NA RUBU BANKROTA

Pritisak na Irsku da uzme pomoć Europske Unije

Strah da Dublin neće moći plaćati dugove povećava kamate i na obveznice drugih zaduženih država
 AP

DUBLIN - Mnogo je neizvjesnosti bilo jučer oko toga hoće li Irska postati druga članica EU koju će zbog duga Unija morati spašavati od bankrota.

Vlada u Dublinu inzistirala je da su vijesti da bi mogla zatražiti pomoć od 60 do 80 milijardi eura iz Fonda za europsku financijsku stabilnost (EFSF) “čista fikcija” jer ima dovoljno novca za izvršavanje obaveza do sredine 2011. No, bilo je i glasina da Bruxelles pokušava Irsku prisiliti da na pomoć pristane jer strah od toga da Dublin neće moći plaćati dugove povećava kamate i na obveznice drugih zaduženih eurodržava, poput Grčke, Španjolske i Portugala.

Kamata na državne obveznice, koja je prije tri tjedna bila šest, u četvrtak je skočila na devet posto, na tri i pol puta višu razinu od kamata na njemačke obveznice. Jučer je još prelazila osam posto.

Priznanje o sastanku

To znači da bi vladi mogla biti preskupa nova zaduženja kojima bi se pokrpao proračunski minus od 32 posto BDP-a, u koji je upala jer je na spašavanje banaka utrošila 45 milijardi eura. Vlada je već srezala proračun za šest milijardi eura, a prije tri tjedna najavila još 15 milijardi eura rezova u iduće četiri godine, no to je povećalo strah da bi se recesija mogla produbiti.

U Dublinu su jučer ipak priznali da se ministar financija Brian Lenihan susreo s predsjednikom Europske komisije, Joseom Manuelom Barrosom, i povjerenikom EU za ekonomiju Ollijem Rehnom, ali je vlada i dalje tvrdila da ne razgovara o paketu pomoći.

Loši krediti

Irski Independent izvijestio je da će Lenihan tražiti od EU da pomoć iz EFSF-a, umjesto u proračun vlade, proslijede izravno u banke. Tri od pet banaka koje je vlada spašavala već su nacionalizirane, a još jedna mogla bi biti u roku od nekoliko tjedana. Sve su toliko opterećene lošim kreditima da novac može posuđivati samo jedna - Bank of Ireland.

Kako EU pomaže?

Tko daje novac?

Europski fond za financijsku stabilnost u slučajevima kada problemi u jednoj državi ugrožavaju stabilnost eura.

Kako to ide?

EFSF izdaje obveznice, koje se plasiraju na među-narodna tržišta, a novac daje kao kredit zemlji koju se spašava. Garancije za kredit daje 16 zemalja eurozone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 09:43