NESTRANAČKI STRUČNJAK

POZADINA NOVOG SKANDALA KOJI TRESE AMERIKU Trump smijenio glavnog istražitelja State Departmenta u jeku istrage protiv Mikea Pompea

 
Steve Linick
 AFP

Američki predsjednik Donald Trump krajem prošlog tjedna razriješio je s dužnosti glavnog istražitelja State Departmenta Stevea Linicka, i to u jeku istrage koja se odnosila na optužbe protiv državnog tajnika Mikea Pompea i njegove, navodne, zloupotrebe javnih sredstava.

Dvoje dužnosnika State Departmenta podnijelo je anonimnu prijavu protiv Pompea, kojom ga optužuju da je svoje suradnike koristio za obavljanje privatnih poslova poput šetnje psa Shermana, podizanja odjeće s kemijskog čišćenja i dogovora rezervacija za restorane.

CNN podsjeća da je Kongres još prije godinu dana počeo istraživati anonimnu prijavu koju je zviždač podnio protiv državnog tajnika, a koja se odnosila na vrlo slične optužbe. Jedina je razlika bila u tome što su u tom slučaju Pompeove privatne poslove trebali obavljati njegovi tajni agenti, a ne asistenti.

Također, protiv Pompea je u listopadu pokrenuta istraga zbog učestalog korištenja vladina aviona u privatne svrhe. Državni tajnik je, navodno, avion State Departmenta koristio za privatne odlaske u saveznu državu Kansas u kojoj se, također navodno, planirao kandidirati na izborima za američki Senat.

Iako na prvi pogled optužbe ne djeluju toliko skandalozno, valja istaknuti da Amerikanci imaju stroge standarde za svoje javne dužnosnike, osobito kada ti dužnosnici koriste sredstva poreznih obveznika zbog čega se takve radnje interpretiraju kao zloupotreba pozicije.

Odmazda

Prema informacijama koje je dužnosnik Bijele kuće dostavio američkoj medijskoj kući NBC, Pompeo je Trumpu predložio Linickovo razrješenje, a predsjednik se s njegovom sugestijom prošli tjedan složio.

U pismu koje je u petak uputio predsjednici Zastupničkog doma Nancy Pelosi, američki predsjednik Donald Trump ističe da je “od ključne važnosti imati povjerenja u neovisne dužnosnike koji su izabrani na mjesto glavnih inspektora, što u slučaju Stevea Linicka više nije bilo tako”.

“Predsjednik ima pravo razriješiti s dužnosti svakog federalnog zaposlenika. No, u slučaju da smjena služi kao odmazda zbog slučaja kojim se glavni istražitelj bavi, to bi moglo bilo protuzakonito”, objasnila je Pelosi u jutarnjem razgovoru na televiziji CBS.

State Department je službenim priopćenjem potvrdio Linickovo razrješenje s dužnosti, najavivši pritom da će njegovu fotelju preuzeti veleposlanik Stephen Akard, blizak suradnik američkog potpredsjednika Mikea Pencea iz njegovih dana na čelu savezne države Indiane.

Neočekivano

Odluku o odabiru Akarda za novog neovisnog istražitelja donio je uski krug suradnika američkog državnog tajnika, ali je konačni blagoslov imenovanju dao sam Mike Pompeo.

No, Linickovo razrješenje “pod okriljem noći” šokiralo je cijeli Washington, pa čak i zastupnike te senatore iz redova Republikanske stranke.

“Ovo je zastrašujuće i potpuno neočekivano”, rekao je jedan izvor iz State Departmenta u razgovoru za CNN, dok je drugi zviždač upozorio da je kadrovska promjena šokirala i više dužnosnike Ureda neovisnog istražitelja u State Departmentu.

“Gubitak povjerenja u neovisnog istražitelja nije dovoljan razlog za smjenu nekoga tko obnaša takvu vrstu dužnosti”, izjavio je republikanski senator Chuck Grassley iz savezne države Iowe, koji je potpredsjednik Odbora za zaštitu zviždača.

Na slučaj se putem službenog Twitter profila osvrnuo i bivši predsjednički kandidat Mitt Romney koji je Trumpovo kadrovsko rješenje nazvao “prijetnjom demokraciji”.

