KONAČNO DOGOVOR

PREOKRET U BREXITU London predao Bruxellesu prihvatljive zahtjeve: Britanija za razlaz plaća 55 milijardi eura!

 
Ilustracija
 REUTERS

Nakon dramatičnog tjedna, jučer rano ujutro predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i britanska premijerka Theresa May objavili su da se dogodio preokret u pregovorima o Brexitu koji se može ocijeniti dovoljnim napretkom u prvoj fazi, što je bio uvjet za prelazak u drugu fazu, onu o budućim odnosima nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo napusti članstvo.

Juncker je rekao kako se nada da će sada lideri 27 država EU na summitu u Bruxellesu prihvatiti izvještaj o dovoljnom uspjehu te odobriti prelazak pregovora u novu fazu.

uzimanje-davanje “Da bismo došli do ovoga, bilo je potrebno uzimanje i davanje s obje strane”, rekla je britanska premijerka Theresa May novinarima jučer ujutro nakon razgovora s Junckerom.

Najtežim dijelom posla pokazala se namjera izbjegavanja tvrde granice između Sjeverne i Republike Irske. Dublin je upozoravao da bi tvrda granica na tom dijelu ugrozila mirovni sporazum, dok su unionisti iz Sjeverne Irske, o kojima ovisi većina premijerke May u britanskom parlamentu, upozorili da će biti protiv bilo kakvog sporazuma koji bi taj dio na bilo koji način odvojio od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Nekoliko strategija

Prema sporazumu, izbjegavanje tvrde granice tražit će se kroz nekoliko strategija. Prva je da EU i UK postignu sveobuhvatni sporazum o carini i trgovini, koji bi postojanje takve granice učinio nepotrebnim. Ako se to ne dogodi, onda bi Britanija trebala ponuditi specifično rješenje koje bi uzelo u obzir posebne okolnosti irskog otoka. Najteža opcija za Britance bit će ako se ne postigne sporazum s EU. U tom bi slučaju cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo ostalo dio regulatorne prilagodbe s EU u stvarima koje se spominju u mirovnom sporazumu od Velikog petka kojim se utvrđuje suradnja sjevera i juga Irske.

Nije bilo lako postići ni dogovor o financijskim obvezama, što Britanci nazivaju “račun razvoda”. Ujedinjeno Kraljevstvo morat će nastaviti s uplaćivanjem u proračun EU svog sadašnjeg dijela obveza do kraja 2020. godine te preostalih obveza iz programa koje pokrivaju prijašnji proračuni.

Britanci će moći dobiti natrag svoj dio koji su uplatili u Europsku investicijsku banku, ali u godišnjim isplatama tijekom 12 godina dok ne dostigne 3,5 milijardi eura.

Prema sporazumu, britanski sudovi trebali bi imati “potreban obzir” prema odlukama Suda Europske unije (ECJ) koje će se donositi i nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Europsku uniju te će morati tražiti mišljenje Europskog suda za interpretaciju pitanja vezanih za prava građana Europske unije u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tu će obvezu britanski sudovi imati u razdoblju od osam godina.

Novi uvjeti EU

Ovaj sporazum, koji je omogućio prekretnicu i prelazak u drugu fazu, uvjetovan je prihvaćanjem sveukupnog sporazuma na kraju pregovora.

Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća, rekao je da sada može predstaviti nacrt smjernica za pregovore u drugoj fazi, o čemu će se formalno izjasniti šefovi država ili vlada 27 članica EU na summitu sljedeći tjedan. Tusk je najavio da će se najprije razgovarati o prijelaznom razdoblju kako bi ljudi i poslovna zajednica imali jasniju situaciju. Ujedinjeno Kraljevstvo predložilo je rok tranzicije od dvije godine tijekom kojih će ostati dio jedinstvenog tržišta i carinske unije. EU je, kaže Tusk, spremna o tome razgovarati, ali ima svoje uvjete.

Tusk je u svojim smjernicama za daljnje pregovore s Ujedinjenim Kraljevstvom predložio da UK tijekom tranzicije u potpunosti poštuje proračunske obveze, sudske ovlasti i druge obveze koje su uz to vezane te je upozorio da je vremena vrlo malo.

Tri glavne teme

Građani: jamče se prava građanima EU u Velikoj Britaniji, uključujući i obitelji. Britanski građani imat će ista prava u članicama EU

Granica: između Republike i Sjeverne Irske neće biti tvrde granice kako bi se očuvale odredbe mirovnog sporazuma, ali cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo, pa i Sjeverna Irska, napušta carinsku uniju

Novac: iz svih dostupnih informacija može se zaključiti da se kreće oko 50 milijardi funti o kojima je prije tjedan dana govorila britanska premijerka Theresa May

Ostale teme

UK i EU su se dogovorili da je potrebna suradnja po pitanju nuklearne regulative te sigurnosti

Škotska

Škotskoj i drugim dijelovima Britanije mora se dopustiti da kopiraju bilo kakva posebna pravila za Sjevernu Irsku nakon Brexita, rekla je čelnica Škotske nacionalne stranke Nicola Sturgeon

Novi sporazum

EU će nastojati sklopiti sporazum o slobodnoj trgovini po uzoru na onaj zaključen s Kanadom (CETA), rekao je glavni pregovarač Michel Barnier

Što dalje?

Europsko vijeće mora dati nove ovlasti pregovaraču Barnieru i sporazum bi trebao biti gotov do 30. ožujka 2019. godine

Japan

EU i Japan priopćili su jučer da su završili rad na ugovoru o slobodnoj trgovini (JEFTA) o kojemu su pregovarali od 2013. godine. Bruxelles i Tokio time “šalju snažnu poruku svijetu” (Ž.T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:59