EDI RAMA

PREMIJER ZABRANIO KOCKANJE 'Svi se bune, ali u našoj državi više nikad neće biti klađenja. Umrijet će i kladionice i online klađenje'

 Darko Tomaš / CROPIX

Od jučer je u Albaniji stupio na snagu zakon kojim je zabranjeno klađenje. Zatvorene su sve sportske kladionice, premijer Edi Rama poručio je da neće biti ni online klađenja, ostat će samo kockarnice u luksuznim hotelima u turističkim resortima.

Uoči 1. siječnja Rama je dobio ogroman broj prosvjednih poruka na mobitel. Albanski premijer uvjeren je da je riječ o “orkestriranim porukama zatvorenika” i onih iza kojih se kriju određene kompanije.

“Crni novac iz kladionica širi glasine da će doći do monopola na internetsko klađenje. S Novom godinom umrijet će i kladionice i online klađenje”, poručio je Rama preko Twittera. S prvim danom nove godine zatvoreno je 4300 kladionica u pokušaju albanskih vlasti da iskorijene ovisnost o kocki koju se smatra odgovornom za širenje siromaštva, sitnog kriminala i obiteljskog nasilja.

S jednom kladionicom na 670 stanovnika Albanija je bila ispred drugih zemalja Balkana, a kamoli bogatijih zapadnih zemalja, ocijenio je ekonomist Klodian Tomorri za AFP. Svaki četvrti kockar barem je jednom pokušao samoubojstvo, a dvije trećine njih pate od ozbiljnih psihičkih teškoća. AFP citira odvjetnika iz Tirane koji kaže da iza 70 posto zahtjeva za razvod stoji kockanje. Problem je u tome što vlada zatvara kladionice preko noći, a nije ponudila pomoć u odvikavanju. Posljedica zabrane mogla bi biti rast ilegalnog kockanja. Procjenjuje se da su Albanci, s prosječnom plaćom od 300 eura, godišnje trošili 150 milijuna eura u kladionicama, a s ilegalnim kockanjem iznos se penje na 700 milijuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:58