PRVI INTERVJU RUDARA

Preživjeli rudar Super Mario: Skrivao sam suze. Jer dežurni komedijaš ne smije plakati

Petnaest dana ništa nismo čuli, bili smo sigurni da su odustali od nas, rekao je Sepulveda
Chilean miner Mario Sepulveda (L) celebrates with Chilean first lady Cecilia Morel (R) after being brought to the surface on October 13, 2010 following a 10-week ordeal in the collapsed San Jose mine, near Copiapo, 800 km north of Santiago, Chile. Sepulveda was the second of 33 miners to arrive at the surface. MANDATORY CREDIT AFP PHOTO/ HUGO INFANTE/GOVERNMENT OF CHILE - RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGN
 AFP

SANTIAGO - Želim da svijet zna istinu o tome što smo prošli tamo dolje. Progutani smo u utrobu pakla, ali smo ponovno rođeni - rekao je u prvom intervjuu otkako je izašao iz zatrpanog čileanskog rudnika San Jose Mario Sepulveda, koji je zbog neobuzdanog veselja pri izlasku iz rudnika dobio nadimak Super Mario.

Intervju je dao britanskom Daily Mailu, navodno besplatno, zbog toga što je list, dok je on s još 32 rudara bio zatrpan 700 metara pod zemljom, prema njegovoj obitelji postupao “s poštovanjem i dobrotom”.

Rudari su prije nego što su spašeni, doduše, sklopili “pakt šutnje”, da neće govoriti o najmračnijim tajnama s početka, no čini se da su u prvim intervjuima neki već prekršili taj pakt, iako tvrde da neke stvari neće reći nikad.

Tako je Yonni Barrios (50) opisao da je zapravo Sepulveda bio pravi lider u najgorim trenucima.

- On je bio taj koji je bio glavni, koji je sve kontrolirao i koji je pazio da stvari ne izmaknu kontroli - rekao je Barrios te dodao da vođa smjene Luis Urzua “nije bio sposoban” nadgledati situaciju.

Sepulveda, komedijaš među rudarima, trudio se održavati moral zatočenih, i nije se prestao šaliti. Vjeruje da ih je smijeh spasio. Plakao je u samoći.

- Naravno, plakao sam čitavo vrijeme. Ali odšetao bih dalje od drugih, niz tunel, kako me ne bi vidjeli da plačem. Znao sam da moram ostati snažan. U rudniku me pratio glas da sam zabavan čovjek. Morao sam očuvati taj glas, zbog morala - rekao je.

Neki su rudari “plakali poput malih beba”, odbijali izaći iz kreveta, drugi su vrištali, svađali se. Mlađi su bili “histerični”.

- Jedino što mi je prolazilo kroz glavu bilo je da ne želim umrijeti prije nego što mi djeca dobiju obrazovanje. Znao sam da će Katty biti OK. Ona je zgodna žena i mogla bi naći drugog muškarca. Ali što ako taj muškarac ne bude volio moju djecu. Nisam se mogao suočiti s pomisli da bi mi djeca mogla biti nesretna - rekao je Sepulveda.

Kada se rudnik urušio, rudari su se odmah organizirali u radne skupine koje su tražile puteve za izlaz, čistile životni prostor i patrolirale tunelima te pokušavale pronaći znakove da ih pokušavaju spasiti.

- Petnaest dana ništa nismo čuli, a onda smo dva dana u daljini čuli bušenje, ali je ono prestalo. Bili smo sigurni da su odustali od nas. Tada je je bušenje ponovno počelo, a sa stropa tunela počele su padati stijene i bušilica se probila. To je bio svijetao trenutak. Ali 17 dana prije tog trenutka bilo je čisti pakao - ispričao je Sepulveda.

U rudniku je tlo stalno bilo mokro i bilo je iznimno vruće.

- Skinuli smo se u donje rublje. Vlaga je bila takva da se niste mogli kretati a da se ne znojite. Zrak je bio tako loš da su nas oči cijelo vrijeme pekle. Svi smo kašljali. Bilo je to poput prljave saune u kojoj je zrak pun nečistoća - prisjetio se.

