IZBORI

PRIJELOMNI IZBORI U AMERICI Demokrati preuzimaju kontrolu nad Kongresom, ali Trumpovi republikanci ojačali u Senatu

Američki Predstavnički dom dobit će demokratsku većinu, dok će republikanci američkog predsjednika Donalda Trumpa zadržati kontrolu nad Senatom, objavili su u utorak američki mediji. Takvi rezultati u skladu su s predizbornim anketama i analizama.Republikanci su dosad kontrolirali Kongres. U Senatu su imali tijesnu većinu (51 senator prema 49 demokratskih), a veću u Zastupničkom domu (236 zastupnika prema 193 demokratskih, uz šest praznih mjesta). Kompletan sastav Predstavničkog doma i Senata bit će poznati tek nakon što se zatvore birališta širom zemlje i dođu rezultati.Procjene su da će demokrati dobiti 229 mjesta a republikanci 206 u Predstavničkom domu.Iako su demokrati preuzimanjem tog doma odnijeli veliku pobjedu, ocjenjuje se da ipak nije došlo do "protutrumpovskog vala". Velika pobjeda za republikance je ona senatora Teda Cruza, u tijesnoj utrci s demokratom Betom O'Rourkeom, zvijezdom ovih izbora u čiju su kapanju uloženi golemi novci. Cruzova pobjeda omogućila je republikancima da zadrže ključno mjesto kako bi održali većinu u Senatu.Na izborima koji se tradicionalno održavaju sredinom mandata aktualnog predsjednika, biralo se 435 članova Predstavničkog doma, 35 od 100 članova Senata i 36 od 50 državnih guvernera, kao i brojne ostale državne i lokalne dužnosnike.Amerikanci su dobili dosad najmlađu ženu u Kongresu, Alexandriju Ocasio-Cortez (29), demokratkinju iz New Yorka koja je izabrana u Predstavnički dom. Ayanna Pressley iznenađenje je iz Bostona. Ta 44-ogodišnja demokratkinja bit će prva crna žena koja će predstavljati Massachusetts u Kongresu. Demokratkinja iz Kansasa Sharice Davids prva je američka Indijanka koja će biti izabrana u Kongres.Glasači u Minnesoti i Michiganu izabrali su i prve dvije muslimanke, bivšu izbjeglicu iz Somalije Ilhan Omar i Palestinku Rashidu Tlaib rođenu u Detroitu. Država Colorado izabrala je prvog guvernera koji se deklarira kao homoseksualac, demokrata Jareda Polisa. Polis, koji je u Predstavničkom domu od 2008. pobijedio je republikanca Walkera Stapletona.Brat američkog potpredsjednika Mikea Pencea - Greg Pence - ušao je u Predstavnički dom, predstavljajući se kao konzervativac koji se bori protiv pobačaja i za nošenje oružja. Inspirira ga, kako kaže, predsjednik Trump.Novoizabrani zastupnici započet će mandat 1. siječnja 2019. Ovi izbori smatraju se početkom Trumpove predizborne kampanje za 2020. godinu.NAJNOVIJI REZULTATIKONGRES (ukupno 435 mandata, birao se cijeli novi saziv)Demokrati 205Republikanci 188SENAT (ukupno 100 mandata, biralo se 35 senatora)Demokrati 20 (ukupno 43)Republikanci 9 (ukupno 51)----------------------------
sasvim lijevo: Donald Trump, gore: Ted Cruz sa suprugom, Alexandria Ocasio-Cortez; dolje: Jared Polis, Nancy Pelosi
 REUTERS
IZBORNA NOĆ UŽIVO

----------------------------

Bernie Sanders: Trump je patološki lažac

>>> NOVO 8:00 Bivši kandidat za demokratsku predsjedničku nominaciju Bernie Sanders nazvao je predsjednika Donalda Trump patološkim lašcem i u pobjedničkom govoru nakon reizbora za senatora osudio njegovu rasističku politiku.

"Imamo predsjednika kojI je patološki lažac i radi nešto što nijedan predsjednik u mom životu nije radio", rekao je Sanders, senator iz Vermonta, uz povike odobravanja svojih pristaša.

"Umjesto da ujedinimo američku naciju, on nas dijeli po boji kože, po porijeklu, po vjeri, rodu, spolnoj orijentaciji", rekao je.

