NOVI PREDSJEDNIK LIBERIJE

PRISEGNUO GEORGE WEAH Najveći afrički nogometaš svih vremena ima jasan politički cilj - povećat će proračun i vjersku toleranciju te smanjiti dug

 Getty Images

George Weah prisegnuo je za novog predsjednika Liberije pred tisućama pristaša koji su ga došli bodriti na svečanosti priređenoj za prvi miran prijenos vlasti između dva predsjednika od 1944. godine.

Weah (51) prisegnuo je oko podneva pred predsjednikom Vrhovnoga suda na najvećem stadionu glavnoga grada Monrovije Samuel Kanyon Doe, koji može primiti 35.000 ljudi, ali u ponedjeljak nije mogao primiti sve Weahine pristaše, piše AFP.

On je na dužnosti naslijedio Ellen Johnson Sirleaf (79), prvu ženu izabranu za predsjednicu neke afričke države 2005. godine.

George Weah u utrku za predsjednika ušao je s aktualnim potpredsjednikom države Josephom Boakaijem, a u prvome krugu dobio je najviše glasova u devet od 15 regija. No ni to nije bilo dovoljno da bi slavio u prvome krugu protiv Boakaija, koji je bio vodeći u jednoj regiji, a drugoplasirani u svim ostalima.

U drugom je krugu najveći afrički nogometaš svih vremena skupio najviše glasova i postao predsjednik Liberije.

Osim po sjajnim nogometnim postignućima, Weah je poznat i po humanitarnom radu. Kampanju je temeljio na liberalnim načelima, a glavni su mu ciljevi povećanje državnog proračuna, smanjenje duga i rad na vjerskoj toleranciji.

Weah je 1995. izabran za najboljeg nogometaša svijeta. Najpoznatiji i najpopularniji Liberijac svih vremena proslavio se igrajući za Milan od 1995. do 2000., kad je bio vođa napada toga talijanskog kluba.

U karijeri je još igrao za Monaco, Chelsea, Manchester City i Marseille. Za reprezentaciju Liberije postigao je 22 pogotka u 60 nastupa te čak tri puta bio izabran za igrača godine u Africi. Proglašen je i afričkim igračem stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:23