Već treći dan su im se potrošile baterije za svjetiljke na šljemovima, pa su koristili akumulatore s brojnih vozila koja su ostala s njima u rudniku. Ako bi se jedan akumulator ispraznio, napunili bismo ga uz pomoć drugog vozila. Svakih sat vremena trubili bi s jednog vozila - za slučaj da bi ih netko vani mogao čuti.

Glasine da je mračna tajna rudara zapravo da je u rudniku bilo homoseksualnih odnosa, Sepulveda je oštro negirao.

- Ništa takvog se nije događalo. Bili smo prezaposleni pokušajima da preživimo da bismo mogli misliti na seks. Pakt šutnje napravili smo kako bismo zaštitili mlađe, manje obrazovane među nama. Ništa seksualno, više to da su se ponašali kao djeca - rekao je.

Ovaj je vikend Sepulveda, kako je rekao u intervjuu za američku televiziju ABC, proveo “ponovno se zaljubljujući” u svoju ženu Katty, plešući s kćeri Scarlette i čitajući oproštajno pismo koje je napisao sinu Francu kada je mislio da će umrijeti: “Nedostaješ mi, sine, ali miran sam i sretan jer, dok ostavljam ovu zemlju, znam da ćeš biti u dobrim rukama svoje majke”.

‘Recite mojoj obitelji da je novac u ...’

Sepulveda je, kao rudnički komedijaš, cijelo vrijeme pokušavao smijehom održati moral zatočenih rudara.

- Otprilike deseti dan, spavao sam i čuo druge kako se kreću. Raspoloženje je bilo sumorno. Ležao sam tako vrlo nepomično i rekao vrlo slabašno: ‘Hej, dečki, hej, moram nešto reći’. Okupili su se oko mene, a ja sam se pretvarao da umirem i rekao sam, vrlo sporo: ‘Prijatelji moji, recite mojoj obitelji da ih volim. Recite im da je novac u ...’ i onda sam se pretvarao da sam umro. Ostali su šutjeli, a ja sam zadržao dah. Onda ga više nisam mogao držati i eksplodirao sam od smijeha - ispričao je Sepulveda.

Intervjuirajte rudara već za 40 - ili 25.000 dolara

SANTIAGO - Rudari su počeli davati prve intervjue, a neki otvoreno traže i novac, no nije jasno hoće li se držati dogovora da sav prihod od svoje golgote podijele, pišu mediji.

Veronica Quispe, supruga bolivijskog rudara Carlosa Mamanija (24), u svojoj kućici u slumu u Copiapou, novinarima je rekla da intervjue naplaćuju.

- Mi smo siromašni. Pogledajte gdje živimo. Vi živite od svojih priča pa zašto ne bismo i mi zaradili na ovoj prilici, da nahranimo svoju djecu - rekla je novinarima New York Timesa.

Rudar Jorge Galleguillos već je rekao da njihov “pakt šutnje” - da neće govoriti o najmračnijim detaljima svoga zatočeništva - nije obvezujuć. Rudari već traže različite svote: supruga jednog od njih zatražila je samo bocu argentinskog alkohola, drugi su za intervju tražili 40 dolara, no zahtjevi se penju do 25.000.

Medijske kuće nude obiteljima rudara besplatna putovanja, ali supruga Darija Segovije rekla je da im je ponuđeno previše turističkih aranžmana i da ih odsad više zanima gotovina: “On neće davati intervjue besplatno, niti sada niti kasnije”. List El Mercurio izvijestio je da je Victor Segovia pristao njemačkom Bildu za 50.000 dolara prodati sadržaj dnevnika koji je vodio pod zemljom.

Američki novinar Jonathan Franklin već je potpisao ugovor o knjizi o rudarima, a filmska prava mogla bi ići i do 500.000 dolara po rudaru - ali će ovisiti o tome koliko su sočnih detalja spremni ispričati.

Sepulveda, koji je intervju britanskom Daily Mailu i američkoj televiziji ABC navodno dao besplatno, dobio je i ponudu da vodi vlastiti šou na čileanskoj nacionalnoj televiziji, ali je to odbio.

- Nisam ja superstar, ja sam rudar. Uvijek ću biti rudar - rekao je. ( N. Šajn)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 09:39