"Naš je posao da tom predsjedniku kažemo da nećemo tolerirati politiku koja je rasistička i homofobna", rekao je Sanders, najistaknutiji predstavnik američke ljevice u Senatu, koji je večeras u to tijelo izabran treći put.

----------------------------

Trump nazvao republikanske i demokratske čelnike; zatvorena birališta

7:50 - Američki predsjednik Donald Trump nazvao je ključne republikanske i demokratske čelnike, priopćila je Bijela kuća, u vrijeme kada su zatvorena birališta diljem Sjedinjenih Država.

Trump je razgovarao s republikanskim čelnikom u Senatu Mitchom McConnellom i šefom demokrata Chuckom Schumerom.

Također je razgovarao s predsjednikom Zastupničkog doma Paulom Ryanom i čelnicom demokratske manjine Nancy Pelosi, koja će vjeroJatno biti nova čelnica tog doma.

Pelosi je obećala u utorak novu ravnotežu moći u Sjedinjenim Državama nakon što su Amerikanci dali djelomičnu kontrolu nad Kongresom Demokratskoj stranci na izborima u utorak.

"Demokratski Kongres će raditi na rješenjima koja će nas zbližiti jer nam je svima dosta podjela", kazala je ona.

Birališta su zatvorena diljem Sjedinjenih Država, iako se glasovi još uvijek prebrojavaju u ključnim područjima, među kojima je Kalifornija, najnaseljenija američka država.

Posljednja birališta koja su zatvorena su ona na Aljasci.

----------------------------

Zagorčat će Trumpu život

6:40 - Demokratski predstavnički dom radit će na rješenjima koja će nas zbližiti. Imamo previše podjela, rekla je čelnica demokrata u predstavničkom domu Kongresa Nancy Pelosi.

S većinom u predstavničlkom domu demokrati će imati mogućnosti istražiti Trumpove porezne prijave, moguće sukobe interesa i navodne veze s Rusijom u kampanji 2016. godine. Također će moći srezati neke njegove zakonodavne ambicije ili nastojanja poput onih da izgradi zid na granici s Meksikom.

----------------------------

Republikanci jačaju u Senatu

5:57 Republikanac Josh Hawley uspio je u državi Missouri pobijediti dosadašnju demokratsku senatoricu Claire McCaskill čime je dodatno podebljao republikansku većinu u Senatu.

----------------------------

Drugi krug u Mississippiju

5:28 Demokratkinje Dianne Feinstein i Maria Cantwell obranile su mandate u Senatu.

U državi Mississippi izbori za senatora ući će u drugi krug, a u njemu će snage odmjeriti demokrat Mike Espy i republikanka Cindy Hyde Smith, koji su u prvom krugu oboje osvojili oko 40 posto glasova.

----------------------------

Prva Trumpova reakcija

5:21 Donald Trump se oglasio s prvom reakcijom od zatvaranja birališta.

- Izvanredan uspjeh večeras. Hvala svima!, napisao je na Twitteru.

----------------------------

CNN: Demokrati preuzimaju Kongres

5:00 CNN je objavio projekciju prema kojoj demokrati definitivno preuzimaju kontrolu nad predstavničkim domom Kongresa.

----------------------------

Republikanci imaju guvernera Floride

4:59 Republikanac Ron DeSantis izabran je za novog guvernera Floride nakon vrlo tijesne utrke s demokratom Andrewom Gillumom.

Demokratkinja Tina Smith pobijedila je u Minnesoti u utrci za Senat, a njezina stranačka kolegica Mazie Hirono isto je učinila na Havajima.

----------------------------

Najmlađa zastupnica, prve muslimanke u Kongresu, prvi gay guverner

4:43 Kongres je dobio svoju najmlađu zastupnicu u povijesti. Riječ je o 29-godišnjoj Alexandriji Ocasio-Cortez, koja sebe opisuje kao demokratsku socijalisticu, a široj javnosti je postala poznata nakon neočekivane pobjede na predizborima za kandidatkinju demokratske stranke. Iz utrke je tada izbacila veterana i jednog od čelnika demokratskog kluba u Kongresu Joea Crowleyja.

Kongres je također dobio prve dvije zastupnice islamske vjeroispovijesti: Ilhan Omar iz Minnesote i Rashida Tlaib iz Michigana.

