TUŽILA IH I DRŽAVA

Poznati modni lanac u Srbiji propao, rasprodaju sve što imaju, gužve neviđene: ‘Žrtve smo prijevare‘

C&A ima više od 1300 trgovina u 18 evropskih zemalja i više od 25.000 zaposlenih

Dućan s odjećom, ilustracija

 Caro/Bastian/Sipa Press/Profimedia/Caro/Bastian/Sipa Press/Profimedia

Modni lanac C&A odlazi iz Srbije nakon što su "postali meta organizirane carinske prevare nepoznatih počinitelja". Na svojoj web stranici objavili su da nemaju izbora, da su žrtva prevare, a država ih je tužila za prevaru falsificiranja kineske robe tešku 6 milijuna eura, objavila je Politika.

Kompanija je u srijedu proglasila insolventnost i najavila stečaj, Blic prenosi da je dio od 14 trgovina zatvoren, one u Pančevu, Kragujevcu i Zrenjaninu, dok pred trgovinama u Beogradu zbog rasprodaje prije zatvaranja kupci u redu čekaju po sat i pol. Bez posla ostaje oko 135 radnika.

U kompaniji tvrde da su žrtve prevare jednog poslovnog partnera te nepoznatih počinitelja, koji su napravili više od 300 djela kršenja carinskih propisa Srbije u razdoblju od 2014. do 2021., "zloupotrebljavajući logo kompanije C&A, pogodnosti carinskog statusa i ovlaštenja za zastupanje carinskog predstavnika kompanije C&A u Srbiji", prenosi N1 Srbija iz priopćenja kompanije iz Düsseldorfa. Kompaniju su o kaznenom djelu prvi put obavijestile carinske vlasti Srbije u listopadu 2021., tvrde u modnom koncernu. No nakon nekoliko mjeseci istrage, Carinska uprava Republike Srbije zaključuje da C&A Srbija treba platiti carinske dažbine za robu koja je uvezena u sklopu prevare.

C&A tome se protivi, i zato su odlučili napustiti Srbiju. "Nakon temeljite analize situacije, upravljački tim kompanije C&A Srbija zaključio je da ne može odgovorno snositi rizike daljeg osporavanja pravne pozicije koju zastupaju organi Republike Srbije. S obzirom na financijski opseg zahtjeva usmjerenih protiv kompanije C&A Srbija, upravljački tim je bio primoran da danas proglasi insolventnost", objavili su u srijedu, nakon što je list Blic objavio da je ta kompanija gotovo sedam godina švercala kinesku robu, i na taj način oštetila budžet Srbije za šest milijuna eura.

"Gotovo sedam godina ova kompanija je s austrijskim špediterom Quehenberger radila protiv zakona. Zajedno su omogućili da se legalizira švercana kineska roba kao njihova, tako što su udarali pečat koji je trebao biti dokaz originalnosti", objavio je Blic, koji je prvi pokrenuo priču.

C&A ima više od 1300 trgovina u 18 evropskih zemalja i više od 25.000 zaposlenih. U Srbiji su prvu trgovinu otvorili 2012. U Upravi carina Republike Srbije u petak potvrdili za Politiku da su lani otkrili dugogodišnje malverzacije, rađene tako što su službenici strane modne kompanije, zajedno sa službenicima špediterske firme, zloupotrebljavali pečate i memorandume ove dvije kompanije.

"Na taj način, uvozeći drugu tekstilnu robu, napravili su štetu za državni budžet samo na osnovi neplaćenih uvoznih dažbina u visini od najmanje šest milijuna eura", naglašava Uprava carina u dopisu, ne imenujući tvrtku. Istraga je u toku.

Nakon što su pokrenuli stečajni postupak, modni lanac C&A u Srbiji počeo je zatvarati trgovine. Tamo gdje još rade proglašena je rasprodaja, pa ljudi pred beogradskim trgovinama u redovima čekaju i po sat vremena, piše beogradski Blic. Slike po trgovinama, blago rečeno, podsjećaju na pravi kaos, piše Blic, iako su popusti od 30 do 50 posto, ne više nego što je to uobičajeno.

Kako se dogodilo da se pod markom C&A u Srbiju uvozi kineski tekstil? "C&A Srbija ima uspostavljen interni sustav za kontrolu i provođenje uvoza, u skladu s tržišnim standardima. Sporna roba je uvezena tako što je kreiran paralelni sustav, a kome ni C&A ni Uprava carina Republike Srbije nisu imali pristup", navela je kompanija u priopćenju.

"Srbija ima potpisane ugovore s EU, Turskom i drugim zemljama, iz kojih je dozvoljen uvoz bescarinski uvoz tekstilnih proizvoda, ali je u ovom slučaju roba proizvedena u Kini i za sve što je ušlo u Srbiju moralo se platiti carinu i na to PDV", objašnjava za Euronews na srpskom Milorad Vasiljević, stručnjak za tekstil, kožu i obuću.

Blic tvrdi da se kompanija mjesecima pripremala na izlazak iz Srbije, "nakon što ih je država uhvatila da su sa špediterom punih sedam godina uvozili švercanu robu". Radnici optužuju upravu da su im sve tajili.

"U ponedjeljak navečer imali smo sastanak na kojem je rečeno da u utorak ujutro podnosimo zahtjev za stečaj i da se zatvaramo. Na tom sastanku nije bio nitko od rukovodstva iz Srbije, nego je došao direktor iz Hrvatske. Rečeno nam je da dalje radimo normalno, dok se ne izabere stečajni upravitelj", prenosi Blic neimenovani izvor iz kompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:32