NOVI BANKOMATI

Provjera na ruski način: Želite li kredit, morate proći detektor laži

MOSKVA - Najveća ruska banka Sberbank trenutačno isprobava uređaj koji bi sigurno izazvao oduševljenje u nekadašnjem KGB-u.

Riječ je o bankomatu s ugrađenim detektorom laži, a primarna je svrha tog pametnog stroja spriječiti kreditne prijevare koje su zbog globalne svjetske krize čini se uzele maha u Rusiji.

U slučaju da se takvi bankomati uvedu, novi klijenti mogli bi razgovarati s uređajem o otvaranju računa u banci, a za provođenje tog zahtjeva ne bi bila potrebna daljnja ljudska intervencija u banci.

Naime, uređaj skenira putovnice, uzima otiske prstiju i snima trodimenzionalnu sliku lica za facijalnu identifikaciju korisnika.

Analiza glasa

No to nije sve jer novi uređaj koristi i posebni softver za analizu glasa kako bi utvrdio laže li osoba dok odgovara na pitanja je li zaposlena i ima li trenutačno većih dugova. Uređaj uočava nervozu ili emotivni stres, što su mogući pokazatelji da podnositelj molbe za kredit daje lažne podatke. Sustav za analizu glasa je, inače, izradila kompanija čiji je veliki klijent FSB nasljednik KGB-a.

Spomenuta banka, čiji je većinski vlasnik država, objavila je kako s vremenom namjerava instalirati nove bankomate u trgovačke centre i podružnice diljem zemlje, no još nema konkretnih datuma.

Svjetska inovacija

Stručnjaci kažu da će, ako se banka odluči na taj korak, to biti prva upotreba detektora laži u bankomatima u bankarskom svijetu. Iako se takva tehnologija zapadnjacima može činiti vrlo invazivnom, mnogi Rusi ionako vjeruju da ih država može špijunirati kad god to poželi.

Sberbank, pak, ističe kako će novi bankomati biti u skladu s ruskim zakonima o privatnosti. Dodaju kako klijenti neće potpuno ovisiti o tim uređajima jer je moguće da budu nervozni iz drugih razloga. Automatizirane će podatke, kažu, koristiti zajedno s drugim podacima o kreditnoj sposobnosti klijenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 04:05