SUBOTICA

Pri kraju je otkup dijela rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu

Kuća bana Jelačića na Petrovaradinu
 Đorđe Kojadinović / HANZA MEDIA

Otkup rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, za potrebe Hrvatskog nacionalnog vijeća, uskoro će se privesti kraju, potvrdio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, prenijeli su u subotu portal 021.rs i Večernje novosti.

- Veći dio prostora te zgrade otkupljen je od dosadašnjih vlasnika - rekao je Vučević i dodao kako je za realiziranje otkupa dijela rodne kuća bana Jelačića Srbija odobrila sredstva u iznosu od 600.000 eura, a Autonomna pokrajina Vojvodine platit će rekonstrukciju toga objekta.

- Voljeli bismo da neki od sljedećih susreta predsjednika Srbije i Hrvatske bude ovdje u Novom Sadu. Moguće je i da predsjednik Aleksandar Vučić ovdje organizira i jedan od susreta u okviru 'trilaterale' Srbija-BiH-Hrvatska. To bi bila prigoda da ovaj projekt kuće bana Jelačića bude realiziran, da pokažemo što je napravljeno - izjavio je Vučević, a prenose Večernje novosti.

Srbijanska vlast sad otkupljuje dio objekta, odnosno stan od oko 60 četvornih metara, prizemlje i podrum zgrade, koji će biti sastavni dijelovi budućeg spomen-doma bana Josipa Jelačića.

Hrvatska manjina u Vojvodini, osobito njezini pripadnici u Petrovaradinu, godinama su bezuspješno tražili da se rodna kuća bana Jelačića dodjeli njima kako bi je pretvorili u spomen-kuću i sjedište hrvatske manjinske zajednice.

Do pomaka je došlo poslije posjeta Aleksandra Vučića Zagrebu u veljači ove godine kad je tijekom razgovora o položaju hrvatske manjine u Srbiji dogovoreno rješavanje statusa toga objekta.

U rodnoj kući bana Jelačića, izgrađenoj 1745. godine, danas živi nekoliko obitelji koje za otkup svojih stanova traže visoke nadoknade.

Na povijesno značenje objekta u Petrovaradinu ukazuje spomen-ploča obnovljena u listopadu 2001. u povodu obilježavanja 200-te obljetnice rođenja najpoznatijeg hrvatskog bana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:39