ODLAZAK MACRIJA

PREOKRET U ARGENTINI, LJEVICA DOLAZI NA VLAST Fernandez pobijedio već u prvom krugu predsjedničkih izbora, glasalo više od 80 posto birača

 
Alberto Fernanadez
 Agustin Marcarian / REUTERS

Kandidat lijevog centra, peronist Alberto Fernandez pobjednik je prvog kruga predsjedničkih izbora održanih u nedjelju u Argentini, pokazuju privremeni rezultati.

Nakon prebrojavanja gotovo 80 posto glasačkih listića, Alberto Fernandez je osvojio 47,45 posto glasova, a njegov protukandidat, konzervativni predsjednik na odlasku Mauricio Macri 41,11 posto. Tako Fernandez postaje novi predsjednik te zemlje sa 44 milijuna stanovnika.

Za pobjedu odmah u prvom krugu Fernandez je morao dobiti više od 45 posto ili 40 posto uz 10-postotnu prednost u odnosu na kandidata koji je zauzeo drugo mjesto.

Izlaznost je bila veća od 80 posto, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

"Ovo je velik dan za Argentinu", rekao je pred novinarima dobro raspoložen Fernandez, čija je kandidatkinja za potpredsjednicu bivša predsjednica Cristina Kirchner (2007. - 2015.), nedugo nakon zatvaranja birališta.

Predsjednik na odlasku Mauricio Macri (60), kojemu je popularnost lani naglo pala zbog teške gospodarske krize, ocijenio je nakon glasovanja da su "posrijedi dva oprečna gledanja na budućnost".

Fernandez je nakon glasovanja obećao da će raditi na smanjenju velikih političkih podjela u zemlji na peroniste i Macrijeve pristaše.

Supporters of presidential candidate Alberto Fernandez and running mate former President Cristina Fernandez de Kirchner celebrate after election results in Buenos Aires, Argentina October 27, 2019. REUTERS/Agustin Marcarian
Agustin Marcarian / REUTERS

"Nema više 'mi' i 'oni' ", rekao je taj 60-godišnji odvjetnik. "Prolazimo kroz tešku (gospodarsku) krizu i svatko mora preuzeti odgovornost za svoju budućnost", istaknuo je.

Predsjednički izbori u Argentini se održavaju u vrijeme dok taj dio svijeta potresaju brojne političke i društvene krize: prosvjedi protiv rezultata predsjedničkih izbora u Boliviji, val prosvjeda u Čileu i socijalni nemiri u Ekvadoru prije dva tjedna.

Predsjednik na odlasku završava mandat u jeku najgore gospodarske krize u Argentini nakon 2001. Zemlja koja je više od godinu dana u recesiji, ima visoku inflaciju (37,7 posto u rujnu), golem dug i stopu siromaštva u porastu (35,4 posto, što znači da je svaki treći Argentinac siromašan).

Analitičari se pitaju tko će zapravo vladati: Fernandez, bivši predstojnik kabineta Cristine Kirchner i njezina supruga Nestora Kirchnera (predsjednik od 2003. do 2007.) ili Cristina Kirchner (66).

Kandidat ljevice vodi na predsjedničkim izborima u Urugvaju

Kandidat ljevice Daniel Martinez vodi na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju u Urugvaju, ali će morati u drugi krug s kandidatom desnog centra Luisom Lacalleo Pouom, pokazuju izlazne ankete.

Martinez (Frente Amplio) dobiva 37 posto glasova, a Lacalle Pou (Nacionalna stranka) 29 posto, po anketama. Dvojica kandidata će se natjecati u drugom krugu 24. studenog.

Urugvaj je u nedjelju birao nasljednika predsjednika Tabarea Vazqueza (ljevica) i glasovao o prisutnosti vojske na ulici radi suzbijanja delinkvencije.

Predsjednički izbori u toj malenoj zemlji s 3,4 milijuna stanovnika održali su se isti dan kad i predsjednički izbori u Argentini koja ima 44,5 milijuna stanovnika.

Kandidat ljevice, bivši gradonačelnik Montevidea, Daniel Martinez rekao je novinarima da "mirno" iščekuje rezultate, premda nije siguran u pobjedu jer nije htio sklapati predizborne koalicije.

