INTERVJU ZA BBC

PRINC ANDREW O OPTUŽBAMA 'Ne žalim što sam bio prijatelj s Epsteinom, od njega sam puno naučio'

Britanski princ za BBC je dao intervju koji je prepun kontradiktornih izjava, no javnost s iščekivanjem prati svaki njegov potez
kraljica Elizabeta i princ Andrew
 REUTERS

Umjesto da spere ljagu sa svog imena, britanski princ Andrew samo se pokopao u intervju BBC-jevoj novinarki Emily Maitlis u uglednoj emisiji “The Newsnight”. Zbog nemuštih objašnjenja koje je dao novinarki pokušavajući se oprati od optužbi za seks s maloljetnim djevojkama, 59-godišnji vojvoda od Yorka već je dva dana predmet sprdnje u cijelom svijetu.

Čak ni oni najsuzdržaniji ili bolje rečeno najveći diplomati, ocijenili su prinčev javni istup kao potpuno propala nastojanje da osvjetla svoj obraz. Bivši predstavnik za medije Buckinghamske palače Dickie Arbiter opisao je pak taj intervju “bolnim”, a princa arogantnim. I sve je to još blago u odnosu na odgovore koje je poput nekog šestogodišnjaka dao vojvoda od Yorka na vrlo konkretna pitanja.

Iako se morao javno očitovati zbog višemjesečne afere nakon što ga je Virginia Giuffre, prije udaje Roberts, optužila da je s njom imao seksualne odnose koji su počeli kada je njoj bilo tek 17 godina i da je bila prisiljena na to. Iza svega je navodno stajao prinčev dobar prijatelj zloglasni biznismen Jeffrey Epstein koji je 10. kolovoza pronađen mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji u New Yorku gdje je čekao da mu počne suđenje za podvođenje maloljetnica.

Buckinghamska palača stala je iza svog člana, najmlađeg sina kraljice Elizabete, a sada se i on trebao “oprati” pred javnosti. No rezultat je u najmanju ruku tragikomičan. Ono što je najžalosnije u cijelom slučaju jest da je princ potpuno nesvjestan nekih stvari, a to je da je javno trebao požaliti zbog prijateljstva s Epsteinom.

Zbog rata

Međutim, on si samo zamjera što ga je nastavio posjećivati nakon njegova izlaska iz zatvora 2010. godine (2008. bogataš je bio osuđen zbog podvođenja djevojaka na Floridi). Ali, zbog samog prijateljstva ne žali jer mu je “ono dalo priliku da od Epsteina puno nauči o trgovini i biznisu!!!”

Onaj komičan dio jest njegovo svjedočenje kako je 10. ožujka 2001., dakle na dan kada je Giuffre tvrdi da je spavao s njom, odveo svoju kćer princezu Beatrice u Pizza Express u Wokingu na jednu proslavu. Noć je, tvrdi, proveo u svojoj kući sa djecom jer je vojvotkinja, tada već njegova bivša supruga Sarah Ferguson, imala jednostavno pravilo - netko mora od članova obitelji uvijek biti s djecom, a ona je tada bila odsutna.

Giuffre je izjavila kako se princ Andrew užasno znoji za vrijeme seksa. Njegova obrana: “Nisam se mogao znojiti u to vrijeme jer sam patio od specifičnog zdravstvenog problema uzrokovanog prevelikim naletima adrenalina kada sam sudjelovao u Falklandskom ratu i kada sam upucan... i jednostavno zbog toga se tada nisam mogao znojiti.”

Za zajedničku fotografiju s Virginijom Giuffre koja je prema njezinim riječima snimljena u Londonu, otkrio je kako je pokrenuo istragu da se vidi je li ona lažna.

Nije znao

“Uostalom ne vjerujem da je ona snimljena u Londonu. Kada sam u Londonu, uvijek nosim odijelo i kravatu. A ovo je moja odjeća za putovanja kada putujem izvan zemlje....”, pobjedonosno je iznio svoj “uvjerljivi” alibi princ. Kazao je također kako nitko ne može dokazati je li ta fotografija lažna ili ne, ali kako se on ne može sjetiti da je snimljen. Ali se zato dobro sjeća odlaska u Pizza Express.

Isto tako je uspio izjaviti da nije znao da je raspisan nalog za Epsteinovo uhićenje kada ga je pozvao na proslavu 18. rođendana svoje kćeri, princeze Beatrice u Windsor 2006. godine. Nalog za uhićenje raspisan je dva mjeseca prije, što će valjda značiti kako jedini princ Andrew i njegova djeca od cijele kraljevske obitelji nisu bili pod skrbi i brigom britanske tajne službe. Jer da jesu, znao bi da ima na zabavi seksualnog predatora koji najviše voli djevojke mlade poput njegove kćeri.

To je očito saznao puno, puno kasnije, u međuvremenu je Epstein odslužio i zatvorsku kaznu zbog zatočenje i podvođenja djevojaka, pa kada je izašao iz zatvor 2010. susreo se ponovno s princom. Tada je i nastala njihove posljednja (koliko je poznato) zajednička fotografija.

Kukavica

“Posjetio sam ga kako bih mu rekao da je našem prijateljstvu kraj. Razmišljao sam o tome da mu to kažem preko telefona, ali odlučio sam se sresti s njime lice u lice kako bih pokazao svoje liderstvo. Situacija bila ozbiljna i mislim da bi bilo kukavički da sam ga samo nazvao”, izjasnio se princ kao da je u pitanju međudržavnički sastanak na temu oslobađanja političkih disidenata, a ne susret s kriminalcem...

Zašto je Andrew pristao na ovaj intervju, još manje je jasno i shvatljivo od onog što je princ izgovorio očito posve nepripremljen ili potpun nesvjestan da mu odgovori zvuče u najmanju ruku suludo. I dok njegov intervju prenose sa zgražanjem po cijelom svijetu, The Sunday Times je otkrio kako je još prije dva tjedna prinčev PR stručnjak Jason Stein dao otkaz.

On je bio angažiran još u rujnu kako bi princu pokušao spasiti reputaciju, no kako ga Andrew nije poslušao te pristao na intervju unatoč njegovim savjetima da to nikako ne čini, Stein je raskinuo ugovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:10