Report Gojka Drljače

Primjer iz Španjolske pokazuje zašto treba testirati cijepljene i necijepljene u bolničkom sustavu

Na partyju u Španjolskoj zarazilo se 68 cijepljenih doktora i sestara - svio su bili cijepljeni, svi bez simptoma

Prizor ispred bolnice u Malagi, arhivska fotografija

 Lorenzo Carnero/Zuma Press/Profimedia

Prema pisanju BBC-a 68 doktora i sestara zarazilo se na božićnom partiju u južnoj Španjolskoj koji je ukupno pohodilo 170 ljudi. Svih 68 doktora i sestara bili su cijepljeni te su prije dolaska na party morali predočiti negativni test.

Većina zaraženih doktora i sestara rade na jedinici intenzivne skrbi u regionalnoj bolnici u Malagi. Ova informacija ima sistemsku važnost jer pokazuje kako se cijepljeno bolničko osoblje može zaraziti te koliko je bitno detektirati zaražene redovitim testiranjem i među cijepljenima. Ti zaraženi doktori i sestre, naime, nisu imali simptome te se bez testiranja lako moglo dogoditi da prenesu zarazu pacijentima na jedinici intenzivne skrbi.

Ovako se u Malagi dogodilo samo to da su doktori i sestre iz drugih bolnica morali zamijeniti veliki broj zaraženih, što je puno bolja varijanta nego da su inficirani pacijenti. Pa ipak, i to predstavlja vrlo značajno dodatno opterećenje na lokalnoj razini pa su andaluzijske zdravstvene vlasti savjetovalo bolničko osoblje da se suzdržavaju božićnih partija. Kao i cijeli niz drugih zemalja Španjolska je također zabilježila rast broja infekcija zadnjih tjedana. No, vrlo dobro kontroliraju broj smrti jer imaju 74 posto cijepljenih s dvije doze cjepiva te još 9 posto populacije koja je primila booster dozu.

Nejasno je zašto se hrvatske vlasti ne povode za primjerima testiranja i cijepljenih i necijepljenih u bolničkom sustavu jer je jasno kako i cijepljeni nakon 4-6 mjeseci od druge doze mogu biti opasni širitelji zaraze među pacijentima.

Brif:

1 World Inequality Lab, kojeg je osnova slavni ekonomist i teoretičar nejednakosti Thomas Piketty, svjetskoj javnosti ponudio fantastični simulator u kojem možete usporediti visinu prihoda ili bogatstva vašeg kućanstva s pozicijom unutar pojedinog društva (države). Ako želite znati koliko ste visoko ili nisko rangirani po primanjima ili imovini ovdje možete pronaći simulator World Inequality Laba.

2 Ujedinjeni arapski emirati skraćuju radni tjedan na 4 i pol dana te sinkroniziraju nacionalne vikende na subotu i nedjelju kako bi se uskladili s globalnim tržištima. Radni tjedan im inače traje od nedjelje do četvrtka.

3 Budući kancelar Olaf Scholz izabrao je za novog njemačkog ministra zdravstva Karla Lauterbacha. Radi se parlamentarcu koji je epidemiolog; pobornik oštrih mjera i obaveznog cijepljenja.

Preporuka dnevnog štiva:

Istraživanje NBER-a: Zašto liječnici imaju više šanse postati ovisni o antidepresivima, opijatima, sedativima... I to pogotovo muškarci.

Znanstvenici otkrili 'maskiranu' verziju omikrona

Službena informacija HALMEDA o rizicima upale srca i srčane ovojnice nakon cijepljenja mRNA cjepivom. Napokon

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:58