RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Kijev tvrdi: Evo zašto su Rusi uništili Kahovku, pogledajte što sada izvode!; ISW: Ovo što rade Ukrajinci nije dobro...

Iz minute u minutu pratimo najznačajnija ratna zbivanja u Ukrajini
 Oleksii Filippov/Afp

Ključni događaji:

- Ukrajinci oslobodili selo Blahodatne kod Bahmuta

- Dron se srušio u ruskoj Kaluškoj regiji

- Zelenski potvrdio: Protuofenziva je krenula!


Rusi zabranili korištenje artiljerije svojim vojnicima, razlog je bizaran

Novi problemi za vojsku Vladimira Putina. Glavni štaB ukrajinske vojske objavio je kako ima informacije da je Rusija zabranila korištenje artiljerskih projektila kalibra 122 i 152 milimetara, proizvedenih 2023., iz dosta bizarnog razloga. Naime, zabilježeni su slučajevi da se ti projektili detoniraju sami od sebe. Uz sankcije, Rusiji će biti teško sanirati ovaj gubitak oružja.


Rusija i Ukrajina razmijenile gotovo 200 zarobljenih vojnika

Rusija i Ukrajina su istovremeno u nedjelju objavile da su razmijenile gotovo 100 zarobljenih vojnika s obje strane.

Rusko ministarstvo obrane je na komunikacijskoj platformi Telegram reklo da je 94 Rusa u ukrajinskom zarobljeništvu oslobođeno nakon pregovora i da će biti podvrgnuti kontrolama u zdravstvenoj ustanovi.

Andrij Jermak, predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika, kazao je da se vratilo 95 pripadnika ukrajinske vojske, nacionalne garde i granične policije, od kojih su neki bili ranjeni.

Jermak je rekao da su oslobođenici sudjelovali u borbama blizu grada Mariupolja, koji je prošle godine tjednima bio pod ruskom opsadom, oko černobilske nuklearne elektrane, kojom su kratko upravljale ruske snage, na Zmijskom otoku u Crnom moru i u Bahmutu, koji je i dalje žarišna točka sukoba na istoku zemlje.


Kijev tvrdi: Rusi prebacuju vojsku na istok, zato su uništili Kahovku

Zamjenica ministra obrane Ukrajine Hana Maliar kazala je da Rusi premještaju svoje najspremnije jedinice s fronta u Hersonu na frontove u Zaporižju i Bahmutu i da je to bilo jedino moguće ako se uništi brana u Novoj Kahovki što, kako tvrdi, Rusi upravo i učinili.

Istaknula je da su s hersonskog fronta prebačene najspremnije jedinice, prije svega marinci, zračno-desantne trupe i 49. armija.

Smatra da je svrha ruskog uništenje brane hidroelektrane u Kahovki postala očigledna. Uzimajući u obzir vlastite gubitke i ograničene rezerve, te shvaćajući nemogućnost odvraćanja ukrajinske ofenzive na različitim frontovima, zapovjedništvo ruskih osvajača odlučilo je ‘suziti‘ moguće područje intenzivnog djelovanja Oružanih snaga.

"Dizanje HE Kahovka u zrak je očigledno izvršeno kako bi spriječili ukrajinske obrambene snage da započnu ofenzivu na hersonskom području i kako bi se oslobodile potrebne rezerve za njihovo upućivanje na frontove Zaporižja i Bahmut", rekla je Maliar.


Američki Institut: Ukrajina je pokrenula iznimno težak napad na Rusiju, brojne žrtve

Američki institut za rat "For The Study of War", izvještava kako je je Ukrajina pokrenula "iznimno težak" frontalni napad na Rusiju, smatrajući to vrlo teško izvedivom taktičkom operacijom. Problem je, smatraju, što Ukrajinci napadaju na pripremljene ruske položaje do kojih neće doprijeti bez adekvatnih zračnih snagam, koje nemaju,

U izvješću se navodi kako to nije znak da ukrajinska protuofenziva neće uspjeti, ali da će donijeti mnogo žrtava.

- Ukrajinske snage nevjerojatno podnose žrtve u napadima na puno bolje pripremljene ruske snage, ali nisu očekivali toliko gubitaka - navodi se.

Institut ISW ističe kako Ukrajina još nije pokrenula potpuni napad te računa na to da ruske snage na pojediniim područjima nisu dovoljno utvrđene, što bi im moglo dati prednost.


Ukrajinci oslobodili selo Blahodatne kod Bahmuta

Ukrajinske oružane snage potisnule su ruske okupatore i oslobodile selo Blahodatne, udaljeno 65 km od Donjecka, piše Ukrinform.hr.

O napredovanju je na Facebooku izvijestila 68. brigada Oleksa Dovbuš.

‘Slavni vojnici iz 68. brigade Oleksa Dovbuš, u zajedničkom pothvatu s postrojbama Obrambenih snaga Ukrajine, oslobodili su naselje Blahodatne. Osvajači su se odupirali do kraja, ali nisu mogli izaći na kraj s naletom nezaustavljivih vukova.‘, stoji u objavi.

