KORONA U AFRICI

Predviđali im ‘covid masakr‘, ali događa se suprotno: ‘Ovo je sjajna priča, pandemija se smiruje‘

Dok je SAD premašio brojku od 200.000 smrtnih slučajeva, a svijet se približava milijunu, rast broja zaraženih u Africi posustaje
Laboratorij pokraj Cape Towna, JAR
 Realtime Images/abaca/Abaca Press/Profimedia

Na predavanju održanom ranije ovaj mjesec, John Nkengasong pokazao je slike koje su nekad u Africi bile česte, a naslovnice magazina proglašavale su je 'Beznadnim kontinentom', piše AP News. Nakon toga je citirao prvog predsjednika Gane, Kwamea Nkrumaha: 'Jasno je da moramo pronaći afričko rješenje za naše probleme, a to se može ostvariti jedino kroz jedinstvo afričkih zemalja.'

Pandemija koronavirusa zakomplicirala je globalne odnose. No, kao direktor Afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, Nkengasong je pomogao usmjeriti 54 afričke zemlje u savez za koji se hvali da je reagirao bolje od nekih bogatijih zemalja, uključujući Sjedinjene Države.

Bivši dužnosnik američkog CDC-a (američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti), oblikovao je afričku verziju odgovora na Covid-19 prema svom bivšem poslodavcu. Nkengasongu je žao kad vidi kako se Amerika muči. U intervjuu za Associated Press nije izravno imenovao američkog predsjednika Donalda Trumpa, no naveo je 'čimbenike koje svi znamo'.

I dok je SAD premašio brojku od 200.000 smrtnih slučajeva od COVID-19, a svijet se približava milijunu, nagli rast broja zaraženih u Africi se smiruje. Tamošnjih 1,4 milijuna potvrđenih slučajeva daleko su od predviđanih strahota. Očekuje se da će ispitivanje antitijela pokazati da je bilo mnogo više infekcija, ali većina slučajeva je asimptomatska. Nešto više od 34.000 smrtnih slučajeva potvrđeno je na kontinentu od 1,3 milijarde ljudi.

'Sjajna priča'

'Afrika puno stvari radi kako treba, a ostatak svijeta ne', rekla je Gayle Smith, bivša zaposlenica američke Agencije za međunarodni razvoj. Zaprepašteno je promatrala kako se Washington bavi sam sobom, umjesto da vodi svijet. Ali Afrika je 'sjajna priča koju treba ispričati'.

Nkengasong, kojemu će u utorak Zaklada Gates dodijeliti nagradu Global Goalkeeper Award jer je 'neumoljivi zagovornik globalne suradnje', najvidljiviji je govornik na kontinentu. Virolog rođen u Kamerunu inzistira da se Afrika može suprotstaviti bolesti COVID-19 ako joj se pruži šansa za borbu.

Rani modeli predviđali su da će 'velik broj Afrikanaca jednostavno umrijeti', rekao je Nkengasong. Afrički CDC odlučio je ne objavljivati projekcije. 'Kad sam pogledao podatke i pretpostavke, nisam bio uvjeren', rekao je.

Zdravstveni stručnjaci ukazuju na mladenačko stanovništvo Afrike kao faktor zbog kojeg COVID-19 nije uzeo veći danak, zajedno s brzim blokadama i kasnijim dolaskom virusa.

'Budite strpljivi', rekao je Nkengasong. 'Mnogo toga još uvijek ne znamo.'

Upozorava i da nitko ne treba biti previše opušten i zadovoljan, jer samo jedan novi slučaj može potaknuti čitav novi val.

Početni šok

Kao najviši afrički dužnosnik u javnom zdravstvu, koji vodi agenciju pokrenutu prije samo tri godine, upustio se u utrku za medicinskim potrepštinama i sada cjepivom. U početku je to bio šok.

'Kolaps globalne suradnje i neuspjeh međunarodne solidarnosti istisnuli su Afriku s tržišta dijagnostičke opreme', napisao je Nkengasong u časopisu Nature u travnju. 'Ako Afrika izgubi, svijet će izgubiti.'

Opskrba se polako poboljšavala, a afričke su zemlje provele 13 milijuna testova, dovoljno da pokrije jedan posto stanovništva kontinenta. Ali idealno bi bilo 13 milijuna testova mjesečno, rekao je Nkengasong.

