BURNO U ŠPANJOLSKOJ

Presudni izbori u Kataloniji: Ako pobjedi Artur Mas odmah će raspisati referendum o neovisnosti!

Katalonija je na rubu odcjepljenja: danas se u toj najbogatijoj španjolskoj pokrajini održani prijevremeni regionalni izbori na kojima se očekuje dvotrećinska pobjeda zagovornika neovisnosti. U slučaju pobjede, predsjednik Katalonije Artur Mas najavio je da će raspisati referendum o neovisnosti.

Predizborne ankete najavljivale su ponovnu pobjedu Artura Masa, 56-godišnjeg ekonomista.

- Nadam se da ću biti posljednji predsjednik Katalonije koju španjolska država pokušava uništiti prljavom kampanjom - izjavio je Mas na predizbornom skupu uoči izbora u španjolskoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika. Sadašnji predsjednik Generaliteta u Barceloni vodi konzervativnu stranku CiU, Konvergencija i unija. Najavio je da budući predsjednik neće ovisiti o španjolskoj državi.

Većina za nezavisnost

Prema anketama, Masov CiU mogao bi osvojiti od 60 do 64 od 135 mjesta u regionalnom parlamentu u Barceloni. S drugim strankama koje su za neovisnost Katalonije mogao bi dobiti dvotrećinsku većinu, predvidjela su predizborna istraživanja javnog mnijenja. Za drugo mjesto bore se Narodna stranka pemijera Mariana Rajoya i Socijalistička stranka Katalonije.

Mas je na predizbornom skupu rekao da bi neovisna katalonska država bila sedma najbogatija zemlja u EU po glavi stanovnika, a po izvozu i uvozu bili bi na devetom i desetom mjestu među sadašnjih 27 članica EU. Prema anketama, između 46 i 57 posto birača želi neovisnost.

Sada Katalonija daje petinu španjolskog BDP-a. Pod teškim udarom gospodarske krize, krahom tržišta nekretnina i rekordnom nezaposlenošću od 25 posto, u Kataloniji su narasle separatističke težnje, a ulje na vatru dolio je španjolski premijer Marian Rajoy kada je ove godine odbio pregovarati o novom sustavu poreza kojim bi Katalonija zadržala više novca. Katalonci se, jasno, žale da previše novca daju u centralnu blagajnu u Madridu. Sada Barcelona uplaćuje Madridu 16 milijardi eura više nego što joj se vrati.

Masov zaokret u rujnu

Do prevlasti zagovornika otcjepljenja došlo je posljednjih mjeseci. Posljednji masovni skup 11. rujna sa stotinama tisuća ljudi potaknuo je Masa da odustane od zahtjeva za širom autonomijom i otvoreno počne zagovarati samostalnost. Obećao je raspisati referendum u roku od četiri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 15:48