SINOVI OTKRILI TAJNU

PRELJUBNIK HELMUTH KOHL Žena u depresiji, on s asistenticom

Peter i Walter Kohl, sinovi Helmuta Kohla , jednog od najvećih njemačkih državnika 20. stoljeća, istupili su u medijima i optužili svoju maćehu Maike Richter da manipulira njihovim bolesnim ocem i drži ga u zatočeništvu, ali i priznali kako je političar bio u vezi s 33 godine mlađom Richter još dok je njihova majka Hannelore Kohl bila živa.

Utjecajni političar

“Emotivan intervju” braće, kako su ga opisali u njemačkim medijima, iznio je u javnost prljavi veš obitelji utjecajnog konzervativnog političara koji je 16 godina obnašao dužnost šefa njemačke vlade, među ostalim i u presudnim godinama pada Berlinskog zida i ponovnog ujedinjenja Njemačke. Povod razgovoru bilo je objavljivanje knjige Petera Kohla o njegovoj majci koja je 2001. počinila samoubojstvo. Političarova žena patila je od rijetkog poremećaja osjetljivosti na sunce zbog kojega je rijetko napuštala kuću i danju držala spuštene zavjese na prozorima kako bi se zaštitila od svjetlosti.

U vrijeme njezine smrti neki su mediji spekulirali da je Helmut Kohl svoju ženu varao s Richter, ali je većina njemačkih glasila tu temu izbjegavala. Sada je Peter u svojoj knjizi priznao kako je 2005. saznao da je njegov otac bio u vezi s Richter još od druge polovice 1990-ih..

U razgovoru s njemačkim novinarom Markusom Lanzom braća Kohl su najviše kritizirala maćehu i rekla kako ona ima potpuni utjecaj nad njim. Upravo ona odlučuje s kim će se bivši kancelar, koji se rijetko pojavljuje u javnosti, susresti, a s kim ne.

Braća tvrde da već dulje imaju problema kada žele vidjeti oca, a Richter su optužili i da svojim ponašanjem ugrožava Kohlovu političku ostavštinu jer zbog svega toga njegovi politički memoari još nisu objavljeni.

- Nitko nema pravo igrati se političkom ostavštinom mog oca na ovaj način - rekao je Peter Koh, mlađi kancelarov sin. On je u razgovoru otkrio i kako je maćeha prisvojila svu odjeću i dragulje koji su ostali nakon smrti njegove majke.

Kratak susret

Kako je Peter Kohl pojasnio, neki od tih dragulja u obitelji su već pet generacija, nasljeđuju se po ženskoj liniji i trebali bi pripadati njegovoj kćeri, a ne pomajci.

Peter je ispričao kako je oca, koji je 2008. doživio teži pad i otad ima problema s hodanjem i govorom, posljednji put vidio u svibnju 2011. godine. Tada je doveo i svoju kćer pa je, kako Peter kaže, Helmut Kohl barem nakratko vidio unuku. Susret je prekinuo telefonski poziv Richter koja je histerično vrištala i tjerala ga da napusti kuću.

Lanz je upitao braću zašto sada izlaze u javnost s obiteljskim tajnama. Walter Kohl je odgovorio da je glavni razlog to što žele ispraviti sve nejasnoće vezane uz smrt njihove majke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:08