PR-OVSKA NOĆNA MORA

Postaje teško za gledati: Biden u ključnom trenutku za kampanju gafom zaprepastio donatore. ‘Sjećam se tog pitanja...‘

Nakon što je pomiješao davno preminulog francuskog predsjednika Mitterranda i Macrona, sada je pobrkao i dvoje njemačkih kancelara

Joe Biden

 Mandel Ngan/Afp

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je dva puta spomenuo pokojnog njemačkog kancelara Helmuta Kohla, umjesto bivše kancelarke Angele Merkel, dok je iznosio detalje nekih razgovora na događajima 2021. godine.

Bio je to drugi put ovog tjedna da se Biden prisjetio razgovora s europskim čelnikom koji je preminuo.

Novi Bidenov gaf u srijedu dogodio se prilikom prikupljanja sredstava u New Yorku dok je opisivao razgovore koje je, kako je rekao, vodio s europskim čelnicima na sastanku skupine G-7 industrijski najrazvijenijih zemalja u Velikoj Britaniji 2021. godine, nekoliko mjeseci nakon pobune na Kapitolu 6. siječnja, prenosi NBC.

Biden je na oba događaja rekao da ga je "Helmut Kohl", koji je umro 2017. godine, pitao kako bi reagirao kada bi čuo za ljude koji su upali u britanski parlament i ubili pripadnike osiguranja "kako bi zaustavili izbor premijera". No, Merkel je bila ta koja je sudjelovala na summitu u Velikoj Britaniji 2021.

Te izjave nisu bile prvi Bidenov gaf ovoga tjedna kada su europski čelnici u pitanju. Govoreći na događaju u Las Vegasu u nedjelju, Biden je pobrkao Françoisa Mitterranda, bivšeg francuskog predsjednika koji je umro davne 1996. godine, s aktualnim francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, prepričavajući susret s francuskim čelnikom na summitu tijekom njegove prve godine na predsjedničkoj dužnosti.

Trump ide Bidenovim stopama

Posljednji gafovi predsjednika Bidena samo su najnoviji na rastućem popisu tijekom njegovih govora visokog profila – do te mjere da je sam sebi dao nadimak “stroj za gafove”.

Ipak, Bidenov vjerojatni protukandidat na izborima kasnije ove godine, bivši predsjednik Donald Trump, također je kroz posljednje vrijeme činio kojekakve greške.

Na prošlomjesečnom predizbornom skupu, Trump je opširno kritizirao republikansku suparnicu za nominaciju Nikki Haley, no činilo se da je na umu imao demokratsku zastupnicu Nancy Pelosi. Haley se uhvatila za Trumpov gaf, dovodeći u pitanje njegovu mentalnu sposobnost. Prošlog je tjedna kritizirala je Trumpa (77) i Bidena (81) zbog njihove dobi, nazivajući ih "starim gunđalima".

Anketa NBC Newsa provedena prošlog mjeseca pokazala je da 76 posto birača, uključujući polovicu demokrata, kaže da su zabrinuti zbog Bidenovog mentalnog i fizičkog zdravlja. Anketa provedena na nacionalnoj razini također je pokazala da je 48 posto birača zabrinuto zbog Trumpovog mentalnog i fizičkog zdravlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:29