Nekoliko ruskih vojnika zarobljeno je tijekom napada. ‘Informacije koje smo dobili od njih pomoći će nam u daljnjem oslobođenju ukrajinskih područja‘, istaknuli su branitelji.

Također, nekoliko ukrajinskih izvora piše da su Ukrajinci potjerali Ruse iz mjesta Neskučne i Novodonjecke, ali te vijesti su još uvijek nepotvrđene.

Ukrinform je ranije izvijestio da su od 24. veljače 2022. do 11. lipnja 2023. obrambene snage Ukrajine, kako kažu, ‘eliminirale 215.640 ruskih okupatora‘.


Zabrinutost zbog dostupnosti pitke vode u Hersonu i na Krimu

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva u svojem je dnevnom izvješću izrazilo zabrinutost zbog dostupnosti pitke vode nakon uništenja brane Kahovka prošlog tjedna.

‘Rušenje brane Kahovka 6. lipnja 2023. gotovo je sigurno ozbiljno poremetilo primarni izvor pitke vode na okupiranom Krimskom poluotoku kroz Sjevernokrimski kanal (NCC). NCC crpi vodu iz akumulacije Kahovka, čiji je ulaz nešto viši od dna akumulacije‘, kaže se u izvješću.

‘Razina vode u rezervoaru vjerojatno je pala ispod razine ulaza do 9. lipnja 2023. i voda će uskoro prestati teći na Krim. Ovo će smanjiti dostupnost pitke vode u južnoj Hersonskoj oblasti i sjevernom Krimu. Međutim, ruske će vlasti vjerojatno zadovoljiti trenutne potrebe stanovništva za vodom koristeći rezervoare, racionalizaciju vode, bušenje novih bunara i isporuku flaširane vode iz Rusije‘, kažu iz ministarstva.

‘Istodobno, stanovnici i na ruskoj i na ukrajinskoj strani poplavljenog Dnjipra suočeni su sa sanitarnom krizom zbog ograničenog pristupom sigurnoj vodi i zbog čega je povećan rizik od razvoja bolesti‘, zaključuje se u izvješću.

Anton Geraščenko, savjetnik u ukrajinskom Ministarstvu unutarnjih poslova, na Twitteru je objavio video iz kojeg se vidi kakvo je stanje sada na Krimu.


U Rusiji uhićen američki padobranac

Američki glazbenik i bivši padobranac uhućen je u Rusiji pod optužbama da je sudjelovao u operaciji švercanja droge. Ruska novinska agencija Interfax izvijestila je da bi se muškarac, ako ga se proglasi krivim, mogao suočiti s do 12 godina zatvora. Američki State Department nije komentirao vijest.


Dron se srušio u ruskoj Kaluškoj regiji

Dva drona srušila su se rano u nedjelju u blizini sela Strelkovka u ruskoj Kaluškoj regiji, rekao je guverner regije Vladislav Šapša u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Prema prvim informacijama - nema žrtava", rekao je Šapša na Telegramu.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti tu vijest.

Regija Kaluga graniči s Moskovskom regijom na sjeveru.


Zelenski potvrdio: Protuofenziva je krenula!

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da su protuofenzivne i obrambene akcije u tijeku protiv ruskih snaga, ustvrdivši da su njegovi najviši zapovjednici bili "pozitivnog" načina razmišljanja dok su njihove trupe sudjelovale u intenzivnim borbama duž prve crte.

Ukrajinski čelnik, na konferenciji za novinare u Kijevu zajedno s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom, odgovorio je na pitanje o komentaru ruskog predsjednika Vladimira Putina dan ranije da je ukrajinska protuofenziva započela - i da ukrajinske snage imaju "značajne gubitke".

Zelenski je rekao da se "u Ukrajini odvijaju protuofenzivne, obrambene akcije".

"Neću govoriti u kojoj su fazi."

"U kontaktu sam s našim zapovjednicima na različitim smjerovima svaki dan", dodao je, navodeći imena petorice najviših ukrajinskih vojnih čelnika. "Svi su optimistični. Prenesite ovo Putinu."

Britanija je objavila da je Ukrajina u posljednjih 48 sati izvela nekoliko značajnih operacija u istočnim i južnim dijelovima zemlje te da su na nekim mjestima probijene ruske linije.

Rusko ministarstvo obrane danas je priopćilo da Ukrajina u posljednja 24 sata nastavlja s "neuspješnim" pokušajima da pokrene napade na područje južno od Donjecka te u oblasti Zaporižije i grada Bahmuta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je rekao da su ukrajinske snage svakako započele svoju očekivanu protuofenzivu, no da su svi pokušaji napredovanja propali uz velike žrtve.

"Svi pokušaji protuofenzive zasad su propali. No ofenzivni potencijali snaga kijevskog režima za to i dalje postoje", rekao je Putin.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je Ukrajina u 24 sata izgubila oko 1,2 tisuće vojnika, 40 tenkova i nekoliko zrakoplova, uključujući MiG-29 i Su-25.

Deseci tisuća ruskih vojnika mjesecima su kopali rovove i gradili obranu na prvoj liniji bojišnice dugoj tisuću kilometara, u očekivanju napada za koji se smatra da će njime pokušati presjeći kopneni pristup Krimu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:08