Uruguay's presidential candidate Daniel Martinez and his Vice President candidate Graciela Villar, both of Frente Amplio, react with supporters in Montevideo, Uruguay October 27, 2019. REUTERS/Mariana Greif
Mariana Greif / REUTERS
Daniel Martinez

Njegov glavni suparnik, bivši senator Luis Lacallle Pou (Nacionalna stranka, desni centar), koji je kapitalizirao 28 posto glasova u anketama, rekao je da "već sutra (ponedjeljak) počinje kampanju za drugi krug" jer "nema vremena za gubljenje".

Lacalle Pou će u drugom krugu morati koalirati s Partido Coloradom (liberali, 13 posto glasova u anketama) i Cabildo Abiertom (desnica, 11 posto) koji su mu dali potporu.

"Demokracija u Urugvaju je čvrsta, treba paziti na nju i predvidjeti opasnosti", rekao je u četvrtak predsjednik Tabare Vazquez pred novinarima uoči izbora.

Izbori su bili ispit za lijevu koaliciju Frente Amplio (Široka fronta) na vlasti od 2005., u teškim gospodarskim prilikama s inflacijom koja uvelike premašuje službeno zadane ciljeve (7,56 posto), stopom nezaposlenosti 9 posto i padom pokazatelja sigurnosti, što je bilo jedna od glavnih tema predizborne kampanje. (Hina)

Bogota prvi put izabrala ženu na dužnost gradonačelnika

Birači u Bogoti, glavnom gradu Kolumbije, u nedjelju su prvi put izabrali ženu na dužnost gradonačelnika na izborima na kojima se birala lokalna i regionalna vlast.

Claudia Lopez (49), kandidatkinja lijevog centra koja se otvoreno deklarira kao lezbijka i koja je simbol borbe protiv korupcije, osvojila je 35,24 posto glasova u izjednačenoj utrci s liberalom Carlosom Fernandom Galanom (32,49), pokazuju rezultati nakon prebrojavanja 98,17 posto glasačkih listića.

"Ne samo da smo pobijedili, nego i mijenjamo povijest", napisala je Lopez na Twitteru.

Claudia Lopez, kandidatkinja koalicije Zelenih i Demokratskog saveza (ljevica) najavila je borbu s nesigurnošću u prijestolnici i dovršetak izgradnje podzemne željeznice u Bogoti koja ima 7,2 milijuna stanovnika i bori se s prometnim gužvama i s onečišćenjem.

Claudia Lopez, mayoral candidate for Bogota, speaks after winning local elections in Bogota, Colombia October 27, 2019. REUTERS/Luisa Gonzalez
Luisa Gonzalez / REUTERS
Claudia Lopez

Unatoč kampanji obilježenoj nasiljem, nedjeljni izbori su protekli u miru. Ovo je drugi put da bivša gerila FARC sudjeluje na izborima nakon potpisivanja mirovnog ugovora 2016.

"Ovo su bili najmirniji izbori u novije vrijeme", rekao je čelnik izbornog povjerenstva Juan Carlos Galindo nakon zatvaranja birališta.

Predsjednik Ivan Duque je pak pohvalio "pozitivan" ishod izbora i rekao da će lokalni izbori ostati zapamćeni po "najvećem broju kandidata u povijesti" Kolumbije.

Oko 36,6 milijuna birača bilo je pozvano da bira 32 guvernera, više od 1.000 načelnika općina i tisuće regionalnih i lokalnih zastupnika između 116.428 kandidata, od kojih su 37 posto bile žene. Novi zastupnici će preuzeti dužnost 1. siječnja.

Kampanju je obilježilo snažno nasilje u 27 posto gradova, objavio je ured za promatranje izbora (MOE).

U kampanji je ubijeno sedam kandidata, 88 je primilo prijetnje, 12 su bili žrtve napada a jedan otmice, objavilo je to neovisno tijelo.

Osobnu zaštitu je imalo 2.065 kandidata a financirala ju je vlada.

Ovo je drugi put da je na izborima sudjelovala stranka proistekla iz bivše marksističke gerile Kolumbijskih revolucionarnih oružanih snaga (FARC) koje su 24. studenog 2016. potpisale mirovni ugovor s vladom bivšeg predsjednika Juana Manuela Santosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:19