Democratic U.S. congressional candidate Rashida Tlaib (C) celebrates at her midterm election night party in Detroit, Michigan, U.S. November 6, 2018. REUTERS/Rebecca Cook
Rebecca Cook / REUTERS
Rashida Tlaib (u sredini)

New York Times navodi i da je Jared Polis postao novi guverner Colorada, te prvi homoseksualac na poziciji guvernera bilo gdje u Americi.

Democratic gubernatorial candidate Jared Polis speaks at his midterm election night party in Denver, Colorado U.S. November 6, 2018. REUTERS/Evan Semon
Evan Semon / REUTERS
Jared Polis

----------------------------

Republikanci zadržali kontrolu nad Senatom

4:23 Republikanac Ted Cruz je nakon cjelovečernje neizvjesnosti uspio obraniti mandat u Teksasu, pobijedivši demokrata Beta O'Rourkea, koji se tijekom kampanje prometnuo u nacionalnu zvijezdu progresivne ljevice.

Republican U.S. Senator Ted Cruz hugs his wife Heidi Cruz during his election night party in Houston, Texas, U.S. November 6, 2018. REUTERS/Jonathan Bachman
Jonathan Bachman / REUTERS
Ted Cruz u društvu supruge Heidi

Također, republikanac Kevin Cramer postat će novi senator Sjeverne Dakote nakon što je pobijedio dosadašnju senatoricu Heidi Heitkamp.

Ovime je definitivno jasno da demokrati nemaju šanse preuzeti kontrolu nad Senatom.

----------------------------

Romney u Senatu

4:00 Bivši republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney pobijedio je u utrci za senatora iz države Utah, a za republikance je mjesto u Senatu zadržala i Deb Fischer u Nebraski.

----------------------------

Demokrati sve bliže većini u Kongresu

3:58 CNN javlja da demokrati, prema najnovijim podacima, za preuzimanje kontrole nad Kongresom, uz zadržavanje broja mandata iz dosadašnjeg saziva, moraju republikancima preoteti još 15 mandata.

----------------------------

Fox News: Demokrati preuzimaju Kongres

3:47 Fox News je prvi od vodećih američkih medija izašao s projekcijom da će demokrati preuzeti kontrolu nad predstavničkim domom Kongresa. Pojedini novinari drugih vodećih medija izrazili su čuđenje ovakvim potezom smatrajući ga preuranjenim.

----------------------------

Demokrati u problemima u utrci za Senat

3:36 Tammy Baldwin obranila je mjesto u Senatu za demokrate, koji trenutno gotovo da nemaju više šansi za preuzimanje kontrole nad Senatom. To je posljedica velike republikanske pobjede u Indiani, teškog demokratskog poraza u Tennesseeju, a sve je manje izvjesno i da će dosadašnji senator Bill Nelson uspjeti obraniti mandat u Floridi. Moglo bi se na kraju dogoditi da će demokrati u Senatu zapravo završiti s jednim mandatom manje nego dosad. 'Čast' bi im doduše mogao spasiti Beto o'Rourke, koji je u Teksasu gotovo izjednačen s Tedom Cruzom.

----------------------------

Dvije velike republikanske pobjede

3:17 Marsha Blackburn odnijela je za republikance veliku pobjedu u Tennesseeju u utrci za Senat, a upravo je taj mandat bio jedna od rijetkih prilika koje su hvatali demokrati u pokušaju da prevladaju u Senatu.

Istovremeno, u Indiani je pobjedu odnio republikanac Mike Braun, dok dosadašnji senator Joe Donnelly nije uspio obraniti mandat.

Kada je riječ o izborima za predstavnički dom Kongresa, demokrati trenutno vode u 31 okrugu koje su dosad držali republikanci, ali i gube u pet okruga koje su sami dosad držali. Za preuzimanje kontrole u Kongresu moraju pobijediti u najmanje 21 okrugu, a pritom zadržati broj mandata iz prethodnog saziva Kongresa.

----------------------------

Demokrat pobijedio u Trumpovoj utvrdi

3:07 Republikanci John Barrasso i Roger Wicker zadržali su svojoj stranci mjesta u Senatu, a isto je za svoje demokrate učinio i Joe Manchin.

