I NJEMU JE DOSTA

PREOKRET U PRIČI KOJA JE IZAZVALA METEŽ U VATIKANU Benedikt XVI. povlači svoje ime sa sporne knjige: 'Nije ni znao da kardinal piše knjigu...'

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 14.01.2020. u 16:19

Rome - January 13, 2020.Pope emeritus Benedict XVI and Pope Francis...July 13, 2014.World cup final 2014 Argentina - Germany. .Argentine pope Francis and German Pope Emeritus Benedict XVI , the final 'derby' between the two Popes..Vatican, Rome -December 23, 2013.Christmas greetings..Pope Francis greets Pope Emeritus Benedict XVI at Monastero Mater Ecclesiae.EDITORIAL USE ONLY!, Image: 492659221, License: Rights-managed, Restrictions: * France, Germany and Italy Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Or/Picciarella/Ropi / Zuma Press / Profimedia
Or/Picciarella/Ropi / Zuma Press / Profimedia

Papa emeritus Benedikt XVI i papa Franjo

 

Bivši papa Benedikt XVI. prekinuo je 48-satni metež u Vatikanu zatraživši da se njegovo ime i potpis povuku sa sporne knjige koja uskoro izlazi a protumačena je kao pokušaj utjecaja na papu Franju u vezi sa svećeničkim celibatom.

"Mogu potvrditi da sam jutros, po naputku Pape emeritusa, zatražio od kardinala Roberta Saraha", glavnog autora knjige, "da stupi u kontakt s nakladnicima i zamoli ih da ime Benedikta XVI. uklone iz knjige", rekao je mons. Georg Gaenswein, dugogodišnji osobni tajnik Nijemca Josepha Ratzingera.

Na koricama knjige pod nazivom "Iz dubine naših srdaca" koja u srijedu izlazi u Francuskoj, fotografije su Benedikta XVI. i kardinala Saraha, što upućuje na zaključak da su njih dvojica autori.

Francuski dnevnik Le Figaro u nedjelju je objavio izvatke iz te knjige za koju je rekao da je nastala u suradnji dvojice visokih prelata. Knjigu su neki protumačili kao izazov konzervativnog krila Katoličke Crkve upućen papi Franji u vezi s pitanjem celibata koje je ujedno društveno i vjersko.

Benedikt XVI. u knjizi navodno kaže da je istupio jer "Nije mogao šutjeti" ("Silere non possum!").

U knjizi se od svekolike Crkve traži da ne dopusti da padne pod "utjecaj lošeg pokroviteljstva, teatralnih uprizorenja, sotonskih laži, pogrešaka koji su u modi i kojima se želi okrnjiti svećenički celibat".

Joseph Ratzinger ne traži samo da se povuče njegovo ime kao koautora, nego i da njegov potpis više ne bude u predgovoru i u pogovoru knjige, dodao je mons. Gaenswein.

"Papa u miru je znao da kardinal piše knjigu pa mu je poslao svoje bilješke o svećeništvu dopustivši mu da ih iskoristi po svome nahođenju. No nije dao odobrenje ni za kakvo pisanje knjige s dvostrukim potpisom, niti je vidio i odobrio izgled korica", rekao je njemački nadbiskup koji je dugi niz godina uz Benedikta XVI.

"Riječ je o nesporazumu koji ne dovodi u pitanje iskrene namjere kardinala Saraha", zaključio je mons. Gaenswein.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo