UOČI IZBORA

Prijatelji životinja: ‘Glasajte za one koji planiraju povećati standard zaštite životinja u Hrvatskoj‘

Ukazuju da bi hrvatski političari i političke stranke trebali biti svjesni koliko je važno da daju podršku ovim temama

Ilustracija

 Prijatelji životinja

Uoči parlamentarnih izbora udruga Prijatelji životinja obratila se strankama koje sudjeluju u izbornoj utrci apelom da u svojem djelovanju stave naglasak na zaštitu životinja. Pozvali su ih da kandidatima na svojim listama proslijede poziv da se uključe u bitne inicijative za poboljšanje položaja životinja. Kao udruga koja se aktivno zalaže za promicanje dobrobiti i prava životinja te stvaranje društva u kojemu su životinje zaštićene od svih oblika zlostavljanja i zanemarivanja, Prijatelji životinja posebno ističu važnost zakonskih i institucionalnih promjena koje bi ojačale položaj životinja i osigurale im zaštitu.

- Unapređenje Zakona o zaštiti životinja, preventivne mjere socijalizacije i kastracije u Pravilniku o opasnim psima, osnivanje Sektora za zaštitu životinja pri Ministarstvu poljoprivrede i osnivanje inspekcije za zaštitu životinja, zabrana prodaje i trgovine krznom, regulacija držanja egzotičnih životinja i uvođenje Pozitivne liste te potpuna zabrana držanja pasa na lancu samo su neki od ciljeva za koje smatramo da bi se stranke i njihovi kandidati trebali založiti tijekom svojih mandata - naglašavaju Prijatelji životinja.

Ostala područja zaštite životinja za koja napominju da bi trebala biti predmet zanimanja budućih saborskih zastupnika su: zabrana držanja svih životinja u cirkusima; zabrana korištenja pridnenih koća u cijelom Jadranskom moru; zabrana držanja divljih životinja u zatočeništvu privatnih osoba; uvođenje veganske opcije u javne ustanove poput vrtića, škola i studentskih restorana; promocija niskougljičnih biljnih proizvoda i jela; regulacija i oporezivanje uzgoja i trgovine životinjama; zabrana šlajsa; uvrštenje borbi pasa u Kazneni zakon itd. Kandidati su dobili i kratku argumentaciju navedenih ciljeva.

- Podrška zaštiti i pravima životinja ne samo da promiče etičko postupanje prema životinjama već i pridonosi boljem društvu za sve nas. Dobrobit životinja iznimno je važna građanima Hrvatske i čak 70 posto njih ima kućne ljubimce. Njihova briga o životinjama vidjela se mnogo puta posljednjih godina, posebice kod velikih odaziva na kampanje i peticije koje se tiču dobrobiti životinja - podsjećaju Prijatelji životinja.

Navode da to dokazuje i uspješnost nekoliko europskih građanskih inicijativa, koje su prikupile doista velik broj potpisa podrške uključujući potpise hrvatskih građana. Šest od deset dosad uspješnih europskih građanskih inicijativa ticalo se životinja. Milijuni građana podigli su svoj glas i pozvali Europsku uniju da bolje štiti osjećajna bića – od životinja s farma i životinja koje se iskorištavaju za testiranja do divljih i kućnih životinja, i mnogih drugih. Hrvatska je za sve uspješne inicijative uspjela prijeći potreban prag.

- Poboljšana dobrobit životinja pridonosi stvaranju suosjećajnijeg društva, koje promiče vrijednosti empatije i poštovanja prema svim bićima. Uspostava strožih zakona i nadzora nad zaštitom životinja štiti i sigurnost građana smanjujući incidenciju zlostavljanja i nasilja prema životinjama, ali i prema ljudima. Promicanje održivijih praksi, poput niskougljične biljne prehrane, pridonosi zaštiti okoliša i smanjenju ekološkog otiska, što je u skladu s globalnim ciljevima održivog razvoja - pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Ukazuju da bi hrvatski političari i političke stranke trebali biti svjesni koliko je važno da daju podršku navedenim ciljevima.

- Zalaganjem za pozitivne promjene za životinje pokazat će svoju predanost zaštiti životinja i promicanju etičkih i održivih vrijednosti u našem društvu, što će pak glasači znati cijeniti - dodali su.

Zaštita i prava životinja dio je programa svake ozbiljne političke stranke pa je u svijetu uobičajeno da političke stranke zastupaju prava životinja. Političke stranke u Nizozemskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Španjolskoj, Ujedinjenome Kraljevstvu, Portugalu, Danskoj, Švedskoj, Kanadi, Australiji, SAD-u i drugdje već godinama djeluju na promicanju prava životinja.

Prijatelji životinja pozivaju hrvatske birače da na predstojećim izborima daju glas onim strankama koje planiraju povećati standard zaštite životinja u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:08