KRIVE POSTAVKE

PRISEBNOST PILOTA SPRIJEČILA KATASTROFU Avion netom nakon polijetanja iznenada 'propao' 152 metra, samo sekunde su ga dijelile od udara u tlo...

 Profimedia, Alamy

Zaključena istraga incidenta koji se dogodio s avionom engleske zrakoplovne kompanije Flybe utvrdila je da je za naglo poniranje odgovoran pilot, javlja BBC. Naime, zrakoplov se naglo spustio 152 metra u samo 18 sekundi jer je pilot odabrao pogrešne postavke autopilota netom nakon polijetanja.

Ovom indidentu koji se dogodio 11. siječnja posvjedočila su 44 putnika i četiri člana posade na letu iz Belfasta do Glasgowa. Zrakoplov je tada u letu naglo zaronio nosom prema zemlji.

Istraga je pokazala da se oglasilo upozorenje koje je uzbunilo pilota, te je on ispravio grešku u trenutku kad se zrakoplov nalazio 283 metra iznad tla.

Prema izvještaju, autopilot se uključio kad je zrakoplov tipa Bombardier Dash-8 Q400 dosegnuo 411 metara visine. Zrakoplov se nastavio penjati do 457 metara, ali tada je naglo počeo ponirati jer je autopilot bio postavljen na ciljanu visinu 0 metara. Brzina spuštanja dosegla je maksimalnu - 1300 metara u minuti!

Prema izvještaju istrage, 60-godišnji pilot je na alarme u kabini "odgovorio gotovo odmah" i isključio autopilota. Nakon toga, zrakoplov je nastavio svoj planirani let prema Glasgowu i sletio bez drugih incidenata.

Kompanija Flybe izdala je priopćenje u kojem naglašavaju da su od incidenta u međuvremenu poduzeli "nekoliko sigurnosnih poteza", uključujući reviziju treninga u simulatoru, te su procedure poboljšane da se minimalizira rizik ponavljanja ovakvog događaja, javlja BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 03:52