BIVŠA ZVIJEZDA MILANA

LEGENDARNI NOGOMETAŠ I DOBITNIK ZLATNE LOPTE POSTAJE PREDSJEDNIK DRŽAVE Uvjerljivo je pobijedio u prvom krugu izbora, odaziv je bio čak 75 posto!

Georges Weah
 Reuters

Senator George Weah, legendarni nogometaš Milana, Monaca i PSG-a, i potpredsjednik Joseph Boakai natjecat će se u drugom krugu predsjedničkih izbora u Liberiji, jer nijedan kandidat nije osvojio apsolutnu većinu u prvom krugu, priopćilo je u nedjelju izborno povjerenstvo.

Pet dana nakon izbora za nasljednika Ellen Johnson Sirleaf, prve žene izabrane za predsjednika neke afričke države, George Weah vodi s oko 572.000 glasova, ili 39 posto, znatno ispred Josepha Bokaija, s 427.000 glasova, ili 29,1 posto, pokazuju privremeni rezultati nakon prebrojavanja više od 95 posto glasačkih listića.

"Sada više nema sumnje" da je potreban drugi krug, rekao je glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva (NEC) Henry Flomo, objavljujući privremene rezultate.

Obrađeno je oko 1,55 milijuna glasačkih listića, a prosječan odaziv je 74,5 posto, dodao je predsjednik NEC-a Jerome Korkoya na tiskovnoj konferenciji.

Osamnaest ostalih kandidata znatno zaostaju za ovom dvojicom. Po ustavu, drugi krug se održava drugog utorka nakon proglašenja konačnih rezultata.

Predsjednica na odlasku Ellen Johnson Sirleaf, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2011. koja se nakon dvaju mandata više nije mogla kandidirati, ocijenila je na dan izbora da je Liberija "spremna za tranziciju", prvi demokratski prijenos vlasti u zadnje 73 godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:53