LAŽNA UZBUNA

'PREMA NAMA LETI BALISTIČKA RAKETA, ODMAH POTRAŽITE SKLONIŠTE. OVO NIJE VJEŽBA!' Lažna uzbuna prestravila stanovnike Havaja: 'Ispričavamo se'

 
 Profimedia, Reuters

U subotu ujutro na Havajima je nastala prava panika nakon što su stanovnici na svojim mobitelima primili identične poruke sa sadržajem: 'Postoji prijetnja od napada balističkom raketom. Odmah potražite sklonište. Ovo nije vježba!'. Poruka je bila poslana od Agencije za upravljanje izvanrednim situacijama.

Naravno, na otočju je nastala neviđena strka, pogotovo što su se Havaji dosta puta spominjali u pričama oko Sjeverne Koreje i Kim jong-Una.Nalaze se na otprilike pola puta između Sjeverne Koreje i SAD-a i itekako su u dometu Kimovih raketa.

U sekundi su se užarile i telefonske linije, svi su htjeli znati što se događa. A onda, nekoliko minuta poslije - totalni šok! 12 minuta nakon uzbune preko Twittera sigurnosnih službi, policije, ali i guvernera odaslana je obavijest da nikakve rakete ne lete prema Havajima i da se dogodila pogreška.

- Ovo je lažna uzbuna prouzrokovana ljudskom pogreškom. Nema nikakvih prijetnji.

Glasnogovornik američkog vojnog zapovjedništva za Pacifik rekao je da "nije utvrđena nikakva prijetnja balističkog projektila na Havajima".

Američko savezno povjerenstvo za komunikacije objavilo je da pokreće istragu.

CNN je prenio izjavu guvernera Davida Igea da je jedan od zaposlenika stisnuo krivi gumb.

Agencija je zatim objavila na Twitter: "NEMA raketne prijetnje Havajima".

Na kraju se postavlja pitanje - kako se tako nešto moglo dogoditi? Misteriju je možda otkrila jedna mlada dama koja je usred panike zvala 911 i dobila odgovor što se dogodilo.

- Zvala sam 911... Operater mi je rekao da je usred vježbe Civilne zaštite netko stisnuo krivi gumb i da je poruka odaslana svima. Nikakva raketa ne leti prema Havajima. Ponavljam, nema nikakvog napada!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:19