Manchin je bio vjerojatno u najtežoj situaciji među senatskim demokratima, s obzirom da dolazi iz Zapadne Virginije u kojoj je Trump na predsjedničkim izborima osvojio više od dvije trećine glasova. Stoga je morao oprezno balansirati ne bi li zadržao podršku birača pa je u više navrata u Senatu stao uz republikance, a bio je i jedini demokrat koji je glasao za izbor kontroverznog konzervativca Bretta Kavanaugha za suca američkog Vrhovnog suda.

Senator Joe Manchin (D-WV) speaks to  supporters after campaigning for the 2018 midterm elections at his headquarters in Charlestown, West Virginia, U.S., November 5, 2018.      REUTERS/Joshua Roberts
Joshua Roberts / REUTERS
Joe Manchin

U Teksasu je republikanac Ted Cruz prešao u vrlo blago vodstvo na demokratom Betom O'Rourkeom.

----------------------------

Četiri obranjena mandata

3:01 Još četvero demokrata obranilo je svoje mandate u Senatu: Bob Casey, Amy Klobuchar, Kirsten Gillibrand i Martin Heinrich.

----------------------------

'Ovo nije plavi val'

2:47 Demokrati sada vode u 24 okruga koja su dosad držali republikanci, ali i republikanci vode u četiri okruga koja su dosad držali demokrati. Konačni ishod utrke za predstavnički dom Kongresa mogao bi biti neizvjestan do samog kraja.

Politički strateg koji je svojedobno doveo Billa Clintona na vlast James Carville kaže da, na temelju trenutnih rezultata, nema dojam da će izborna noć završiti premoćnom pobjedom demokrata ili plavim valom, kako se takvu pobjedu najavljivalo aludirajući na boju koja simbolizira demokrate. Oni su se, primjerice, nadali da će republikancima preoteti mandat u šestom izbornom okrugu Kentuckyja, no upravo je objavljeno da u tome nisu uspjeli tako da bi konačni zbroj mandata u predstavničkom domu Kongresa mogao biti vrlo, vrlo tijesan.

U utrci za Senat u Teksasu vodstvo i dalje drži demokrat Beto O'Rourke, demokrati drže vodstvo i u utrci za Senat u Zapadnoj Virginiji, dok u Indiani vodstvo drže republikanci.

U državi New Jersey demokrat Robert Menendez obranio je mandat u Senatu.

----------------------------

Put prema većini

2:41 Demokrati prema najnovijim podacima vode u 21 okrugu koje su dosad držali republikanci, a upravo to je najmanji broj mandata koji im moraju preoteti žele li preuzeti kontrolu nad Kongresom.

----------------------------

Napeto u Teksasu

2:23 Demokratkinja Donna Shalala pobijedila je u svom izbornom okrugu u Floridi i osvojila mandat koji su dosad držali republikanci. Demokratima treba još 21 ovakva pobjeda za preuzimanje kontrole nad Kongresom.

U Teksasu i dalje vodi demokratski kandidat za Senat Beto O'Rourke, iako republikanac Ted Cruz smanjuje razliku. U Tennesseeju snažno vodstvo ima republikanska kandidatkinja za Senat, dok je u Floridi već spominjana bitka demokrata Billa Nelsona i republikanca Ricka Scotta za Senat krajnje neizvjesna, jednako kao i utrka za guvernera.

----------------------------

Šestero demokrata u Senatu

2:00 Demokrati su uspjeli obraniti još šest mandata u Senatu, pobjede su u svojim saveznim državama odnijeli Elizabeth Warren, Sherrod Brown, Chris Murphy, Ben Cardin, Tom Carper i Sheldon Whiteheouse.

U saveznoj državi Floridi demokratski kandidat za senatora Bill Nelson učvršćuje vodstvo protiv republikanca Ricka Scotta, ali još ne može biti siguran u pobjedu. Neizvjesna utrka odvija se i u državi Tennessee.

U Teksasu značajno vodstvo na temelju 13 posto prebrojanih glasova drži demokratski kandidat Beto O'Rourke ispred republikanca Teda Cruza. Ova utrka bila je jedna od medijski najeksponiranijih, a pobijedi li u konačnici O'Rourke, što je trenutno ipak neizvjesno, bila bi to istinska politička senzacija.

