ČUDO IZ ZRAKOPLOVA

Preživjeli dječak vikao 'Nizozemska!' kada su ga pronašli

Istražitelji nesreće su izjavili kako ne znaju kako je dječak preživio, no nadaju se da će nakon analize dvije crne kutije, pronađene na mjestu pada, otkriti razloge
 AFP

TRIPOLI - Desetogodišnji dječak iz Nizozemske koji leži u bolničkom krevetu s povezima na glavi, ozljedama po cijelom tijelu te slomljenim nogama jedini je preživio avionsku nesreću u kojoj je u srijedu poginulo 103 ljudi. Podsjetimo, libijski zrakoplov srušio se pri slijetanju na aerodrom u Tripoliju. Smrtno je stradalo svih 11 članova posade te 93 putnika, uglavnom nizozemskih turista koji su se vraćali s odmora u Južnoafričkoj Republici.

Riječ je od 9-godišnjem Rubenu van Assouwu iz Tilburga u južnoj Nizozemskoj. U zrakoplovu je završio nakon safarija s 11-godišnjim bratom Enzom, 41-godišnjom majkom Trudy te 40-godišnjim ocem Partickom. Odmah nakon nesreće Ruben je prevezen u bolnicu u Tripoliju na hitnu operaciju zbog višestrukih prijeloma nogu. Kada je pronađen, jedva svjestan vikao je 'Nizozemska, Nizozemska!'.

Snimke libijske televizije pokazuju Rubena s nateklim i zatvorenim okom, kako diše pomoću maska s kisikom te brojnim infuzijama i aparatima za nadzor stanja. Liječnici ističu kako se nalazi izvan životne opasnosti.

- Vidjela sam snimku nesreće s drugim članovima obitelji, no vrlo je teško biti 100 posto siguran kako se radi o Rubenu - objasnila je Rubenova baka An van de Sande.

Dječakov identitet ne žele potvrditi ni službene vlasti 'barem dok dvoje članova obitelji na vide dijete'. Francesco Mascini, nizozemski glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, izjavio je kako su članovi krenuli prema Tripoliju i njihov se dolazak u Tripoli očekuje tijekom jutra.

KARTA: U padu zrakoplova u Libiji poginule 104 osobe

Snimke libijske televizije pokazuju dječaka, s nateklim i zatvorenim okom, kako diše pomoću maska s kisikom te brojnim infuzijama i aparatima za nadzor stanja. Liječnici ističu kako se nalazi izvan životne opasnosti.

Od zrakoplova Airbus-330 Afriqiyah Airwaysa koji je letio iz južnoafričkog Johannesburga u Libiju nakon nesreće je ostalo vrlo malo. Libijski ministar prijevoza Mohammad Zaidan izjavio je kako su dvije crne kutije pronađene te poslane na analizu ne bi li se otkrio uzrok pada. Teroristički napad je odmah odbačen kao mogućnost.

Dužnosnici koji vode istragu pada priznali su kako nemaju objašnjenje kako je dječak preživio, no zrakoplovni stručnjaci navode da preživljavanje jedne osobe u avionskoj nesreći, iako rijetko, nije i nepoznato. U posljednjih deset godina jedna je osoba preživjela u pet avionskih nesreća. Prošlo ljeto, mlada je djevojčica pronađena živa 13 sati nakon pada zrakoplova u more nedaleko od Komora.

Kao jedan od razloga preživljavanja djece na zrakoplovima predsjednik Udruge za sigurnost letova William Voss vidi u njihovoj maloj veličini, lakše ih je zaštititi tijekom pada. Međutim, u većini nesreća djeca bivaju žrtve zbog loše sigurnosti. Često nisu pravilno vezana, a to može biti vrlo kobno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 05:21