KRVNIK IZ SREBRENICE

Pročitajte tko je najveći zločinac Balkana i za što ga je sve optužio Haški sud

Nije optužen za zločine u Hrvatskoj, iako je na početku rata bio zapovjednik JNA u Kninu
 Joško Ponoš / Cropix

ZAGREB - Ratni zapovjednik vojske pobunjenih Srba u BiH general Ratko Mladić bio je među prvima protiv kojih je Haaški sud podigao optužnice za ratne zločine. Protiv njega su još u ljeto 1995. podignute dvije optužnice, za genocid u Srebrenici u srpnju 1995. i za zločine u ostatku Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995.

Nije optužen za zločine u Hrvatskoj, iako je na početku rata bio zapovjednik JNA u Kninu i smatra ga se odgovornim za nekoliko teških zločina koje su počinili pripadnici JNA pod njegovim zapovjedništvom.

Uoči početka rata Mladić je bio oficir JNA u Zadru a u lipnju 1991. imenovan je zapovjednikom 9. korpusa JNA u Kninu. Smatra se da je vodio JNA u napadu na Zadar i Šibenik u jesen 1991. godine.

SPECIJAL: Sve o uhićenju Ratka Mladića pročitajte ovdje

Kao zapovjednika tereti ga se tereti za ubojstvo više od 30 Hrvata u Saborskom u Lici u studenome 1991. te za ubojstvo oko sedamdeset ljudi u Škabrnji i Nadinu u zadarskom zaleđu. Haaški sud Ratka Mladića nije smatrao suuodgovornim za te zločine, pa se tako Mladić ne spominje ni u dijelu optužnice protiv Slobodana Miloševića za zločine u Hrvatskoj. Miloševiću je među ostalim bilo suđeno za zločine u Saborskom, Škabrnji i Nadinu.

Ratko Mladić je rođen 1942. u Kalinoviku u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Vratio se u Bosnu i Hercegovinu u proljeće 1992. kad je u Hrvatskoj uspostavljeno primirje pa se rat preselio u Bosnu i Hercegovinu. Mladić je 12. svibnja 1992. imenovan za komadanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i sve do kraja rata vodi vojsku Srba u BiH.

Haaški sud ga je u ljeto 1995. uoči početka mirovnih pregovora u Daytonu optužio za genocid i druge najteže ratne zločine, kao člana zločinačkog pothvata zajedno s Radovanom Karadžićem, Momčilom Krajišnikom, Biljanom Plavšić i drugima.

Također je optužen i za uzimanje talaca, odnosno za zarobljavanje dvije stotine pripadnika UNPROFOR-a i vojnih promatrača nakon zračnih udara NATO-a krajem svibnja 1995.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:28