U.S. Rep. Beto O'Rourke (D-TX), candidate for U.S. Senate speaks to supporters at a campaign rally on the last day before the U.S. 2018 midterm elections at the University of Texas El Paso in El Paso, Texas, U.S., November 5, 2018. REUTERS/Mike Segar
Mike Segar / REUTERS
Beto O'Rourke

Kada je riječ o izborima za predstavnički dom Kongresa, demokrati trenutno vode u 16 izbornih jedinica koje su dosad držali republikanci. Uz uvjet da zadrže sve svoje dosadašnje kongresnike, demokrati bi osim spomenutih 16, republikancima trebali preoteti dodatnih šest mandata.

----------------------------

Prvi problemi za republikance

1:50 Demokratkinja Jennifer Wexton je u svojoj izbornoj jedinici u saveznoj državi Virginiji pobijedila republikansku protukandidatkinju Barbaru Comstock, koja je triput zaredom bila izabrana u Kongres i nakon 40 dugih godina preotela suprotnom taboru ovaj mandat. CNN javlja da to znači da demokrati, ako žele preuzeti kontrolu nad predstavničkim domom Kongresa moraju republikancima preoteti još najmanje 22 zastupnička mjesta i pritom zadržati sve svoje dosadašnje kongresnike.

Virginia state senator Jennifer Wexton, Democratic nominee for Virginia's 10th Congressional District, casts her ballot, at Loudoun County High School in Leesburg, Virginia, U.S., November 6, 2018. REUTERS/Al Drago
Al Drago / REUTERS
Jennifer Wexton

----------------------------

Tijesne utrke u Floridi

1:31 U Floridi demokratski kandidat za Senat Bill Nelson drži blagu prednost ispred republikanca Ricka Scotta. U blagom je vodstvu i demokrat Andrew Gillum, koji se protiv republikanca Rona DeSantisa bori za poziciju guvernera. Pobijedi li, postat će prvi guverner Afroamerikanac u Floridi.

U međuvremenu su zatvorena birališta u još nekoliko saveznih država.

----------------------------

Sanders i Kaine obranili mandate

1:00 Stigli su prvi rezultati izbora za Senat. Nezavisni Bernie Sanders, koji je u klubu demokrata, reizabran je za senatora iz Vermonta. Demokrat Tim Kaine reizabran je za senatora iz Virginije, dok je utrka u Indiani između demokrata Joea Donnellyja i Mikea Brauna neizvjesna.

FILE PHOTO: U.S. Senator Bernie Sanders (I-VT) campaigns for local political candidates at an 'Our Revolution Somerville' rally in Somerville, Massachusetts, U.S., October 23, 2017.    REUTERS/Brian Snyder/File Photo
Brian Snyder/File Photo / REUTERS
Bernie Sanders

----------------------------

Dramatično i nepredvidivo

0:48 Prva birališta u Americi počela su se zatvarati u utorak navečer po lokalnom vremenu, u 19 sati, u državama Indiana i Kentucky, a u sljedećih sat vremena počinju se zatvarati i birališta u Georgiji i na Floridi.

Birališta će se potom nastaviti zatvarati širom SAD-a u različita vremena, budući da ta zemlja ima šest vremenskih zona.

CNN javlja da svi znakovi predviđaju dramatičnu i nepredvidivu večer.

Počeli su curiti i prvi rezultati, ali uzorci prebrojanih glasova su zasad premali za bilo kakve značajnije zaključke.

Doduše, s Guama je stigla informacija da su birači na tom američkom teritoriju kojim su dosad vladali republikanci izabrali demokratsku guvernerku.

----------------------------

Zatvaraju se prva birališta

0:00 Na istočnoj obali SAD-a počela su se zatvarati birališta. Prvi preliminarni rezultati mogu se očekivati uskoro, ali tko je zapravo pobijedio moći će se reći tek u ranim jutarnjim satima po hrvatskom vremenu kada pristignu rezultati iz cijele Amerike.

New York Times javlja da je raspoloženje u Bijeloj kući tijekom utorka bilo relativno loše i da se predsjednik Donald Trump pripremao za loše vijesti, no iznenađenja, a najbolji dokaz za to su zadnji predsjednički izbori, nikada ne treba isključiti.

FILE PHOTO:    U.S. President Donald Trump gestures at a campaign rally on the eve of the U.S. mid-term elections at the Show Me Center in Cape Girardeau, Missouri, U.S., November 5, 2018.  REUTERS/Carlos Barria/File Photo
Carlos Barria/File Photo / REUTERS
Donald Trump

----------------------------

23:20 Američko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je u utorak da je bilo tehničkih teškoća s uređajima za glasanje na biralištima, ali da to nije omelo birače, no demokrati strahuju da se suptilno pokušava smanjiti broj crnačkih glasova, prenose agencije.

