AFERA S NESAGLEDIVIM POSLJEDICAMA

Prebjeg u SAD izazavao nezapamćeni skandal: Svjetska velesila bit će izbačena s OI!?

Grigorij Rodčenkov iznio je zastrašujuće optužbe da je u Sočiju čak 15 Rusa osvajača medalja koristilo steroide
Ruski sportaši
 Reuters

Svijet sporta se zatresao! Možda se iza olimpijskih borilišta ruskog Sočija sada, u praskozorje Rio de Janeira, promalja najveća sportska afera svih vremena, koja bi mogla promijeniti sportsku sliku svijeta, ali i podići urotnički politički adrenalin do nebesa.

Naime, svijet je potresla senzacionalna poruka: Rusi mogu biti izbačeni s Olimpijskih igara. Predsjednik Međunarodnoga olimpijskog odbora (MOO), Nijemac Thomas Bach, zapanjio je ruske sportske djelatnike izjavom kako se razmatra mogućnost da se zbog dopinške afere suspendiraju svi ruski sportski savezi, a ne samo lakoatletski (čija dopinška afera traje već mjesecima) te da im se zabrani i onemogući nastup u Rio da Janeiru na 31. olimpijskim igrama modernog doba. Ukratko, Olimpijske igre bile bi zakinute za sudjelovanje Rusije, jedne od najjačih svjetskih sportskih nacija. Zemlje koja je od prvog nastupa - prvi put 1900. godine do 1912., pa potom neprestano od 1952. u Helsinkiju, uz propuštene Igre 1984. zbog političkog bojkota - prema broju osvojenih medalja bila među tri prva mjesta.

Hod po rubu

Naime, ako se potvrde nove optužbe o “dopinškom programu Rusije”, kako je rekao u razgovoru za Frankfurter Allgemeine Zeitung šef svjetske olimpijske obitelji Thomas Bach, ne isključuje se mogućnost da se Rusi odstrane s najvećeg sportskog natjecanja na svijetu.

Rusija ovaj put doista hoda po rubu provalije poput smetenog i dezorijentiranog ekvilibrista. No, izjava Thomasa Bacha nije pala s neba, nego ima čvrsto uporište koje se oslanja na relevantne svjedoke i izvore. Kako to obično biva, Rusima je udarac došao iz vlastitih redova, a zadao ga je Grigorij Rodčenkov, bivši šef najvećeg ruskog antidopinškog laboratorija RUSADA (Nezavisna nacionalna antidopinška organizacija), jedinog u Rusiji koji ima licencu WADA-e (Svjetske antidopinške agencije). Rodčenkov, koji je prebjegao u SAD gdje sada ima vlastiti laboratorij, a strani mediji ga nazivaju “režiserom doping-sustava u Rusiji”, u nedavnom je intervjuu za New York Times iznio zastrašujuće optužbe da je 15 ruskih sportaša-osvajača medalja (Rusija je u Sočiju osvojila 33 medalje, od kojih 15 zlatnih) koristilo nedopuštena stimulativna sredstva, odnosno doping, uz pomoć kojih su osvojili sve te silne medalje.

Već mjesecima traje afera oko ruskih atletičara nad čiji su se nastup na Olimpijskim igrama u brazilskome Riju ovoga kolovoza odavno nadvili tamni oblaci. Na nedavnom Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Portlandu Rusi nisu nastupili. Naime, 17. lipnja je Svjetska atletska federacija IAAF, u kojoj je Ruskoj lakoatletskoj federaciji trenutačno zamrznuto članstvo, trebala zajedno s Međunarodnim olimpijskim odborom odlučiti o sudbini ruskih atletičara. Šanse su, kako su pisali ruski mediji, postajale sve veće i u Ruskom olimpijskom odboru ležerno su očekivali pozitivan rezultat. No, nakon Rodčenkovljeva intervjua te filma njemačke TV postaje ARD o dopingu u ruskom sportu - u kojemu su govorili supružnici Stepanov, bivši zaposlenici RUSADA-e koji sada žive u SAD-u - šansama za ruski nastup u Riju padaju koeficijenti na kladionicama. Rusija je, kako piše moskovski Sport Express, odgodila i svoje prvenstvo u lakoj atletici, izlučno natjecanje na kojem su se trebali izbrusiti i odrediti ruski atletičari za Rio, od kojih bi vjerojatno svi, prema rezultatima, mogli računati na visok, pa i najviši plasman. Rusi rijetko na Igre šalju natjecatelje da se samo pokažu, većinom je riječ o potencijalnim osvajačima medalja. List piše da bi se prvenstvo moglo održati nakon Igara!?

