski status, pogotovo kad uz sve to imate i povijest suzbijanja glasanja te najvišu stopu zatvaranja na svijetu.

Kako teorije zavjere mogu poslužiti kao alat fašizma?

- Teorije zavjere uništavaju prostor informacije. Cilj - fašizam se temelji na razlici između prijatelja i neprijatelja, pa ste vi ili s njima ili protov njih. Neprijatelj je neprijatelj civilizacije. Ono što teorije zavjera čine je da uništavaju prostor informacija. Navodi vas na pomisao da čak i ako su vaši ljudi korumpirani i lažu, to je zato što je vođa suočen s tajanstvenom kabalom koja kontrolira stvari i pokušava nametnuti rasni rat. Ovo je temelj ideologije Ku Klux Klana.

A čak i kad se čine uglednima, zapravo ih kontroliraju marksisti i manjine. Tako da pomislite kako opozicija nije legitimna i da s njima nema razgovora jer su se urotili da sakriju pedofilski krug i proguraju interese marksista. Ono što vidimo nisu samo teorije zavjere, nego teorije zavjere koje evociraju najgore aspekte američke i europske povijesti.

Ima li nešto sto vam daje nadu?

- SAD su domovina antifašističkog pokreta - ne samo što su američki vojnici sudjelovali u Drugom svjetkom ratu, već su se i američki intelektualci, novinari, nenasilni prosvjednici i revolucionari suočili s vlastitom rasnom poviješću koja je utjecala i na Hitlera. Znači, u Americi postoji sjeme koje je u temeljima mnogih antidemokratskih režima, no također imamo i cvijeće koje to sjeme zaustavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:29