Udruženje stotinjak skupina, koje je uspostavilo telefonsku liniju za dojavu o nepravilnostima pri glasovanju, kazalo je novinarima da su problemi sa strojevima za glasanje prijavljeni u najmanje 12 država do podneva po američkom vremenu, piše Reuters.

Georgia, država na jugu SAD-a, došla je na naslovnice medija zbog problema sa strojevima za glasanje i zbog dugačkih redova.

Glasači su zbog nedovoljnog broja strojeva čekali satima u redovima.

Voter Lesley Cadet (R) waits in a long line of Georgians waiting to cast their votes in the 2018 U.S. midterm election at a Gwinnett County polling place in Annistown Elementary School in Snellville, Georgia, U.S. November 6, 2018.   REUTERS/Leah Millis
Leah Millis / REUTERS
birači u saveznoj državi Georgiji čekaju na red za glasanje

Demokrati strahuju da republikanci, koji su na vlasti u toj saveznoj državi, suptilno pokušavaju potisnuti crnačke glasače, prenosi agencija dpa.

Utrka za poziciju guvernera, između Briana Kempa kojeg podupire Donald Trump i Stacey Abrams, članice demokrata u čijoj su kampanji sudjelovali Barack Obama i Oprah Winfrey, izrazito je neizvjesna.

Abrams se nada da će postati prva crnačka guvernerka u državi koja je dio takozvanog "dubokog konzervativnog juga".

Kemp je državni tajnik Georgije, što znači da upravlja izborima. Neki su to isticali kao sukob interesa. Kempa optužuju da je pokušao omesti registraciju tisuća crnačkih glasača. Policija je uznemiravala aktiviste kampanje.

U Sjevernoj Dakoti, autohtoni Amerikanci, također su suočeni s poteškoćama. Njihovi su predstavnici upozoravali da zbog promjena lokalnih zakona glasači trebaju imati fizičku adresu, a većina Indijanaca koji žive u rezervatima ne koriste poštanske sandučiće.

----------------------------

Amerikanci su u utorak u velikom broju izašli na izbore za Kongres koji se održavaju na polovici predsjedničkog mandata, dvije godine nakon pobjede Donalda Trumpa na izborima za Bijelu kuću, javljaju agencije.

U SAD-u ne postoji središnje izborno povjerenstvo koje vodi evidenciju birača, no čini se da je u državama New York, Teksas i Maryland, kako su za AFP potvrdili službenici na glasačkim mjestima, odziv birača velik.

Izborima na polovici mandata obično se ne odazove veliki broj građana s pravom glasa, no sada je najmanje 38 milijuna Amerikanaca glasalo unaprijed, osobno ili poštom, što je za 40 posto više nego na izborima 2014.

Moguće je da će u utorak ili srijedu odaziv birača biti manji, no u nekim odlučujućim državama, poput Teksasa, Nevade i Arizone, broj registriranih birača već je premašio sveukupan broj birača na izborima 2014.

"Trump je grozan", kazala je bivše republikanka, 83-godišnjakinja iz mjesta Laguna Beach u Kaliforniji.

"Ja sam u Chicagu glasao za republikanskog kandidata. Iznimno sam zadovoljan stanjem u gospodarstvu", kazao je novinaru 27-godišnji James Gerlock.

Glasači na ovim izborima biraju cijeli saziv Zastupničkog doma, njih 435 u donjem (predstavničkom) domu Kongresa, trećinu Senata, 35 od 100 senatora, te također 36 od 50 guvernera.

Premda se ime Donalda Trumpa ne nalazi na glasačkim listićima, mnogi Amerikanci doživljavaju izbore kao referendum o predsjedniku. U konzervativnim državama poput Kanzasa ili Južne Karoline očekuje se pobjeda republikanskih kandidata, no Trumpova popularnost pada na nacionalnoj razini.

U državama u kojima se demokrati i republikanci bore za prevlast i utrke su tijesne, Trumpovo ime moglo bi biti otegotna okolnost. Kandidati njegove stranke nastoje usredotočiti svoju kampanju na solidan gospodarski rast, a demokrati čine sve da skrenu pozornost na Trumpove kontroverzne politike o imigrantima, zdravstvu ili trgovini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:36