INICIJATIVA MLADIH

PRESUDA ŠESTORICI ČELNIKA HERCEG-BOSNE 29. STUDENOGA 'Ako Haag potvrdi zločinački pothvat, to nije osuda čitavog naroda, niti Tuđmana i Šuška'

Jadranko Prlić
 CROPIX

Nema krivnje čitavog naroda, ako Haški sud za tjedan dana u presudi šestorici čelnika Herceg-Bosne potvrdi da je postojao udruženi zločinački pothvat podjele BiH i pripajanja jednog dijela Hrvatskoj, i da su u njemu sudjelovali Franjo Tuđman i Gojko Šušak, to ne znači da su oni i kazneno odgovorni, istaknuto je u utorak na predstavljanju priručnika "Šestorka u Haagu" u izdanju Inicijative mladih za ljudska prava.

Cilj priručnika je pomoći u izbjegavanju manipulacija nedovoljno jasnim haškim pojmovima, poput udruženog zločinačkog pothvata. Često se tvrdi da će presuda liderima Herceg-Bosne biti presuda Hrvatskoj, što nije točno, ili se netočno prikazuje uloga Hrvatske u BiH tako da se zanemaruje period 1993.-94. za koji je Haag ustanovio da je u BiH postojao međunarodni oružani sukob u kojem je sudjelovala Hrvatska direktno svojim jedinicama i kontrolom nad HVO-om.

Inicijativa mladih za ljudska prava poznata je po traženju isprike za civilne žrtve u Oluji, a otkako je Haški sud u procesu zatvaranja, u hrvatskoj javnosti predstavljaju njihov rad.

Ako šestorka 29. studenoga i pravomoćno bude osuđena, istaknuli su, to će ukazivati na političku odgovornost neoptuženih članova udruženog zločinačkog pothvata jer su zlorabili institucije hrvatske države, dok je veliki dio javnosti i javnih ličnosti bio protiv takve politike.

Hrvatska bi trebala preuzeti odgovornost za politiku koju je vodila u BiH 1993. i 1994., poručuju iz Inicijative, osmisliti program reparacija za žrtve i ponovno uspostaviti suradnju s BiH u istragama ratnih zločina, što je prekinula još vlada Zorana Milanovića.

Bivši premijer i predsjednik Herceg-Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora, načelnik odjela obrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, koliko i dvojica načelnika Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković. Načelnik uprave vojne policije Valentin Ćorić osuđen je na 16 godina, a Berislav Pušić, zadužen među ostalim za razmjenu zarobljenika, na 10 godina.

U srijedu 29. studenoga, bit će im izrečena pravomoćna presuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:54