TRAJE ISTRAGA

PRODAVAČICA KARATA U LONDONSKOJ PODZEMNOJ UMRLA NAKON ŠTO JU JE PLJUNUO MUŠKARAC ZARAŽEN KORONOM Desetak dana nakon incidenta završila na respiratoru

Arhivska fotografija
 BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Žena koja je prodavala karte za londonsku podzemnu željeznicu preminula je nakon što joj je muškarac, koji je tvrdio da ima COVID-19, pljunuo u lice. Belly Mujinga (47) već je ranije patila od respiratornih problema, a radila je na stanici Victoria. Muškarac joj je pristupio u ožujku, kada je bila u smjeni sa svojom kolegicom. Obje su uskoro počele osjećati simptome zaraze.

Britanske vlasti odmah su pokrenule istragu kako bi utvrdile tko ih je izložio koronavirusu. Bellyin suprug Lusamba Gode Katalay za BBC je ispričao kako je nepoznati muškarac pristupio pultu za prodaju karata i pitao zaposlenice što ovdje rade. Kada su mu rekle da su tu zaposlene, počeo je pljuvati na njih.

Sindikati zgroženi

Desetak dana nakon incidenta Belly je zaprimljena u londonsku bolnicu Barnet, a 2. travnja stavljena je na respirator. Samo tri dana kasnije izgubila je bitku za život.

- Zvao sam je preko videoaplikacije, ali nije mi se javljala. Mislio sam da spava, a onda mi je liječnik rekao da je umrla. Bila je dobra majka, dobra supruga i sjajna osoba. Bila je osoba koja je brinula o svima - rekao je ožalošćeni Katalay. BBC navodi i kako je među ožalošćenima na sprovodu bila i Bellyina 11-godišnja kći.

Šef sindikata radnika u javnog prijevozu (TSAA) Manuel Cortes novinarima je rekao da je šokiran ishodom ovog incidenta.

- Ona je jedna od previše radnika na "prvoj liniji" koji su izgubili život zbog koronavirusa. Postoje ozbiljna pitanja oko njezine smrti. Ona je spadala u rizičnu skupinu, što je poslodavac znao. Zašto nije maknuta s pozicije na kojoj je bila izravno izložena? - pitao je Cortes.

Predstavnica poslodavca Angie Doll rekla je da su slučaj shvatili izuzetno ozbiljno.

- Sigurnost našeg osoblja i naših klijenata nastavljaju biti na prvom mjestu te pomno pratimo sva uputstva vlasti - rekla je ona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:45