CAMERON SASVIM OSOBNO

PREMIJER O GUBITKU DJETETA ‘Najteže mi je kada me tješe da je možda bolje što moj sin više nije živ’

David Cameron dao je sasvim osoban intervju za Daily Mail u kojem govori o obitelji, odrastanju i kritičarima

LONDON - “Na televiziji gledam puno smeća”, iskreno je u intervjuu za Daily Mail kazao britanski premijer David Cameron, priznavši da ima naviku uzeti daljinski u ruke i ubrzano mijenjati programe te gledati istodobno više stvari, što, kako je kazao, “dovodi do ludila” njegovu ženu koja u tim trenucima napušta sobu. Nedjeljom navečer voli gledati kriminalističke priče i slične programe ne bi li se maknuo od stvarnosti i problema.

Djeci Cameronovih - Nancy (6), Elwenu (7) i Florence (3) - roditelji brane upotrebu mobitela i tableta te videoigrice. Ipak, s vremena na vrijeme dopuštaju im poigrati se iPadom. “Pokušavamo ih maknuti od Disney kanala ne bi li gledali programe o prirodi. Pokušavamo im limitirati gledanje televizije. Imamo pravila. Vikendom ujutro nema TV-a. Trebaju raditi nešto drugo.” Tako Elwen “puno igra nogomet i ragbi”, a Nancy sudjeluje u amaterskoj operi.

Psovke i djeca

Iako pazi da ih ne izlaže lošim sadržajima, djeca prepoznaju psovke u tekstovima pop-pjesama. “Kažu: ‘Tata, ovo ili ono je loša riječ...’ U pravu su, umjetnici psuju, iako ne mogu reći da i sam živim potpuno po pravilima”, komentirao je Cameron. Premijer je progovorio i o teškim obiteljskim trenucima, smrti bolesnog sina Ivana. “Iako je Ivan bio jako bolestan, za nas je to bio potpuni šok. Nismo pomišljali da bi iznenada mogao umrijeti”, rekao je, istaknuvši da su mu teško pali komentari onih koji su ga pokušali utješiti govoreći da je “to za neko dobro”, da je za njegova sina, s obzirom na tešku bolest, možda bolje da je umro. “To je najgore što netko može reći”, zaključio je.

Svirao je bubnjeve

Govoreći o svom djetinjstvu, prisjetio se omiljenog profesora na Etonu, slavnoj školi koju je pohađao. “Sjajni” Michael Kitson pobudio je u njemu uzbuđenje za povijest. U školi je svirao bubnjeve i jednom je nastupio s jazz bendom. Kad je riječ o vjeri i životnim vrijednostima, Cameron kaže da drži Isusovo učenje i Bibliju kao koristan svojevrsni praktični vodič. “Postoji puno drugih vodiča koje možete iskoristiti. Ovaj funkcionira u mom slučaju.” U intervjuu se obračunao s Jeremyjem Paxmanom, engleskim novinarom i autorom koji je premijera nazvao “totalnim idiotom” zbog načina na koji planira obilježiti 100. godišnjicu početka Prvoga svjetskog rata. “Trebalo bi biti jasno da je rat vođen zbog pravednog cilja, da su naši preci mislili da bi bilo loše da Europom dominiraju Prusi”, ustvrdio je Cameron. Kritizirao je Paxmanovu knjigu o britanskoj povijesti, a preferira radove Jan Morris koja o britanskoj povijesti piše afirmativnije. Cameron, koji je nekad za sebe tvrdio da je rocker, na koncu je spomenuo i kako se sa suprugom nedavno ušuljao na koncert švedskog - folk dueta, sestara Johanne i Klare Soderberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 01:33