SASTANAK U ANKARI

PREGOVORI ZAPADA S ISLAMISTIMA KOJI SE BORE PROTIV BAŠARA Cilj je doznati gdje ideološki pripadaju

Ranije je Zapad odbio podržati neke islamističke grupacije zbog straha da će oružje doći u ruke radikalnim skupinama
 AFP

Zapadni saveznici održali su prve pregovore s islamističkim skupinama koje se bore protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, uključujući i skupinu koja se zalaže za uspostavu šerijatske države u Siriji. Naime, islamističke skupine trenutno su mnogo jače na terenu od sekularnih skupina koje se bore u ratu u toj zemlji i preuzimaju primat u pobunjeničkim redovima.

Sastanak je održan u turskom glavnom gradu Ankari, a zapadne sile pokušale su osigurati da se islamističke skupine, unatoč ideološkim podjelama, priklone sekularnim snagama koje čine Slobodna sirijska armija i Sirijska nacionalna koalicija koje imaju podršku Zapada.

Ranije je Zapad odbio podržati neke islamističke grupacije zbog straha da će oružje poslano njima, umjerenima u stavovima, doći u ruke radikalnim skupinama, no to je dovelo do jačanja skupina koje se povezuje s al-Qa'idom.

"Većina pobunjenika pripadala je umjerenoj struji, no pomaknuli su se prema ekstremnoj. Cilj je shvatiti gdje su pozvane skupine u cijeloj toj priči, izjavio je za Telegraph zapadni dužnosnik povezan sa sastankom. Prema riječima britanskih izvora, zapadne sile odbile su dopremiti oružje nekim skupinama dok se ne sazna gdje ideološki pripadaju što je dovelo do toga da zaljevski financirane skupine, radikalnih uvjerenja, preuzmu primat na terenu i prošire područje koje ne kontroliraju Asadove snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:48