BRNABIĆ PODRŽALA VUČIĆA

PREMIJERKA SRBIJE REAGIRALA NA POTEZ HRVATSKE 'Ne vidim povod za prosvjednu notu, pa Hrvatska bi trebala podržati ovakvu izložbu'

 
Ana Brnabić
 Profimedia, Abaca

Premijerka Srbije Ana Brnabić komentirala je notu koju je Hrvatska poslala Srbiji, a zbog izjava Ivice Dačića u kojima je neizravno optužio Hrvatsku za rehabilitaciju ustaštva.

- Ne vidim čemu protestna nota, nadam se da ćemo prevazići te razlike - rekla je Brnabić, a piše N1.

- Žao mi je, ja ne vidim povod za prosvjednu notu. Mislim da je Hrvatska trebala podržati ovakvu izložbu da bismo obilježili strašne stvari koje su se dogodile u Drugom svjetskom ratu, kako se više nikad ne bi ponovile. Nastavit ćemo se truditi da imamo najbolje moguće odnose i da prevaziđemo neke razlike, ali je nevjerojatno da imamo prosvjednu notu zato što se pravi izložba da bi se pokazali zločini holokausta - rekla je srbijanska premijerka, prenosi N1.

Upitana postoji li različita statistika oko broja žrtava Jasenovca u Hrvatskoj i Srbiji, Brnabić je istaknula da to nije važno.

- Hrvatska apsolutno nije bila zaintersirana za zajedničko organiziranje ove izložbe. Mislim da ne postoje brojevi Hrvatske i brojevi Srbije, samo oni koji su međunarodno priznati. Da postoji samo jedan ili deset ubijenih od strane NDH u logoru to je dovoljan razlog da postoji izložba i sjećanja na te strašne žrtve. Ne razumijem zašto raspravljamo oko logora. Hrvatska je prva trebala napraviti ovakvu izložbu - rekla je Brnabić, dodavši da se slaže s izjavom predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji je rekao da je prosvjedna nota jednaka onoj koju bi Njemačka uputila Židovima zbog obilježavanja dana Holokausta.

- Ne postoji smislenija stvar nego da se sjećamo ovih žrtava. Srbija je stvarno iskreno, ozbiljno posvećena dobrosusjedskim odnosima, ali hajdemo spustiti loptu i reći da su zločini u Jasenovcu strašni na međunarodnoj razini. Imamo pravo i obavezu ukazati na žrtve koje su se tamo dogodile. Hrvatska bi to trebala raditi sama ili sa Srbijom, Izraelom i romskim zajednicama - dodala je Brnabić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:42