“Razrješenje nekolicine neovisnih dužnosnika čija je zadaća bila nadzirati rad vlade je bez presedana. Taj neutemeljeni čin predstavlja velik udarac dužnosti koja ima ključnu ulogu u zaštiti demokracije i ravnoteže moći između institucija”, napisao je senator iz američke države Utah u svom tvitu.

Močvara

Predsjednik parlamentarnog Odbora za vanjske poslove Eliot Engel i njegov kolega iz Senata Bob Menendez ove su subote najavili da će pokrenuti istragu o Linickovu razrješenju te su od Bijele kuće i State Departmenta tražili dostavu informacija koje se odnose na slučaj.

Osim što ovo nije prvi put da je Pompeo optužen za slične radnje, Trump je od početka 2020. godine s dužnosti razriješio nekolicinu neovisnih inspektora kojima je zadaća bila voditi istragu o djelatnicima administracije.

Predsjednik je tijekom svoga četverogodišnjeg mandata u brojnim prilikama dokazao da neovisne istražitelje smatra svojim osobnim neprijateljima. Štoviše, otišao je toliko daleko da ih je nazvao produženom rukom svog prethodnika Baracka Obame koji simboliziraju “močvaru” i “duboku državu” koja sabotira Trumpov angažman.

Nakon što je američki Senat početkom veljače Trumpa i formalno oslobodio svake optužbe tijekom procesa opoziva, predsjednik je s dužnosti razriješio i nekolicinu neovisnih djelatnika koji su “imali svoje prste” u optužbama protiv njega.

Linickovo ime već se tada našlo na podužem popisu Trumpove “crne liste” zato što je upravo on bio taj koji je djelatnicima osam kongresnih odbora tijekom saslušanja dostavio kompromitirajuće dokumente State Departmenta čime se oglušio na direktnu uputu da ta institucija neće surađivati u istrazi protiv predsjednika.

Šlag na tortu Linickove zapečaćene sudbine u eri Donalda Trumpa je činjenica da ga je u fotelju glavnog istražitelja State Departmenta 2013. godine postavio ni manje, ni više nego sam Barack Obama, najljući neprijatelj aktualnog stanara Bijele kuće.

Linickovi suradnici tvrde da je riječ o izuzetno kompetentnom i nestranačkom stručnjaku, koji je u svibnju 2016. godine oštro kritizirao bivšu državnu tajnicu Hillary Clinton zbog korištenja privatnog servera kojim je kompromitirala nacionalnu sigurnost, a osim Obami i Trumpu, Linick je služio i u administraciji Georgea W. Busha.

“Obama je bio jedan jako nesposoban predsjednik”

Prepucavanje bivšeg i sadašnjeg američkog predsjednika se nastavlja. Donald Trump odgovorio je na Obaminu kritiku vođenja države tijekom pandemije koronavirusa riječima kako je on bio “jako nesposoban predsjednik”.

Novinari su uhvatili Trumpa ispred Bijele kuće u nedjelju i tražili od njega reakciju na Obamin nedavni govor diplomantima Povijesno crnačkih fakulteta ili sveučilišta (HCBU) u kojem je rekao kako je ova pandemija pokazala da se mnoge “osobe na vodećim pozicijama više ni ne pretvaraju da znaju što rade”.

Trump je prvo odlučio ignorirati provokaciju i pričao o tome što je on sve dosad učinio po pitanju sprečavanja širenja koronavirusa. Kad su ga dodatno pritisnuli, nije se više mogao suzdržati i rekao je: “Gledajte, on je bio nesposoban predsjednik. To je sve što vam mogu reći. Jako nesposoban”.

Prošli tjedan u medije je procurio Obamin govor članovima bivše administracije tijekom kojeg je Trumpovo nošenje s pandemijom nazvao “kaotičnim” i pozvao demokrate da stanu iza Joea Bidena. Trump je potom na Twitteru pokrenuo “Obamagate”, teoriju zavjeru po kojoj je Obamina administracija pokušala namjestiti predsjedničke izbore 2016. godine tvrdeći kako je Trumpova administracija bila u dosluhu s Rusima.

Iako je Trump pokušao “objasniti” što je Obamagate u čak 126 tvitova, još uvijek nije jasno, čini se ni samom Trumpu, što taj pojam točno znači. Obamagate je uslijedio nakon što je Ministarstvo pravosuđa oslobodilo optužbi Michaela Flynna. (I. Badanjak)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:31