LARRY TESLER

PREMINUO JE ČOVJEK KOJI JE IZUMIO OPCIJE 'CUT, COPY I PASTE' 'Vaš je posao danas lakši zahvaljujući njegovim revolucionarnim idejama'

 
Larry Tesler
 screenshot Youtube, Profimedia

U 74. je godini preminuo Larry Tesler, čovjek koji je izumio opcije 'cut, copy i paste', javlja BBC.

Tessler je počeo raditi u Silicijskoj dolini 1960-ih godine, u vrijeme kada su računala većini još bila nedostupna.

Zahvaljujući upravo njegovim inovacijama, opcijama cut, copy i paste (izreži, kopiraj i zalijepi), osobna su računala postala jednostavnija i pristupačnija za korištenje.

Korporacija Xerox, u kojoj je Tesler proveo dio svoje karijere, odala mu je počast.

'Izumitelj opcija cut/copy&paste, find&replace i mnogih drugih, bio je bivši Xeroxov istraživač Larry Tesler. Vaš je posao danas lakši zahvaljujući njegovim revolucionarnim idejama', napisali su na Twitteru.

Tesler je rođen u Bronxu u New Yorku 1945. godine, a studirao je na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji.

Nakon što je diplomirao, specijalizirao se u dizajnu korisničkog sučelja kako bi računalne sustave učinio dostupnijima i jednostavnijima za korisnike.

Radio je za brojne velike tehnološke tvrtke tijekom svoje karijere. Počeo je u istraživačkom centru Xeroxa, a zatim ga je Steve Jobs pozvao u Apple, gdje je radio čak 17 godina. Nakon odlaska iz Applea, otvorio je start-up za edukaciju, a kratko je radio i za Amazon i Yahoo.

'Postoji veliko uzbuđenje kada možete dijeliti ono što ste naučili s novom generacijom', govorio je Tesler o svom poslu.

Njegova najpoznatija inovacija, opcija 'copy&paste', navodno je utemeljena na staroj metodi uređivanja teksta, kada bi se dio riječi fizički izrezao i zalijepio na neko drugo mjesto.

Te su naredbe ugrađene u Appleov softver na računalu Lisa 1993. godine, kao i na originalni Macintosh koji je izašao godinu kasnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:37