ČEKA SE ODLUKA SUDA

PRESUDA KOJA BI MOGLA UGROZITI KOALICIJU TALIJANSKE LJEVICE I DESNICE Hoće li Berlusconi u zatvor zbog afere Mediaset?

(FILES) - A file picture taken on February 1, 2012 at the Italian parliament in Rome shows Italy's former Prime Minister Silvio Berlusconi who has been sentenced to a year in prison on March 7, 2013, over the publication of leaked transcripts from a police wiretap in a newspaper that he owns. Berlusconi, who faces two more verdicts this month for tax fraud and having sex with an underage prostitute, can appeal the conviction which would suspend the sentence under Italian law. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
 AFP

RIM - Talijanski vrhovni sud počeo je u utorak vrlo važnu raspravu u predmetu Silvija Berlusconija koja bi mogla zadati koban udarac njegovoj političkoj karijeri i ugroziti krhku koaliciju između talijanske ljevice i desnice.

Sud treba odlučiti hoće li potvrditi presudu Il Cavaliereu za poreznu prijevaru na četiri godine zatvora i pet godina zabrane obnašanja javne dužnosti.

"Sudnji dan", piše krupnim slovima na naslovnici lista Corriere della Sera a komentator La Stampe ocjenjuje da je ta afera "kamenčina koja koči čitav politički stroj". "Ovo je više od obične presude", drži La Stampa.

Kako navode talijanski mediji, odluka suda koji će na ovom zasjedanju proučiti i druge predmete, neće se najvjerojatnije znati u utorak. Presuda bi se mogla objaviti u srijedu ili u četvrtak, a možda čak odgoditi do rujna.

U međuvremenu, Silvio Berlusconi koji se, po riječima njegovih odvjetnika, neće pojaviti na sudu, rekao je u jednom razgovoru da "već mjesec dana ne spava" u očekivanju presude kao i da će radije ići u zatvor nego raditi za opće dobro ili biti u kućnom pritvoru.

Kakva god bila odluka najvišeg talijanskog pravosudnog tijela, Berlusconi (76) zbog godina ne bi trebao ići u zatvor, no zato je zabrana obnašanja javne dužnosti golem problem za njega koji je u politiku ušao 1994., triput je bio premijer a danas je senator.

Nitko ne želi nagađati kakva će biti sudska odluka. Sud može poništiti presudu žalbenog suda i u tom slučaju osloboditi ga ili vratiti predmet na drugi žalbeni sud, ili pak potvrditi izrečenu kaznu.

No u potonjem slučaju Berlusconi neće automatski izgubiti senatorsko mjesto jer o tome mora odlučiti senat na općoj sjednici.

Berlusconi je već više puta rekao da neće dovesti u pitanje sudjelovanje svoje stranke u vladi, čak i ako sud potvrdi presudu.

"Ne bojim se, Italija je stabilnija nego što se misli. Mislim da se neće dogoditi potres" u politici zbog presude, istaknuo je premijer Enrico Letta.

U predmetu Mediaset medijski magnat je optužen da je talijansku poreznu blagajnu oštetio za 7 milijuna eura.

Berlusconi pak tvrdi da je "potpuno nedužan". "U razdoblju od 2002. do 2003. bio sam premijer i nisam se bavio pravima na distribuciju", rekao je.

Berlusconi je u lipnju osuđen na sedam godina zatvora i doživotnu zabranu javnog djelovanja zbog zlouporabe vlasti i zbog korištenja usluga malodobne prostitutke u predmetu Rubygate. Žalio se na presudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:26