Sporno je bilo u Sočiju

Rodčenkov je u intervjuu izjavio kako je prije Igara u Sočiju dobio popis ruskih sportaša čije je uzorke prikupio. Osim što je iznio monstruozne optužbe na račun ruskih sportaša u Sočiju - a poimence su spomenuta samo trojica: član ekipe za bob Aleksandar Zubkov (dva zlata), skijaš-trkač Aleksandar Legkov (zlato i srebro) te skeletonist Aleksandar Tretjakov (zlato) - ustvrdio je da im je on u laboratoriju spravljao ubitačni pobjednički koktel od metenolona, trenbolona i oksandrolona. Osim toga, Rodčenkov, i sam nekada talentirani atletičar, otkrio je kako su nakon natjecanja zaposlenici RUSADA-e imali pripremljene “čiste” uzorke mokraće sportaša, koje su u laboratoriju mijenjali kroz rupicu u zidu skrivenu ormarom. Sportaši su morali slikati uzorak te poslati fotografiju s težinom i svim “performansama” uzorka kako ne bi došlo ni do kakve pogreške. Rodčenkov je nakon najuspješnijih Zimskih olimpijskih igara za ruske sportaše iz ruku predsjednika Vladimira Putina dobio zavidan Orden prijateljstva, a sada tvrdi kako cijela ta dopinška prevara nije prošla ni bez angažmana ruske tajne službe FSB.

Grigorij Rodčenkov je još u sovjetskim vremenima počeo raditi u Moskovskom antidopinškom centru. No tada se, kažu upućeni, taj Centar zapravo više bavio načinima da se zataškaju, zaobiđu i nadmudre antidopinške analize i tehnike, nego što se bavio otkrivanjem i objavljivanjem uporabe nedopuštenih sredstava.

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko, koji se nedavno ispričao u ime svih ruskih sportaša koji su uz pomoć nedopuštenih sredstava i dodatnih testosterona dobivali medalje te obećao i Putinu najstrožu istragu o tome, nakon Rodčenkovljeva istupa izjavio je da su njegove optužbe “apsurdne te da su dopinški kokteli o kojima govori Rodčenkov - najobičnija glupost”.

Optužbe bez osnove

- Optužbe na račun tih sportaša uopće nemaju osnove. Mi ćemo taj intervju minuciozno pročitati i tada odgovoriti, ali dajem ruku u vatru za te naše sportaše - rekao je Mutko.

No, kako nevolja nikada ne dolazi sama, stigla je još jedna neugodna vijest - američko Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je istragu na osnovi Rodčenkovljeva intervjua, a on sam bi mogao postati, kako pišu tamošnji mediji, i prvoosumnjičeni. S druge strane, ruska olimpijska, svjetska i europska prvakinja u troskoku i skoku u dalj, Tatjana Lebedeva, smatra da se radi o podmetanju “anglosaksonskog lobija” koji se želi riješiti konkurencije ruskih atletičara. Naime, Lebedeva misli da je to dio veće urote jer sankcije nisu dale rezultat pa se Rusiju udara tamo gdje je najjača, a u sportu to jest.

WADA je predložila doživotnu diskvalifikaciju pet ruskih atletičara te pet trenera i liječnika.

Sasvim je jasno da će i ovaj slučaj, koliko god bio više nego jasan i potkrijepljen dokazima i potvrdama “iz prve ruke”, dobiti i svoju političku dimenziju, kao što je rekla Tatjana Lebedeva. Naime, još od doba Sovjetskog Saveza osvajanje medalja bilo je jedna od “zadaća” naprednog komunističkog sustava nad zapadnim - treba se samo sjetiti oduševljenja kad je SSSR na OI u Münchenu pobijedio SAD u finalu, ali i otvorenog straha kad je bivša Jugoslavija na OI u Moskvi to isto napravila SSSR-u.

Vladimir Putin silno voli na sve načine potvrđivati da je Rusija moćna svjetska sila: vojno, znanstveno, kulturno (ekonomski to baš i ne ide), a zatim i sportski. Zato je konačno i doveo OI u Soči. Stoga će ovaj skandal za njega predstavljati težak udarac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:47