DRAMATIČNO OBRAĆANJE

Premijerka Srbije: Spremna sam otići; Vučić: Idemo na izbore, prije toga svakom djetetu dajem 85 eura!

Vučić je najavio kako je jasno da će Srbija morati na prijevremene parlamentarne izbore

Ana Brnabić

 Milos Miskov/Anadolu Agency Via Afp

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obratili su se večeras u 20 sati javnosti iz Palače Srbije, a Vučić je ranije najavio da će objaviti ‘vrlo važne vijesti‘.

Vučić je najavio kako je jasno da će Srbija morati na prijevremene parlamentarne izbore, a premijerka je rekla da je spremna u svakom trenutku podnijeti ostavku na tu dužnost.

- Spremna sam u svakom trenutku podnijeti ostavku kao predsjednica vlade. Najveća čast mi je bila što sam imala priliku raditi za svoju zemlju. Znate, u ovom trenutku, kad se društvo nalazi u takvoj krizi, jedino rješenje je razgovor. Oni su taj razgovor odbili. Računajte da imate moju ostavku na stolu. Smatram da su izlaz iz ove krize parlamentarni izbori. Ostavljam predsjedniku republike da donese odluku, ima moju ostavku na raspolaganju, rekla je Brnabić.

Vučić je večeras kategorički naglasio da osobno neće dopustiti formiranja prijelazne vlade jer bi ju vodili tajkuni i inozemni centri moći koji bi uništili zemlju.

- Ovo što je Ana rekla znači da idemo na ubrzano raspuštanje parlamenta, jer postoje rokovi. Ona podnosi ostavku u Skupštini, a ja kao predsjednik imamo obvezu mandat ponuditi nekome drugome. Ako se utvrdi da ne postoji većina u Skupštini, ako Brnabić podnese ostavku, SNS neće htjeti novi mandat. Kada istekne mjesec dana, ostaju nam ustavni rokovi između 45 i 60 dana do održavanja izbora, izjavio je.

- Jasno je da ćemo imati nove izbore, samo je pitanje mjeseca kada će biti održani.

Vučić je u obraćanju najavio i niz ekonomskih mjera. Rekao je će biti smanjena cijena kruha Sava te da će doći do povećanja plaće djelatnicima u prosvjeti i medicinskim sestrama, ali i najavio ‘najveće povećanje primanja umirovljenicima u povijesti Srbije‘, kako je najavio.

Primanja bi od 1. rujna trebala biti veća za 5,5 posto te dodatnih 10 posto od prosinca ili siječnja, kako za prosvjetare, tako za medicinsko osoblje.

Što se tiče umirovljenika od 1. listopada miovine će biti veće za 5,5 posto, a od 1. siječnja za dodatnih 14,6 posto.

- Prosječna mirovina bit će 390 eura, najavio je Vučić.

Najavio je i rušenje inflacije, rekavši da će s Međunarodnim monetarnim fondom razgovarati da se odloži povećanje cijena struje.

Vučić je na konferenciji za medije rekao da će sva djeca do 16 godina prvi put dobiti po 10.000 dinara (85 eura).

- To ćemo dati majkama. One će primiti taj novac na račun, za svako dijete 10.000 dinara, najavio je dodavši da će se roditelji moći prijaviti između 20. kolovoza i 15. rujna, a da će isplata novca biti oko 25. rujna.

Za tu mjeru izdvojeno je oko 100 milijuna eura, prema njegovim riječima.

- Ako se samohrani otac brine o djeci, on će dobiti novac. Ili skrbnici. Ukupno 1,19 milijuna djece do 16 godina će dobiti novac, najavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:19