POVIJESNO OTKRIĆE

PRAMEN KOSE GENIJALCA BIT ĆE PRIKAZAN NA IZLOŽBI Da Vincijevu će kosu analizirati i izolirati mu DNK

 Getty Images

Dva talijanska povjesničara umjetnosti testirat će DNK dlake za koju sumnjaju da je pripadala renesansnom umjetniku Leonardu da Vinciju.

Pramen kose pronađen je u privatnoj kolekciji u SAD-u i prvi će put biti izložen na izložbi “Leonardo Lives” od 2. svibnja u Da Vincijevu rodnom gradu Vinci, nedaleko od Firence.

Relikt povijesti

Istraživači će potom uz pomoć DNK nalaza ispitati pripadaju li kosti koje su pronađene u navodnom Da Vincijevu grobu u Francuskoj uistinu slavnom talijanskom slikaru, arhitektu i izumitelju.

- Pronašli smo pramen kose povijesno nazvan Les Cheveux de Leonardo da Vinci s još jednim reliktom. Ovo izvanredno otkriće omogućit će nam da nastavimo u potrazi za izoliranjem Da Vincijeva DNK - rekao je direktor muzeja posvećenog Da Vinciju Alessandro Vessozi.

- Ovaj povijesni relikt dugo je bio skriven u američkoj kolekciji. Sada će prvi put biti prikazan na izložbi, skupa s dokumentima koji potvrđuju njegovo drevno francusko porijeklo - dodao je Vessozi.

Leonardo da Vinci jedan je od najutjecajnijih umjetnika na svijetu. Pretpostavlja se da je umro u 67. godini u francuskom gradiću Amboiseu, nakon niza moždanih udara. Vjeruje se da je pokopan u kapelici Saint-Florentin u dvorcu Amboise, kraljevoj rezidenciji, ali točno mjesto njegovih ostataka i dalje je misterij zato što je kapela u velikoj mjeri bila uništena tijekom francuske revolucije.

Kosti je pronašao francuski pjesnik Arsène Houssaye 1863. godine tijekom iskopa kapelice, a istraživači se nadaju da će im rezultati DNK analize pomoći u analiziranju navodnih Da Vincijevih ostataka iz grobnice u Amboiseu.

- Planiramo provesti analizu DNK na reliktu i usporediti ih s kostima pronađenim u grobnici - rekla je Agnese Sabato, predsjednica Zaklade za baštinu Leonarda da Vincija.

Iako nikad nisu pronađeni direktni Da Vincijevi potomci te se vjeruje da nije imao djece, pronašli su “izravnu i neprekinutu liniju” od njegova polubrata Domenica.

- To nam omogućuje da započnemo analizu usporedbe ovog biološkog uzorka sa živim potomcima za koje znamo i koje sam upoznao prije tri godine - rekao je Vessozi u razgovoru za CNN.

Ništa nije sigurno

Objasnio je da iako Da Vinci nije imao vlastite potomke, potomci njegova polubrata i oca čuvaju kromosom Y koji se može usporediti s Leonardovim, čak i ako je otad prošlo više od 15 generacija.

- Ovaj trag je ono što nam je bilo potrebno da bi naša povijesna istraživanja bila još čvršća sa znanstvenog gledišta - rekao je Vessozi.

Ipak, nije htio predviđati rezultate DNK analize i prerano se veseliti te je dodao da ne mogu potvrditi sa sigurnošću da su pronašli Leonardovu kosu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:08