Njega i ostale afričke čelnike progone uspomene na 12 milijuna Afrikanaca koji su umrli tijekom desetljeća koja su bila potrebna da pristupačni lijekovi za HIV dođu do kontinenta. To se ne smije ponoviti, rekao je.

Ovaj tjedan, više svjetskih čelnika nego ikad prije okuplja se na internetu za najveći globalni pothvat otkad se pojavio COVID-19, Generalnu skupštinu Ujedinjenih naroda. Kad bi im se Nkengasong mogao obratiti, rekao bi ovo: 'Morali bismo biti vrlo oprezni da ne ostanemo zabilježeni na pogrešnoj strani povijesti.'

'Ovisimo jedni o drugima'

Očekuje se da će i ostali afrički čelnici reći gotovo isto. 'Pandemija COVID-19 pokazala je da nemamo druge mogućnosti nego da ovisimo jedni o drugima', rekla je predsjednica Gane Nana Akufo-Addo na skupu u ponedjeljak.

Nkengasong poziva afričke zemlje da ne čekaju pomoć i odbacuje sliku kontinenta koji drži prosjačku zdjelu. Novac je tu, rekao je.

Slijedeći tu ideju, afrički javni i privatni sektor stvorili su mrežnu platformu za kupnju kako bi okrupnili svoju pregovaračku snagu, koju je pokrenula Afrička unija za izravnu kupnju od proizvođača. Vlade mogu pregledavati i kupiti setove za brzo testiranje, maske N95 i respiratore, od kojih se neki danas proizvode u Africi putem jedne druge kampanje koju su podržali šefovi država.

Impresionirane karipske zemlje također su se pridružile.

'To je jedini dio svijeta kojeg znam da je zapravo izgradio lanac opskrbe', rekao je Smith, bivši šef USAID-a.

Kad je pandemija započela, samo su dvije afričke zemlje mogle testirati na koronavirus. Sad sve mogu. Nkengasong je bio iznenađen koliko informacija ne prelazi u ostale države članice, pa sada afrički CDC održava internetsku obuku o svemu, od sigurnog rukovanja preminulima, pa do nadzora genoma.

'Gledam u Afriku i u SAD, a optimističnija sam u pogledu Afrike, jer tamošnje vodstvo daje sve od sebe unatoč ograničenim resursima', rekla je Sema Sgaier, direktorica zaklade Surgo, koja izrađuje indeks ranjivosti na COVID-19 za svaku regiju. Kazala je to unatoč nedavnom povećanju broja novih slučajeva prije koji tjedan.

Cjepivo

S cjepivom za COVID-19 kao sljedećim hitnim pitanjem, afričke su zemlje održale konferenciju na kojoj su inzistirale na ravnopravnom pristupu i istraživale proizvodnju kako bi okončale svoje gotovo potpuno oslanjanje na vanjski svijet. Počeli su osiguravati klinička ispitivanja u kasnoj fazi koja su se dugo održavala izvan kontinenta, s ciljem da ih što prije osiguraju barem deset.

Nkengasong kaže da Africi treba najmanje 1,5 milijardi doza cjepiva, što je dovoljno da pokrije 60 posto stanovništva kako bi se postigao 'imunitet krda' s vjerojatno dvije potrebne doze. To će koštati oko 10 milijardi dolara.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da bi Afrika trebala primiti najmanje 220 milijuna doza zahvaljujući međunarodnim naporima za razvoj i distribuciju cjepiva poznatog kao COVAX.

To je dobrodošlo, ali nedovoljno, rekao je Nkengasong.

Sljedeći mu je problem kako isporučiti doze po ogromnom kontinentu s najgorom svjetskom infrastrukturom. Manje od polovice afričkih zemalja ima pristup modernim zdravstvenim ustanovama, rekao je.

Učinci COVID-19 za Afriku bili su 'pogubni': od obrazovanja, preko gospodarstva, pa do borbe protiv drugih bolesti. Nkengasong planira veliku konferenciju sljedeće godine kako bi potaknuo zemlje da povećaju potrošnju za zdravstvo uoči sljedeće pandemije.

'Ako to ne učinimo', rekao je, 'nešto s nama strašno nije u redu.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:34