NOVA OPTUŽBA KNEŽEVIĆA

“Prodajom Elektre spasio Prvu banku obitelji Đukanović”

Vlasnik Atlas grupe iznosi optužbe na račun vladajućih čije je kampanje nekada izdašno donirao
Milo Đukanović
 Stevo Vasiljević / REUTERS

Donator vladajućih crnogorskih struktura i predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, kojega u Podgorici traže zbog niza kaznenih djela s područja financijskog poslovanja, iz londonskoga egzila nastavlja obračun s bivšim prijateljem Milom Đukanovićem.

Nakon što je nedavno odbijen prijedlog njegovih odvjetnika da iskaz istražiteljima da putem videolinka, Knežević se obrušio na glavnog tužitelja specijalnoga tužiteljstva Crne Gore Milivoja Katnića. Titulirajući ga “čuvarem interesa prve familije”, poručio mu je da s njime nema nikakvu namjeru surađivati jer ne raspolaže ni minimalnim ljudskim i profesionalnim integritetom.

Želi poštenog tužitelja

Katnića je, uz familiju Đukanović, nazvao razlogom skoroga okupljanja desetaka tisuća ljudi sitih sprege pravosuđa i političkog kriminala na ulicama Podgorice. Obećavši potpunu suradnju s tužiteljima koji će djelovati isključivo na temelju zakona, Duško Knežević precizno je definirao svoja očekivanja od takvoga državnoga službenika.

“Takav tužitelj će imati hrabrosti zatražiti iskaz od Mila Đukanovića zbog financijskih malverzacija u stranci, zbog reketiranja biznismena, primanja mita i namještanja izbora. Neće se bojati poduzeti potrebne radnje zbog privatizacijske afere Telekom i drugih afera preko kojih je prva familija gomilala milijune. Smatrati će svojom obavezom ispitati porijeklo imovine Đukanovićevih, od vile pod Goricom koja se gradi za Mila preko prvog opranog milijuna pa do provizija zarađenih prilikom privatizacije crnogorske Elektroprivrede”, nabrojio je odbjegli tajkun manje-više sve optužbe koje je posljednjih mjesec dana osvetnički istresao na račun crnogorskog predsjednika.

Potonja aluzija odnosi se na Đukanovićevu navodnu malverzaciju koju je Knežević prije dva dana obznanio javnosti putem jednog podgoričkog portala. Crna Gora je 2009. godine 4 milijuna dionica državne elektrodistribucijske kompanije prodala talijanskoj kompaniji A2A, a posrednik u poslu bila je offshore tvrtka iz Londona. Knežević tvrdi kako je čitavu operaciju prodaje koordinirao Đukanović kao tadašnji premijer, da je posrednička tvrtka pomno skrivenih vlasnika za transakciju uzela gotovo sedam milijuna eura provizije i da je Crna Gora tom operacijom osiromašena za barem stotinu milijuna eura.

Prodaja Elektre

Posao prodaje crnogorske Elektroprivrede, prema svjedočenju bivšega predsjednikova prijatelja, izravno je dogovoren između Đukanovića i tadašnjega talijanskog premijera Berlusconija za njegova posjeta Podgorici. Ovom transakcijom spašena je, navodno, Prva banka obitelji Đukanović. Zbog niza rizičnih poslovnih poteza bila je u ozbiljnoj krizi, no nakon uplate 96 milijuna eura za dokapitalizaciju Elektroprivrede Crne Gore od talijanskog investitora A2A taj ju je novac spasio i omogućio joj likvidnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:30