PATROLIRAJU ULICAMA

Povratak zloglasne ćudoredne policije: Paze da se žene ‘čedno odijevaju‘, one bez marama uhićuju

Zbog izljeva građanskog bijesa diljem Irana branitelji javnog morala ugroženog spuštenom ženskom kosom povukli su se privremeno s ulica

Ilustracija, iranska policija tijekom prosvjeda 2022. godine

 Salampix/abaca/Abaca Press/Profimedia/Salampix/abaca/abaca Press/profimedia

Iranska ćudoredna policija vratila se na ulice, javljaju svjetske agencije. Mjesecima su Iranke prosvjedovale nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini u rujnu prošle godine, koja je umrla dok su je privodili zbog navodno neispravno pokrivene kose. Zbog izljeva građanskog bijesa diljem Irana branitelji javnog morala ugroženog spuštenom ženskom kosom povukli su se privremeno s ulica.

Policija je naposljetku ugušila prosvjede s rezultatom od gotovo 500 ubijenih prosvjednika i gotovo 20.000 uhićenih. No, mnoge žene nastavile su kršiti propisana pravila odijevanja, posebno u Teheranu i drugim većim gradovima, prenosi britanski Guardian.

Nakon masovnih demonstracija pripadnici ćudoredne policije rijetko su viđeni u patroliranju ulicama, a u prosincu se čak bila proširila vijest da su raspušteni, no to je demantirano.

Glasnogovornik policije, general Saeed Montazerolmahdi, u nedjelju je objavio da će ćudoredna policija nastaviti s opominjanjem žena da moraju biti čedno odjevene, a potom i s pritvaranjem žena koje u javnosti ne nose maramu. U Teheranu su muškarci i žene, pripadnici ćudoredne policije, ponovno uočeni kako patroliraju ulicama u označenim kombijima. Policija je u subotu uhitila mladog glumca Mohammeda Sadeghija nakon što je komentirao video u kojem je snimljeno kako ćudoredna policija privodi jednu ženu. "Vjerujte mi, ako vidim takav prizor, mogao bih ubiti nekog", snimio je mladi glumac u videoporuci zbog koje je priveden. Na web stranici Hamshahri, povezanoj s vlastima u Teheranu, objavljeno je da je uhićen jer je poticao ljude da koriste oružje protiv policije.

Žene su imale vodeću ulogu u prosvjedima diljem Irana nakon ubojstva Mahse Amini, pitanje obveznog nošenja marame postalo je simbol prosvjeda protiv klerikalnih vlasti Irana. Nekoliko iranskih glumica privedeno je nakon što su se u javnosti pojavile bez hidžaba ili su izrazile podršku prosvjedima. Demonstracije su eskalirale pozivima na svrgavanje vlasti mula koje mladi prosvjednici optužuju za korupciju i represiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:55