IZAZVAO LAVINU

Profesor u Srbiji: ‘Dobio sam popis djece koju ne smijem dotaknuti. Počeli su i odvjetnici dolaziti u školu‘

‘Roditelji dolaze, ne s jednim, nego s dva odvjetnika. Mislim da na ovaj način doista uništavamo buduće generacije‘

Ilustracija

 Ivo Ravlic/Cropix

Izjava jednog sportskog trenera u Srbiji izazvala je lavinu reakcija. Miloš Ademović, diplomirani nutricionist, koji je jedno vrijeme radio kao profesor tjelesnog odgoja, ispričao je da je od ravnateljice škole dobio popis djece kojoj smije, a čijoj ne smije pomagati dok preskaču kozlić.

- Znači, kada dijete preskače kozlić, nastavnik ga mora uhvatiti za ruku da ne bi palo, da se ne bi ozlijedilo... Ja sam dobio popis! Roditelji su potpisali čiju djecu ja smijem fizički dotaknuti, jer to je fizički kontakt, molim vas, da uhvatim, da dijete ne slomi glavu - rekao je nedavno šokirani Ademović.

On je ispričao i da je vidio da roditelji dolaze s odvjetnicima u školu, da se poveća ocjena djetetu. Prijetili su da će tužiti nastavnike.

Blic prenosi i izjavu Valentine Ilić, predsjednice Sindikata obrazovanja koja je govorila o zabrinjavajućem ponašanju roditelja, pogotovo od kada su počeli dovoditi odvjetnike u škole.

- Odvjetnici u školama su novi trend. Roditelji dolaze, ne s jednim, nego s dva odvjetnika kako bi branili prava djeteta. Mislim da na ovaj način doista uništavamo buduće generacije. Svi smo prošli kroz sustav obrazovanja, roditelj vas dovede u školu, preda učitelju i kaže, “Evo, ovo ti je drugi tata i druga mama, i ti moraš vjerovati svom učitelju”. Danas je to povjerenje narušeno i mislim da će biti potrebno puno vremena da se to vrati u ravnotežu, rekla je Ilić za Blic.

Smatra poražavajućom činjenicu da je škola izgubila odgojnu funkciju onog trenutka kada su nastavnicima nametnute mnogobrojne druge obaveze u smislu vođenja raznih pedagoških evidencija, edukacija i slično.

- Danas se sve svodi na formu. I sada se to nama obija o glavu, ne samo nastavnicima, već djeci i cjelokupnom društvu. Djeca bi trebala u obitelji stjecati temeljne kulturološke, duhovne i materijalne vrijednosti. Sve se to kasnije nastavlja u školi. Međutim, nama su praktički vezane ruke, rekla je.

Istaknula je da roditelji u Srbiji pogrešno tumače i pravilnike Ministarstva prosvjete.

- Sada kada se pravilnici objavljuju u medijima, pojavila se pogrešna informacija da roditelji mogu ocjenjivati nastavnike. To je netočno, ne ocjenjuju roditelji nastavnike, niti će to ikada moći. Uvijek je postojalo nepisano pravilo da, ako se roditelji požale na profesore koji su strogi, provede istraga, ali se uvijek pokaže da djeca jednostavno nisu učila ili da su roditelji previše tražili od njih, ocijenila je.

U jednoj beogradskoj školi bili su zatečeni prijedlogom roditelja na školskom savjetovanju. Kako doznaje Blic, sve se dogodilo tijekom tekuće školske godine kada je nekoliko roditelja pokušalo u proces savjetovanja uvesti i odvjetnike. Tražili su i da se zabrani pedagogu i psihologu da razgovaraju s djecom bez nazočnosti roditelja ili odvjetnika. Takvi zahtjevi roditelja nisu prihvaćeni.

Aleksandar Markov, predsjednik Foruma beogradskih gimnazija, izjavio je da ga više ništa ne iznenađuje.

- Kada je u pitanju dolazak odvjetnika u školu, to je sada postala praksa, osobito kada se vodi odgojno-disciplinski postupak. Osobno sam imao dvije situacije u kojima je učenika zastupao odvjetnik. Nisam imao slučajeve da dovode odvjetnika zbog ocjena, ali nam stalno prijete inspekcijama - rekao je za “Blic” Markov.

On se osvrnuo i na zahtjeve da dijete ne smije samo ići kod psihologa i pedagoga, nego jedino u pratnji odvjetnika ili roditelja.

- Roditelji misle da je to loše za dijete. Psiholog i pedagog rade u službi djeteta, oni su tu da pomognu djetetu da savlada neki problem. Meni lično je to roditeljski hir, u takvim situacijama su nam vezane ruke. Ostaje nam da se obratimo Centru za socijalni rad, ali po pravilu oni ne reagiraju jer su zatrpani poslom - navodi za “Blic” Markov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:58