IDE NA SUD

PREOKRET PRIČE O GRUPNOM SILOVANJU TURISTKINJE NA MEDITERANSKOM OTOKU Čak 12 tinejdžera pušteno iz pritvora, a iza rešetaka je završila Britanka

 
 REUTERS

Dvanaestorica izraelskih tinejdžera pušteni su na slobodu i oslobođeni svih optužbi nakon što je utvrđeno da ih je neimenovana 19-godišnja Britanka lažno optužila za brutalno grupno silovanje.

Ona je najprije tvrdila kako su je tinejdžeri silovali u Ayia Napi na Cipru, u njenoj hotelskoj sobi. Mladići su nakon toga uhićeni, javlja britanski Daily Mail.

Uslijedilo je opsežno kriminalističko istraživanje koje je uključivalo i uzimanje DNK uzoraka. Rezultati analiza pokazali su da najmanje petorica optuženih nisu imali nikakvog kontakta sa djevojkom pa su pušteni na slobodu, a preostalih sedam tinejdžera pušteno je iz zatvora nakon što je Britanka odlučila promijeniti priču.

Britanski mediji navode, citirajući izvore u policiji, kako je djevojka povukla optužbe tijekom ispitivanja kojem su je podvrgnuli nakon što se vidjelo da rezultati DNK analiza opovrgavaju njenu priču. Detektivi su utvrdili kako djevojka nema nikakvih dokaza da je završila u krevetu sa dvanaestoricom mladića.

A police bus with Israeli tourists, arrested over the alleged rape of a British tourist in the resort town of Ayia Napa, leaves the Famagusta courthouse in Paralimni, Cyprus July 26, 2019. REUTERS/Yiannis Kourtoglou
Yiannis Kourtoglou / REUTERS

Policijski glasnogovornik u Nikoziji izjavio je kako je djevojka nakon toga uhićena zbog lažnih optužbi.

- Izrazila je kajanje zbog svoje prijave - rekao je isti izvor navodeći kako će djevojka vrlo brzo završiti pred sucem koji će odlučiti o kazni. Glasnogovornik je naveo i kako su roditelji optuženih mladića odahnuli kada su čuli za rasplet događaja, te samo žele da im se djeca vrate kući što je prije moguće.

Odvjetnik mladića najavio je privatne tužbe protiv djevojke.

U procesu se još doznalo kako su trojica mladića doista imali spolni odnos sa spomenutom djevojkom, no nije bilo riječ o prisili. Djevojka je prvotno tvrdila kako se upustila u seksualni odnos s jednim mladićem, nakon čega su je ostali držali i opetovano je silovali satima. Priložila je i nalaz liječnika prema kojem je imala modrice i ogrebotine na bedrima.

Odvjetnik Nir Yaslovitzh, koji zastupa dvojicu optuženih, odlučno je ustvrdio kako na "Cipru nije bilo nikakvog silovanja".

- Ciparska policija provela je profesionalnu i vrlo opsežnu istragu. Mladići kojima se odmor pretvorio u noćnu moru vraćaju se kući svojim obiteljima - rekao je.

Postoje indicije, piše Daily Mail, kako je djevojka lažno prijavila silovanje jer je saznala da su izraelski mladići snimali njihov seks bez njenog pristanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:43